Uudessa tietotekniikan maisteriohjelmassa yhdistyvät ohjelmistosuunnittelu ja liiketoimintamallit

LUT-yliopiston Lahden kampuksella käynnistyy syksyllä 2020 uusi tietotekniikan maisteriohjelma Software Product Management and Business. Yksi ohjelman professoreista on Sami Hyrynsalmi.

Software Product Management and Business -maisteriohjelmassa opitaan ohjelmistoalustojen kehittämistä, ohjelmistoportfolion ylläpitämistä ja liiketoimintaa. Yksi opettajista on LUT-yliopiston uusi tietotekniikan apulaisprofessori, turkulaistaustainen Sami Hyrynsalmi, 34. Hän tulee LUTille Tampereen yliopiston Teollisen ohjelmistoliiketoiminnan Tenure track -professuurista.

Sami Hyrynsalmi

"Voin sanoa olevani lähempänä kauppatieteitä kuin useimmat ohjelmistoteknikot ja kehtaan myös sanoa, että osaan koodata", Hyrynsalmi esittäytyy.

Vuonna 2014 Turun yliopistosta ohjelmistotekniikan tohtoriksi valmistuneen Hyrynsalmen väitös käsitteli älypuhelinten sovellusmarkkinoita.

"LUTilla jatkan tutkimusta alustatalouden ja ohjelmistoekosysteemien parissa, jos opetukselta jää aikaa. Olen kiinnostunut siitä, miten yritykset, esimerkiksi mobiiliapplikaatiotalot, tuottavat ja hallitsevat ohjelmistoja".

Uudessa maisteriohjelmassa Hyrynsalmi rakentaa siltaa ohjelmistotuotekehityksen ja liiketoiminnan välille.

"Uralla askeleeni ovat menneet tietojenkäsittelytieteestä ohjelmistotuotantoon ja edelleen ohjelmistoliiketoimintaan", Hyrynsalmi kertoo.

"Miten softalla tehdään fyrkkaa"

LUTin uudessa tietotekniikan maisteriohjelmassa Hyrynsalmi opettaa, miten ohjelmistotuotteita kaupallistetaan ja miten ohjelmistotuotantoa tehdään tehokkaasti ja ihmislähtöisesti ihmiseltä ihmiselle. Oppisisältöihin kuuluvat myös erilaiset ansaintamallit – eli Hyrynsalmen sanoin se, miten "softalla tehdään fyrkkaa".

"Ansaintamalleja on muitakin kuin se, onko sovellus maksullinen vai ei. Esimerkiksi musiikkiohjelma voisi veloittaa käyttäjää kuunteluminuuttien mukaan. Erilaiset ansaintavaihtoehdot on huomioitava sovelluksen arkkitehtuurivaiheessa. Softa rajoittaa ja mahdollistaa eri ansaintamalleja", Hyrynsalmi huomauttaa.

Hyrynsalmen kursseilla sivutaan myös alustataloutta, tietoturvaa ja IT-alan eettisiä kysymyksiä. LUTin tuore apulaisprofessori povaa, että Software Product Management and Business -ohjelmasta tulee valmistumaan diplomi-insinöörejä, joilla on ohjelmistotuotannossa tarvittava tekninen osaaminen sekä liiketoimintaprosessin kokonaishallinnan ymmärrys.

"Tällä maisteriohjelmalla on hyvä markkinarako, sillä se yhdistää liiketoiminnan ja ohjelmistotuotannon. Kokeneelle koodaajalle ohjelma voi tuoda uutta nimenomaan tuotekehityksen ja yrityksen kehittämisen kokonaisvaltaisemmasta näkökulmasta", Sami Hyrynsalmi sanoo.

Software Product Management and Business -koulutusohjelman kieli on pääasiassa englanti, ja opintoja voi suorittaa runsaasti verkossa. Lähipäivät eivät ole pakollisia, mutta osallistuminen niihin on suositeltavaa. Lähipäivät ovat suunniteltu tehokkaiksi, joten ohjelma sopii hyvin työn oheen.

Hakuaika LUT-yliopiston maisteriohjelmiin on: 2.12.2019–22.1.2020 klo 15.

LUT-yliopiston maisteriohjelmat: https://www.lut.fi/opiskelu/maisteriohjelmat
Software Product Management and Business -maisteriohjelma

▶️ VIDEO: The head of the Master's programme relates why to choose this programme.

Lue myös: