Teemu Aho on arvonmäärityksen pioneeri, joka arvostaa luontoa, terveyttä ja rohkeaa etukenoa

Lappeenrantalaislähtöisellä Teemu Aholla (69) ja ensi vuonna 50 vuoden ikään pääsevällä LUTilla on pitkä yhteinen matka. Aho aloitti jo vuonna 1975 tuotantotalouden osastolla laskentatoimen lehtorina. Sittemmin hän toimi pitkään professorina ja osaston johtajana ennen ryhtymistään täysipäiväiseksi yrittäjäksi vuonna 1989. Hän vaikuttaa edelleen yliopiston dosenttina sekä istuu Viipurin taloudellisen korkeakouluseuran (VITAKO) hallituksessa.

Teemu Aho

Vajaat kahdeksan vuotta sitten aktiivisesta työelämästä pois siirtynyt, pitkän linjan yrittäjä Teemu Aho myöntää, ettei antoisasta työurasta luopuminen ollut helppoa. Teemuaho Oy kasvoi yhden miehen tilitoimistosta noin 350 asiantuntijan valtakunnallisesti merkittäväksi taloushallinnon suunnannäyttäjäksi. Yritys oli Aholle paljon muutakin kuin työpaikka tai tulonlähde.

"Naureskelimme ystävieni kanssa taannoin eläkekrapulan kestävän vuoden. Todistin omakohtaisesti, että sen ajan sopeutuminen tosiaan otti. Matkaan liittyi niin paljon ammatillista kehittymistä, kasvua ja ennen kaikkea ihmisiä, että väkisin tuntui haikealta irrottautua", Aho kertoo.

Aho jatkaa, että hänen onnekseen arjen täyttävät nykyisin rakkaat harrastukset, joista useimmat myös perhe jakaa. Harrastusten luettelo onkin mittava: viron kielen opiskelu, vesijuoksu, jooga, matkustelu, luonnonsuojelutyö, mökkeily, kasvihuoneviljely, sienestys, lukeminen ja valokuvaus.

"Varsinkin valokuvauksessa on pakko myöntää kyseessä olevan todellinen hurahdus. Rakastan auringonnousuja ja –laskuja, etenkin kesäpaikkamme ympäristössä Taipalsaarella. Auringonlaskua olen kuvannut myös esimerkiksi New Yorkissa. Revontulista sain tänä syksynä Lapissa mielestäni onnistuneita otoksia."

Innostuksesta valokuvaukseen kertoo myös Ahon julkaisema, 140 kuvaa käsittävä Maiseman lumous -valokuvateos, sekä parhaillaan lappeenrantalaisessa pubissa esillä oleva valokuvanäyttely.

Sijoitustoiminta työnluontoisena harrastuksena

Aho on tietoisesti pidättäytynyt hallitustyöskentelystä suoraan aiempaan uraansa liittyvissä yhtiöissä. Hän kuitenkin seuraa edelleen erittäin tiiviisti talouden trendejä, digitalisaatiota ja muun muassa arvopaperipörssien kehitystä sijoittajana. Luupin alla on tietenkin myös LUT ja erityisesti kauppatieteellisen alan kehitys.

"Sijoitustoimintaani kuvailisin ehkä työnluontoiseksi harrastukseksi. Olen sijoittanut viime aikoina noin 10 start-upiin, ja menen mielenkiinnolla taas tämänvuotiseen Slush-tapahtumaan. Yrittäjyys on ilokseni yhä useamman opiskelijan urasuunnitelmissa mahdollinen vaihtoehto, ja "yrittäjyysilmasto" Suomessa on mennyt parempaan suuntaan."

Uskon, että LUT-korkeakouluissa on potentiaalia menestyviin start-upeihin.

Aho kertoo seuraavansa ylpeänä LUTin ennakkoluulotonta toimintaa ja rohkeasti etukenoista asennetta. Kansainväliset ranking-sijoitukset perustuvat lahjomattomiin tieteellisen julkaisutoiminnan mittareihin, ja kertovat Ahollekin LUTin keskittävän resurssinsa oikeisiin asioihin. LUTin nykyistä strategiaa läpileikkaavat teemat digitalisaatio, datan louhinta ja yrittäjyys ovat hänen mielestään validi pohja myös seuraavalle strategiakaudelle.

"Toivon tietenkin, että LUT-korkeakouluista tulisi tiuhemmin start-upien menestystarinoita. Uskon, että potentiaalia on nyt nähtyä enemmän."

Lappeenrannalla erityinen paikka sydämessä

Ahon puheesta läikkyy lämpö Lappeenrantaa kohtaan, vaikka koti on jo vuosia ollut Helsingissä.

"Lappeenrannasta fanitan eniten LUTia. Hyvänä kakkosena tulee SaiPa, jonka kaikki ottelut seuraan digipalvelujen välityksellä. Ja kesäkuukaudet vietämme tietenkin voittopuolisesti kesäpaikallamme, joten yhteys alueeseen säilyy sitäkin kautta."

Fanitan eniten LUTia, SaiPa tulee hyvänä kakkosena.

Yliopiston, silloisen teknillisen korkeakoulun, alkuaikoja ja tuolloin vallinnutta pioneerihenkeä Aho muistelee erityisellä lämmöllä. Rehtori Juhani Jaakkola on Ahon mukaan hänen tärkein ammatillinen sparraajansa koko uran ajalta. Välittömyys ja matala hierarkia ovat leimanneet LUT-yhteisöä alusta tähän päivään saakka.

"Kun aloitin lehtorina, oli korkeakoulu juuri päässyt omiin tiloihinsa toisten nurkista, ja opiskelijoita oli vain kourallinen kullakin vuosikurssilla. Opiskelijat saattoivat soittaa minulle illalla kodin lankapuhelimeen, jos eivät sairastumisen vuoksi päässeet aamun luennolle."

Joel Mero ja Teemu Aho

Digitaalisen markkinoinnin professuuri VITAKOn tuella

Kauppatieteellisen koulutuksen saaminen osaksi LUTin tarjontaa vuonna 1991 oli merkittävä virstanpylväs yliopiston historiassa. Asiaa jo 1900-luvun alkupuolelta saakka ajanut VITAKO saavutti tuolloin keskeisimmän tavoitteensa, mutta jatkaa yhä aktiivista toimintaansa lappeenrantalaisen kauppatieteiden osaamisen tukemiseksi.

"VITAKOn rooli on merkittävä, ja itsellenikin on kunnia olla mukana tukemassa LUTia sen kautta. Digitaalinen markkinointi on keskeinen ja voimakkaasti kehittyvä ala, joka ansaitsee oman professuurinsa. Hienoa, että VITAKO pystyy auttamaan tässä", päättää Aho.

VITAKO tukee tällä hetkellä kahta LUT-kauppakorkeakoulun tenure track –professuuria. Toinen professuureista kantaa nimeä "Teemu Aho Professorship in Digital Marketing" kunnianosoituksena yliopistomme hyväksi pitkään työskennelleelle Teemu Aholle. Professuurin haltijaksi valittiin avoimella haulla KTT Joel Mero. Mero toimii Assistant professor-nimikkeellä aikavälillä 1.8.2018-31.7.2022.

Lue seuraavaksi: