Electrical Engineering -maisteriohjelma
Tutkinto-ohjelma on akkreditoitu kansainvälisten, tekniikan alan koulutuksen EUR-ACE®- ja ASIIN-standardien mukaisesti.
Sähkö on tärkein energianlähde maailmanlaajuisten energiahaasteiden ratkaisemiseksi. Se on avaintekijä energiamurroksessa pyrittäessä kohti kestävää taloutta.
Sähkötekniikka on maailman laajin ja monipuolisin tekniikan ala. Electrical Engineering -maisteriohjelman opinnot ovat laaja-alaiset ja käsittelevät yhteiskunnalle ja teollisuudelle tärkeitä aiheita. Ohjelmassa opitaan soveltamaan sähkötekniikan teorioita käytännössä sähkö- ja elektroniikkajärjestelmien suunnitteluun ja kehittämiseen. Ohjelmassa voi syventyä sähkökäyttöihin ja tehoelektroniikkaan, säätötekniikkaan, langattomiin järjestelmiin ja automaatioon tai elektroniikkaan.
Opintojen sisältö ja rakenne
Electrical Engineering -maisteriohjelma on kaksivuotinen ohjelma. Valmistuneet saavat diplomi-insinöörin tutkinnon, jonka laajuus on 120 opintopistettä. Ohjelma koostuu ydin-, erikoistumis- ja sivuopinnoista, vapaasti valittavista opinnosta sekä diplomityöstä.
Ohjelmassa voi syventyä sähkökäyttöihin ja tehoelektroniikkaan, säätötekniikkaan, langattomiin järjestelmiin ja automaatioon tai elektroniikkaan. Sivuopinnon voit valita vapaasti LUTin tarjonnasta.
Elektroniikan syventymisopinnoissa yhdistetään tiedot, taidot ja luovuus, kun teoriassa opiskeltuja piirejä ja komponentteja sovelletaan itse tehtäviin elektroniikkalaitteisiin. Elektroniikan suunnittelu on monialaista ja sähkötekniikan osaamisen lisäksi täytyy huomioida myös esimerkiksi kotelointi, häiriösuojaus, lämmönhallinta sekä toimintaa usein ohjaava ohjelmisto. Alan laajentuessa jopa lamppuihin ja leivänpaahtimiin, juuri sinä voit olla mukana rakentamassa tulevaisuuden elektronista maailmaa.
Sähkökäyttöjen ja tehoelektroniikan syventymisopinnoissa keskitytään hallitsemaan sähkömoottoreita niin, että ne pystyvät tuottamaan halutun liikkeen ja voiman erilaisissa käyttökohteissa, kuten teollisuuden moottorit, hissit ja sähköajoneuvot. Myös esimerkiksi sähköajoneuvojen latausjärjestelmissä ja elektronisten laitteiden latureissa käytettävien elektronisten sähkönmuokkainten toiminta ja ohjaus tulevat tutuksi.
Säätötekniikan, langattomien järjestelmien ja automaation syventymiopinnoissa keskitytään siihen, miten säätötekniikan avulla sähkötekniset järjestelmät saadaan käyttäytymään halutulla tavalla luotettavasti, taloudellisesti ja tarkasti ympäristön häiriöistä riippumatta, ja kuinka niiden säätö ja ohjaus voidaan toteuttaa automaatiolaitteilla tai muilla prosessorijärjestelmillä. Lisäksi opinnoissa keskitytään suunnittelemaan ja rakentamaan sulautettuja järjestelmiä, jotka muodostuvat laitteistosta ja sitä ohjaavasta ohjelmistosta. Myös langattomien tiedonsiirtoratkaisujen suunnittelu, toteutus ja tehokas käyttö erilaisissa sähkötekniikan sovelluksissa tulevat tutuiksi.
Uramahdollisuudet
Sähkötekniikan ja elektroniikan asiantuntijalle on runsaasti työmahdollisuuksia esimerkiksi tuotekehityksen, tutkimuksen, teknisen myynnin, markkinoinnin tai koulutuksen parissa. Sähkötekniikan diplomi-insinööreille löytyy työsarkaa niin suurissa kansainvälisissä teollisuusyrityksissä, PK-yrityksissä kuin myös kunnallisista tehtävissä.
LUTin sähkötekniikan tutkinto on ollut ponnahduslauta usealle merkittävälle alan kasvuyritykselle, joista osa sijaitsee Lappeenrannassa. Sähkötekniikan diplomi-insinöörin tulevaisuus saattaa siis löytyä myös yrittäjänä.
Koulutus antaa valmiudet myös tieteellisiin jatko-opintoihin.