Tutkintotodistuksiin digitaalinen suojaus

Lappeenrannan teknillinen yliopisto (Lappeenranta University of Technology, LUT) suojaa ensimmäisenä yliopistona Suomessa tutkintotodistuksensa digitaalisesti vuoden 2018 alusta lähtien PassTrace -aitoussuojauksella.

Aitoussuojaus näkyy todistuksessa kaksiulotteisena viivakoodina, joka sisältää digitaalisen varmenteen. Tutkintotodistuksen aitous varmennetaan lukemalla viivakoodi älypuhelimella verkkopalveluun.

"LUT on kansainvälisten maisteriohjelmien ja koulutusviennin edelläkävijä. Kansainvälisillä koulutusmarkkinoilla kilpailu on kovaa ja brändin arvo on suuri. Tutkintotodistusten luotettavuus on osa kansainvälisesti vahvaa brändiä. Haluamme, että yritykset ympäri maailman voivat luottaa hakijaan ja hänen osaamiseensa, jos häneltä löytyy meidän todistus", kertoo LUT:n opintopalveluiden johtaja Janne Hokkanen.

Aitousmerkinnän digitaalisuus mahdollistaa tutkintotiedon varmentamisen kenen tahansa toimesta, mistäpäin maailmaa tahansa, milloin tahansa.

"Paras tapa suojautua väärennöksiltä on tehdä aitouden varmentaminen niin helpoksi, että se tehdään aina. Digitaalisella aitousmerkinnällä varmentaminen hoituu sekunneissa", toteaa aitoussuojauksen kehittäneen Prime Authentication Solutions Finlandin toimitusjohtaja Lauri Lehtovaara.

Menetelmässä on kiinnitetty erityistä huomiota tietosuojaan. Henkilötieto erotetaan muusta tutkintotiedosta ja tallennetaan ainoastaan tutkintotodistuksen aitousmerkintään. Varmennusverkkopalveluun tallennettava anonyymi ja salattu tutkintotieto on käyttökelvotonta ilman aitousmerkinnän sisältämää salausavainta ja henkilötietoa.

Aitoussuojaus on käytössä myös ammatillisen koulutuksen koulutusviennissä. Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Gradian myöntämät kansainväliset tutkintotodistukset, muun muassa Qatariin ja Kiinaan, suojataan myös PassTracella.

Janne Hokkanen, Johtaja, LUT Opintopalvelut, janne.hokkanen@lut.fi, 040 900 3617

Lauri Lehtovaara, Toimitusjohtaja, Prime Authentication Solutions Finland, lauri.lehtovaara@passtrace.net, 045 600 5991