René Nyberg vieraana Lappeenrannan pääkirjastossa 3.12.

Suurlähettiläs ja LUTin edeltävän hallituksen jäsen René Nyberg tulee Lappeenrannan kirjastoon tiistaina 3.12. kertomaan uusimmasta kirjastaan: Patriarkkoja ja oligarkkeja.

Tänä vuonna julkaistu kirja on omaelämäkerrallinen muistelmateos ja historiallisten esseiden kokoelma. Patriarkkoja ja oligarkkeja kertoo Suomen ja Venäjän lähihistoriasta, mutta valaisee myös Neuvostoliiton todellisuutta. Nyberg luotaa nyky-Venäjää mielenkiintoisesti kahden Putinin väkevän taustavoiman ja kanssapelaajan - ortodoksisten kirkonmiesten ja oligarkkien - kautta.

Kirjassa saadaan vastauksia Venäjän ja Suomen kiinteitä suhteita kuvaaviin kysymyksiin: kuinka Neuvostoliiton brutaali charmi vaikutti aikoinaan Suomeen, miksi Suomen luterilainen kirkko ryhtyi oppikeskusteluihin ateistisen Neuvostoliiton ortodoksikirkon kanssa tai miten Venäjä ampui itseään jalkaan estämällä puun viennin Suomeen.

René Nyberg tuntee henkilökohtaisesti monet kirjan keskeiset henkilöt. Hän toimi diplomaattina yli 50 vuotta ja niistä suuren osan Venäjällä, mutta myös Brysselissä, Bonnissa, Wienissä ja Berliinissä. Moskovan suurlähettiläänä hän oli vuosina 2000–2004 ja Berliinin suurlähettiläänä vuosina 2004–2008. Sen jälkeen hän toimi 2008–2013 East Office of Finnish Industries´in toimitusjohtajana. 19 johtavaa suomalaisyritystä perusti keväällä 2008 East Office of Finnish Industries´in tukeakseen jäseniä Venäjän markkinoilla.

LUTin hallituksen jäsenenä helsinkiläinen Nyberg toimi kaudella 1.1.2014 – 31.12.2017. LUTin strategisena tavoitteena on kärkialojensa puhtaan energian ja veden, kiertotalouden sekä kestävän liiketoiminnan ja yrittäjyyden tutkimus myös Venäjän kontekstissa ja parhaiden venäläiskumppaneiden kanssa.

Yleisöllä on nyt mahdollisuus tutustua Patriarkkoja ja oligarkkeja -kirjan sisältöön tekijän itsensä esittelemänä ja esittää kysymyksiä.

René Nyberg Lappeenrannan kirjastossa 3.12.2019 kello 18, Villimiehenkatu 1, Lappeenranta.