Olkiluoto 3:n turvallisuuskysymys LUTin ratkaistavaksi

Ydinvoimalaitos Olkiluoto 3 on määrä ottaa käyttöön vuoden 2019 aikana. Uutta, sähkötuotantokapasiteetiltaan 1600 MWe:n voimalaitosta on testattu käyttöönottoon jo yli vuoden ajan. Testauksessa yhden reaktorin putkilinjastoista todettiin värähtelevän tavoitearvoja enemmän. Tämän seurauksena reaktorin lähelle asennetaan värähtelyä vaimentava järjestelmä. Lappeenrannan teknillinen yliopisto (LUT) on saanut toimeksiannon uuden vaimennusjärjestelmän turvallisuuden varmistamiseksi.

"Tämä on merkittävä turvallisuusseikka, joka pitää ratkaista ennen voimalaitoksen käynnistystä", sanoo Juhani Hyvärinen, LUTin ydinvoimatekniikan mallinnuksen professori.

Laitoksen toimittaja, AREVA NP, antoi LUTille toimeksiannon varmistaa värähtelyjärjestelmän turvallisuus vuoden 2018 loppuun mennessä.

Tämä on merkittävä turvallisuusseikka ratkaistavaksi ennen käyttöönottoa - Juhani Hyvärinen

"Värähtelyä vaimentavat järjestelmät ovat voimalaitoksissa ja teollisissa prosesseissa yleisiä. Tässä on kuitenkin kyseessä hyvin lähelle ydinreaktoria sijoittuva järjestelmä, mikä tekee siitä ainutlaatuisen", Hyvärinen kertoo.

Veden kierron varmistaminen on ehdottoman tärkeää

Onnettomuustilanteissa ydinreaktoreiden vesikierron varmistaminen on ensiarvoisen tärkeää. Vettä on kaikissa olosuhteissa pystyttävä kierrättämään reaktorin suojarakennuksesta takaisin reaktoriin, jotta reaktoria pystytään jäähdyttämään.

"Teemme mallikokeita värähtelyn vaimennusmassan käyttäytymisestä ja varmistamme, että vedenkierto toimii, vaikka putkilinjasto syystä tai toisesta vaurioituisi", Hyvärinen taustoittaa.

LUTin ydinturvallisuusosaaminen on ainutlaatuista Euroopassa

Ydinvoimalaitosten turvallisuus on yksi LUTin energiaan liittyvistä tutkimusalueista. LUTin kampuksella sijaitsee vaativaan turvallisuustutkimukseen soveltuva, pilot-mittakaavan laitteisto.

Olkiluoto 3-projektin alkuvaiheessa LUT teki Säteilyturvakeskuksen (STUK) toimeksiannosta testausta sydänsiepparille. Sydänsieppariksi kutsutaan laitetta, joka ottaa kiinni ja jäähdyttää reaktorin sydämen materiaalia, mikäli reaktoria kohtaisi epätodennäköinen, sydämen sulamiseen johtava onnettomuus.

Voimalaitoksen eri rakennusvaiheissa LUT on tuottanut turvallisuusjärjestelmään liittyvää tietoa myös tehtaan rakennuttajalle ja tulevalle operaattorille, Teollisuuden Voima Oyj:lle (TVO).

"Näitä testejä ei olisi mahdollista tehdä missään muussa tutkimuslaitoksessa Euroopassa. Meillä on paitsi laitteistot, myös tarvittava osaaminen", päättää Hyvärinen.

Juhani Hyvärinen, professori, LUT, puhelin. +358 50 524 1512, juhani.hyvarinen@lut.fi

Kuvan lähde: TVO