Suomen ensimmäinen kestävyystieteen professuuri LUT:hen

Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa (Lappeenranta University of Technology, LUT) on aloittanut Suomen ensimmäisenä kestävyystieteen professorina maatalous- ja metsätieteen tohtori (MTT) Helena Kahiluoto. Uusi professuuri vahvistaa LUT:n jo ennestään laajaa kestävyystieteen osaamista.

Kahiluodon erikoisosaamista ovat ravitsemusturvan, ilmastonmuutoksen ja vesistöjen kytkennät sekä oikeudenmukainen kiertotalous. Hän siirtyy LUT:hen Luonnonvarakeskuksesta (Luke). Hänellä on myös laaja kansainvälinen työkokemus muun muassa YK:n tehtävistä. Kahiluoto oli luomassa myös ensimmäistä globaalia arviointiprosessia, jossa maatalouden ja ruokajärjestelmien tiedettä ja teknologiaa arvioitiin nälän ja kestävyyden näkökulmasta.

Kahiluoto on innoissaan uudesta työstään.

"Minusta on todella hienoa olla nimenomaan LUT:ssä. Tunnen olevani ihan oikeassa paikassa ja tulen tänne tekemään töitä sata lasissa. Olen ylpeänä osa tulevaisuuteen suuntautuvaa organisaatiota, jonka strategia on olla edelläkävijä yrittäessään löytää uusia polkuja ja ratkaisuja maailman ongelmiin."

Kahiluodon laajasta tutkimusosaamisesta ruokaturva on hänelle erityisen tärkeä tutkimusaihe, koska se linkittyy vahvasti ihmiskunnan kohtalonkysymyksiin.

"On osoitettu, että ajankohtaisissa asioissa, kuten muuttoliikkeissä ja konflikteissa, taustalla ovat usein ruoka- ja ravitsemusturvaan kytkeytyvät kysymykset. Tämä nähdään mm. Syyrian konfliktissa, jonka alkamista edelsivät useamman vuoden sadon menetykset ilmastonmuutokseenkin liittyen. Ruoan hintojen raju nousuhan laukaisi koko arabikevään, joka sitten kyseenalaisti hallinnon legitimiteetin monissa arabimaissa".

"Ruoka- ja energiaturvan ja siten yhteiskuntarauhan takaamiseksi kaikille tarvitaankin sekä paikallisia että globaaleja pelisääntöjä muuttavia järjestelmäinnovaatioita, ja aimo annos rohkeaa ajattelua."

Kestävyystiede on nopeasti kehittyvä tieteenala. Kestävyystutkimuksen tavoitteena on tunnistaa ja rakentaa ympäristöystävällisiä, kustannustehokkaita ratkaisuja, jotka ovat niin yhteiskunnan, yritysten kuin yksilöidenkin kannalta tarpeellisia. Kestävyystiede korostaa sitä, että kaikki kestävyyden kaikki kolme eri osa-aluetta – ekologinen, taloudellinen ja sosiaalinen – on otettava huomioon parhaita ratkaisuja etsittäessä. LUT:llä on laajaa osaamista kestävyystieteen eri osa-alueilla, erityisesti energia- ja ruokajärjestelmien kestävyysmuutoksen toteuttamiseen liittyen.

Helena Kahiluoto, professori, helena.kahiluoto@lut.fi, 040 511 8335

Lassi Linnanen, professori, lassi.linnanen@lut.fi, 050 550 3305