Naisia innostetaan tekniikkaan teknologiatapahtumien sarjalla – Shaking up Tech LUT-yliopistolla 10.10.

Teknologiayrityksiin tarvitaan lähivuosina yli 53 000 uutta osaajaa. Lukiolaisten Shaking up Tech, yläkoululaisten Tyttöjen päivä -tapahtuma Heurekassa ja tekniikan ammattilaisten Women in Tech tuovat esiin tekniikan alan rajattomia mahdollisuuksia ja roolimalleja.

10.–11. lokakuuta tytöille ja naisille ympäri Suomea järjestetään tapahtumia, joiden tavoitteena on innostaa heitä tekniikan aloille. LUT-yliopisto järjestää torstaina 10. lokakuuta lukiolaisille suunnatun Shaking up Tech –tapahtuman, jossa kannustetaan lahjakkaita naisia tekniikan alalle. Viime vuonna lanseeratun tapahtuman muut toteutuspaikat ovat Aalto-yliopistossa ja Tampereen yliopistossa.

Tutkimusten mukaan tytöt ovat 10–11-vuotiaina matematiikassa vielä yhtä hyviä kuin pojat ja yhtä kiinnostuneita luonnontieteistä, matematiikasta ja teknologiasta. 14-vuotiaina osaamisessa ja etenkin kiinnostuksessa on jo eroa tyttöjen ja poikien välillä, ja lukiossa erot kasvavat selkeiksi.

Shaking up Techin suunnittelua vetänyt Aalto-yliopiston kehityspäällikkö Marja Niemi tietää, että innostavilla esimerkeillä ja kohtaamisilla voi olla urasuunnitelmille valtava merkitys.

"Viime vuonna ensimmäistä kertaa järjestetty Shaking up Tech lisäsi kyselymme mukaan huomattavasti osallistujien kiinnostusta tekniikan aloja kohtaan. Paljon alasta kiinnostuneita oli tapahtuman jälkeen yli kaksinkertainen määrä verrattuna tilanteeseen ennen tapahtumaa."

LUT-yliopiston Shaking up Tech -työpajoissa tapahtumaan ilmoittautuneet lukiolaistytöt perehtyvät muun muassa mikromuoveihin, 3D-tulostukseen, vihreään liikenteeseen ja kosmetiikan kemiaan.

LUTin tutkijatohtori Johanna Naukkarinen korostaa, että naisten saaminen teknologian suunnitteluun on tärkeää, jos tuotteiden ja palveluiden ominaisuuksia halutaan monipuolistaa.

"Esimerkiksi moneen tekniikan aihepiiriin liittyvä opetus saattaa olla hyvin laitekeskeistä, kun tyttöjä kiinnostaa usein enemmän se, mitä laitteilla voidaan tehdä."

Women in Tech -viikkoa vietetään 7.-11. lokakuuta. Viikko huipentuu 11. lokakuuta tekniikan alan osaajat kokoavaan Women in Tech Forumiin Finlandiatalolle. Tilaisuuden striimia on mahdollista seurata LUT-yliopistolla Tekniikan akateemiset ry:n tiloissa, TEK loungessa päärakennuksen 3. kerroksessa klo 9-12 ja 13.20-14.20.

Shaking up Tech -tapahtuman verkkosivut

Johanna Naukkarinen, tutkijatohtori, LUT-yliopisto johanna.naukkarinen@lut.fi puh. 040 685 3134

Marja Niemi, Kehityspäällikkö, Aalto-yliopisto, marja.niemi@aalto.fi puh. 050 430 2084