Yaskawa tilaa LUT:ltä laajan tehoelektroniikan tutkimuksen

LUT ja Yaskawa Electric -konserniin kuuluva The Switch ovat sopineet tilaustutkimuksesta, jossa kehitetään seuraavan sukupolven tehoelektroniikan teknologiaa. Noin 1,5 vuotta kestävä tutkimus on taloudelliselta arvoltaan LUT:n historian suurin yksittäinen yritykselle tehtävä tilaustutkimus.

Lappeenrantalaislähtöinen The Switch on vuodesta 2014 saakka ollut osa Yaskawa Electric –konsernia, jonka pääkonttori sijaitsee Kitakyushussa Japanissa. Yaskawa Electric on maailman johtavia käyttölaitetekniikan, teollisuusautomaation ja robottitekniikan tuotteiden valmistajia.

The Switchin tuotteet muodostavat merkittävän osan Yaskawan energiantuotantoon liittyvästä teknologiasta, ja niitä käytetään muun muassa tuulivoimageneraattoreissa. Muita The Switchin tuotealueita ovat laivanvarustusteollisuuden generaattorit sekä teollisuuden suurnopeussähkömoottorit.

Kyseessä on ensimmäinen projekti, jota rahoitetaan Japanin pääkonttorilta - Panu Kurronen, The Switch

Nyt käynnistyvän projektin keskiössä on tehoelektroniikan perustutkimus, joka palvelee kaikkia The Switchin tuotealueita. Tutkimusta rahoittaa myös Business Finland eli entinen Tekes. The Switchin teknologiajohtaja Panu Kurrosen mukaan tutkimus on luontainen jatkumo pitkälle yhteistyölle, jossa toimivat henkilösuhteet ja lyhyt välimatka parantavat onnistumisen edellytyksiä.

"The Switch ja LUT ovat kulkeneet jo pitkän matkan yhdessä, mutta tämä on ensimmäinen tutkimus, jota rahoitetaan myös Japanin pääkonttorilta. Yaskawan panostukset tuotekehitykseen Suomessa kasvavat tämän myötä merkittävästi", Kurronen kertoo.

"Ensimmäisiä kaupallistettavaksi soveltuvia tuloksia odotamme saavamme vuoden 2020 alkupuolella."

Tehoelektroniikkalaakso tuottaa teknologioita, osaajia ja työpaikkoja

Projektin johtaja, sähkötekniikan professori Olli Pyrhönen kertoo, että LUT:ltä projektiin osallistuu kymmenkunta tutkijaa. Uuden teknologian kehittämisen lisäksi laaja yhteistyö palvelee myös yrityskumppanin rekrytointia.

"Alueen sähköteollisuuden vahvistaminen on ollut tavoitteemme jo 20 vuoden ajan. Teknologian lisäksi käymme yrityskentän kanssa koko ajan keskustelua myös osaamistarpeesta. Tutkimusprojektien aikana kasvava toimintakulttuurin ymmärrys helpottaa kouluttamiemme osaajien siirtymistä teollisuuden tehtäviin", Pyrhönen toteaa.

Lappeenrantaan on syntynyt kansainvälinen osaamiskeskittymä, jonka kasvua tuemme - Olli Pyrhönen, LUT

"Yaskawan kaltaisten merkittävien kaupallisten toimijoiden investoinnit ja tutkimusyliopisto muodostavat vankan pohjan hyödyntää energiamurroksen synnyttämiä mahdollisuuksia. Lappeenrantaan on viime vuosina syntynyt kansainvälinen sähkökäyttöjen ja tehoelektroniikan osaamiskeskittymä, jonka kasvua LUT tukee."

Olli Pyrhönen, professori, LUT School of Energy Systems, olli.pyrhonen@lut.fi, +358 40 5166411
Panu Kurronen, teknologiajohtaja, The Switch,  panu.kurronen@theswitch.com, +358 40 8080408