Toimipiste yliopiston kampuksella tuo yritysyhteistyön opiskelijan ulottuville – kampuspartneruudessa jaetaan tilaa, osaamista ja ajatuksia

LUT-yliopisto on julkisesti tunnustanut rakastavansa yrityksiä, ja toivottaa nämä kirjaimellisesti tervetulleiksi toimintansa ytimeen. LUTin ja Lappeenrannan kampuksen tilat omistavan Suomen Yliopistokiinteistöt (SYK) Oy:n ensimmäinen Campus Partner on ohjelmistoyhtiö Visma Solutions Oy, jonka sivutoimipiste avattiin Lappeenrannan kampuksella.

Liisa-Maija Sainio, LUT ja Ari-Pekka Salovaara, Visma Solutions

Tutkimusyhteistyö, rekrytointitapahtumat, hackathonit, vierailuluennot – yliopiston ja yritysten välisellä yhteistyöllä on monta perinteikästä muotoa, ja uusiakin syntyy. Tuorein avaus LUTin Lappeenrannan kampuksella on ohjelmistoyhtiö Visma Solutionsin sivutoimipiste, joka mahdollistaa opiskelijoiden osa-aikaiseen työskentelyn kampuksella.

"Opiskelijat janoavat yhteyksiä yrityksiin ja kurkistuksia työelämään, tämä on yksi erinomainen väylä siihen", kuvailee LUTin provost Liisa-Maija Sainio kampuspartneruutta.

"Monet Visma Solutionsin väestä, ja siihen matkan varrella sulautuneista yrityksistä ovat pitkäaikaisia kumppaneitamme, ja joukossa on paljon LUTin alumneja. On luontevaa, että ensimmäinen niin kutsuttu campus workspace toteutui juuri heidän kanssaan", jatkaa Sainio.

Akateemisen tutkimuksen, koulutuksen ja yritysten vuoropuhelun on oltava jatkuvaa, jotta tavoiteltu vaikuttavuus elinkeinoelämään toteutuu. Ohjelmistotuotanto on esimerkki toimialasta, jossa vuorovaikutuksen on oltava erityisen nopeaa.

"Tarvitsemme jatkuvaa palautetta, kuinka opetuksemme sisällöt vastaavat reaalimaailman tarpeisiin. Toivomme, että työtilan puitteissa myös spontaani ajatusten vaihto ja uusien yhteistyömuotojen löytyminen helpottuvat entisestään. Haluamme tutkimuksen ja koulutuksen kautta tukea ohjelmistoalaa esimerkiksi käytettävyyden parantamisessa", sanoo Jussi Kasurinen, LUTin tietotekniikan koulutusohjelmajohtaja.

Joustava siirtyminen työelämään on kaikkien etu

Pitkään osaamisvajeesta kärsinyt ohjelmistoala on perinteisesti imaissut osan opiskelijoista työuralle jo ennen kuin tutkinto on saatettu valmiiksi. Työnteon rajoittaminen ei kuitenkaan ole kenenkään intresseissä, päinvastoin.

"Työharjoittelun, palkkatyön ja opintojen yhteensovittaminen on monelle opiskelijalle arkinen, ajankäytöllinen haaste. Työskentely kampuksella voi helpottaa tätä yhtälöä ratkaisevasti. Kun työelämään siirrytään vaiheittain, ja tutkinnotkin tulevat valmiiksi, voittavat lopulta kaikki: opiskelija, yritykset ja yliopisto", uskoo Kasurinen.

Visma Solutions on viimeisen vuoden aikana rekrytoinut yli 40 uutta työntekijää. Jatkuva tarve uusille lahjakkuuksille on yritykselle keskeisin syy olla läsnä kampuksella, ja tarjota ratkaisuja joustavaan siirtymään.

"Valmistuvalle opiskelijalle joustava siirtyminen työelämään voi helpottua, kun työntekoa ja loppuvaiheen opintoja voi yhdistää suoraan kampuksella. Lisäksi monet kesätyöntekijämme haluavat jatkaa osa-aikaista työntekoa omien aikataulujensa mukaan", sanoo Visma Solutionsin rekrytointivastaava Inka Lampinen.

Yrityksessä nähdään partneruudessa muutakin potentiaalia. "Kaikilla työntekijöillämme on mahdollisuus tehdä työpäiviään kampuksella, ja uskomme tämän tiivistävän yhteistyöprojekteja. Voimme myös järjestää tiloissamme esimerkiksi vierailuluentoja ja tapahtumia", kertoo Lampinen.

Kuva: Provost Liisa-Maija Sainio, LUT ja toimitusjohtaja Ari-Pekka Salovaara, Visma Solutions

Liisa-Maija Sainio,  puh. 040 515 4944, etunimi.sukunimi@lut.fi, @LiisaSainio
Jussi Kasurinen, puh. 050 4360 146, etunimi.sukunimi@lut.fi, @jkasurin