Ilmaston lämpeneminen ja sään ennakoimattomuus vaikuttavat ruuan tuotantoon. Esimerkiksi eurooppalaisen vehnän ilmastokestävyys on heikentynyt. Se on riski globaalille ruokaturvalle.
Kestävyystieteen professorin Helena Kahiluodon mukaan ruuan riittävyyteen voidaan varautua parantamalla tuotannon ilmastoresilienssiä vastemonimuotoisuudella. "Mutta parhaatkin sopeutumiskeinot ovat vain hätäratkaisuja. Globaalin ruokaturvan saavuttaminen edellyttää ilmastonmuutoksen hillintää ja resurssien uudelleenjakoa."
Yliopistojen ja yritysten yhteisessä hankkeessa on tarkoitus tuoda tietoliikenneyhteydet ja sähköverkko alueille, joille raskaan tietoliikenneinfran rakentaminen ei ole taloudellisesti kannattavaa. Järjestelmä voi mullistaa tulevaisuudessa miljardien ihmisten elämän.
Tutkijatohtori Antti Pinomaan mukaan konseptia on tarkoitus pilotoida Namibiassa.
Tietotekniikan osaajien tarve on kasvanut työmarkkinoilla merkittävästi viime vuosina. LUTin ohjelma on Suomen vetovoimaisin tietotekniikan ohjelma aloituspaikkoihin suhteutettuna.
"Suomen menestys pohjautuu osaamislähtöiseen, kestävään liiketoimintaan. Meidän on kansakuntana onnistuttava kansainvälisen tason tutkimuksessa ja koulutuksessa, jotta voimme turvata yritystemme menestyksen. Jäädytetty yliopistoindeksi on palautettava, jotta tutkijoilla on mahdollisuus tehdä työtään", sanoo LUTin rehtori Juha-Matti Saksa.