Ukrainan sodan vaikutukset yliopistoon

Kokoamme tälle sivulle tietoa Ukrainan sodan vaikutuksista LUT-yliopiston toimintaan.

LUT-yliopisto ilmaisee tukensa Ukrainalle ja erityisesti sen yliopistoyhteisölle. Yhdymme Suomen valtion ja EU:n kantaan ja tuomitsemme jyrkästi Venäjän ja Valko-Venäjän sotatoimet. Sota lisää riskiä myös ihmisten välisiin konflikteihin sota-alueiden ulkopuolella. Kansainvälisenä ja monikulttuurisena yhteisönä LUTin vahvuus on aina ollut yhdessä tekeminen ja keskinäinen luottamus. Juuri nyt niille on tilausta enemmän kuin koskaan. LUTin maailmassa ketään ei jätetä yksin. Teemme asioita paremman huomisen puolesta ja olemme hyvien puolella:

• LUT ja LAB tarjoavat Ukrainasta sotaa paenneille kolmenlaisia maksuttomia opiskelumahdollisuuksia 31.7.2023 saakka. Ukrainalaiset voivat opiskella avoimessa yliopistossa ja ammattikorkeakoulussa sekä hakea erillisopintoihin, joihin ukrainalaisille on varattu 60 opiskelupaikkaa LUTissa ja 60 paikkaa LABissa. Lisäksi ukrainalaisilla on mahdollisuus hakeutua tutkinto-opiskelijaksi käynnissä olevien ja tulevien hakujen kautta. Opiskelumahdollisuudet koskevat henkilöitä, joille Maahanmuuttovirasto on myöntänyt tilapäisen suojelun Suomessa.
  • Ukrainasta sotaa paenneet voivat hakea tutkinto-opiskelupaikkaa LUT-yliopiston englanninkielisiin kandidaatti- ja maisteriohjelmiin jo tänä keväänä järjestettävässä rolling-haussa. Haku on käynnissä 31.5.2022 asti.
  • Niille Ukrainasta sotaa paenneille, joille on myönnetty tilapäinen suojelu Suomessa sekä opiskelupaikka LUTissa tai LABissa, myönnetään humanitäärisin perustein 100 prosentin apuraha lukuvuoden 2022–2023 lukuvuosimaksuihin. Apuraha koskee LUTin kandidaatti- ja maisteriohjelmia sekä LABin AMK- ja YAMK-koulutuksia.
  • Lisätietoja LABin opiskelumahdollisuuksista ja lisätietoja LUTin opiskelumahdollisuuksista.
  • Olemme kriittisestä tilanteesta ja kansallisuudesta riippumatta kaikki osa LUT-yhteisöä, jossa jokainen on yhtä tärkeä ja arvokas. Odotamme jokaisen luttilaisen toimivan muita arvostaen ja kunnioittaen. Emme suvaitse minkäänlaista vihapuhetta tai häirintää.
  • Olemme lopettaneet yhteistyön venäläisten ja valkovenäläisten organisaatioiden kanssa emmekä tee uusia sitoumuksia tai aloita uusia yhteistyöhankkeita Venäjän tai Valko-Venäjän kanssa.
  • Seuraamme Suomen valtion ohjeistusta Venäjän ja Valko-Venäjän kanssa tehtävästä tutkimus-, koulutus- ja opiskelijavaihtoyhteistyöstä. Seuraamme ja noudatamme myös kansainvälisiä linjauksia, kuten mahdollisia EU-ohjelmiin liittyviä muutoksia.
  • Olemme olleet yhteydessä Venäjällä olleisiin opiskelijoihimme ja pyytäneet heitä palaamaan Suomeen.
  • Noudatamme ulkoministeriön matkustustiedotteita, joiden mukaan kaikkea matkustamista Ukrainaan, Venäjälle tai Valko-Venäjälle tulisi välttää. Näihin maihin opiskelijavaihtoja suunnitelleille pyritään aktiivisesti hakemaan vaihtoehtoisia kohteita. Emme käynnistä uusia vaihto-ohjelmia Venäjälle.
  • Lahjoitimme 20 000 euroa Ukrainan sodan uhrien auttamiseen. Apu kohdennetaan Unicefin ja Suomen Punaisen Ristin Ukraina-keräyksiin. Haastamme samalla LUTin työntekijät, opiskelijat ja alumnit sekä koko Suomen yliopistoyhteisön lahjoittamaan.
  • Tarjoamme kaikille yhteisömme jäsenille tukea tilanteen käsittelyssä.
  • Olemme perustaneet säännöllisesti kokoontuvan koordinaatioryhmän, joka käsittelee LUT-korkeakoulujen toimenpiteitä Ukrainan sotaan liittyen.
  • Kokoamme jatkossa kaikki yhteisöämme koskevat linjaukset ja ohjeet sisäisissä viestintäkanavissamme toimiville Ajankohtaista Ukrainan sodasta -sivuillemme. Tiedotamme uusimmista linjauksista yhteisöämme myös sähköpostitse.

Asiantuntijat apunasi

LUTin viestintätiimi sekä runsas asiantuntijoiden joukko palvelevat sekä mediaa että päättäjiä. Löydät alla olevasta listasta asiantuntijamme ajankohtaisiin aiheisiin liittyen:

• Sähköjärjestelmät, aurinkoenergia, energiatehokkuus ja vihreä vety: Professori Jero Ahola, LUT School of Energy Systems
  • Power-to-x-liiketoiminta ja -strategia: Tutkimusjohtaja Petteri Laaksonen, LUT School of Energy Systems
  • Ydinenergia, ydinlaitosten teknologia, ydinturvallisuus, energiajärjestelmät: Professori Juhani Hyvärinen, LUT School of Energy Systems
  • Bioenergia, energiatalous, energiajärjestelmät: Professori Esa Vakkilainen, LUT School of Energy Systems
  • Ruokaturva, kestävyystiede, ravinnejärjestelmän muutos ja ilmastokestävyys: Professori Helena Kahiluoto, LUT School of Energy Systems
  • Kestävyystutkimus ja kiertotalous: Professori Lassi Linnanen, LUT School of Energy Systems
  • Yritysaktivismi: Suomen Akatemian tutkijatohtori Laura Olkkonen, LUT-kauppakorkeakoulu
  • Huoltovarmuus: Professori, tekniikan tohtori Veli Matti Virolainen, LUT-kauppakorkeakoulu
  • Ihmisoikeusriskit toimitusketjuissa, kriisivarautuminen ja -johtaminen luonnonkatastrofeissa, luontokatokriisi: tutkijatohtori Anne Quarshie, LUT-kauppakorkeakoulu
  • Yhteiskunnan kriittisten tuotteiden turvaaminen: Akatemiatutkija Katri Laatikainen, LUT School of Engineering Science