Green Campus Open – GCO

Green Campus Open (GCO) on LUT-yliopiston tutkimuksen kaupallistamisyksikkö. Toiminnan keskiössä on tutkimuksen ja yritysten välisen yhteistyön kehittäminen.

GCO toimii ylittäen tiedekuntien ja organisaatioiden rajat ja edistää yliopistolähtöisen tieteellisen tutkimuksen tulosten saamista yhteiskunnan hyötykäyttöön. GCO hallinnoi myös LUT-yliopiston IPR-patenttisalkkua (Intellectual Property Rights) sekä niiden kaupallistamista.

Keskeinen osa GCO:n toimintaa LUT-konsernissa on Business Finlandin Research to Business -rahoitusprosessin organisointi ja kehittäminen. GCO toimii yhteistyössä Business Finlandin asiantuntijoiden ja pääomasijoittajien kanssa mahdollistaakseen Research to Business-projektitiimeille tieteellisten tutkimustulosten kaupallistamisen yritystoimintana.

Tutkijoille

GCO koordinoi Business Finlandin Research to Business -projektien hakua ja toteutusta LUT-yliopistossa. Tiimimme on tutkimusryhmien tukena hankkeen kaikissa vaiheissa.
Mies esittelee powerpoint-esitystä kokouksessa

Sijoittajille

GCO tarjoaa sijoitusyhtiöille insight-näkymän yliopiston startup-aihioihin ja Research to Business -prosessissa oleviin hankkeisiin.

Yrityksille

Green Campus Open toimii LUT-yliopiston sekä teollisuuden ja yrityselämän rajapinnassa pyrkien omalta osaltaan myös rakentamaan yhteyksiä yritysmaailman ja LUTin tutkimusryhmien välille.
Kasvin taimia auringonpaisteessa

Patentit

LUT-yliopiston perus- ja soveltavassa tutkimuksessa syntyy vuosittain useita patentteja, joita yliopisto myös haluaa kaupallistaa.​ Haemme aloittavia tai jo aktiivisesti toimivia yrityksiä kehittämään niistä uutta liiketoimintaa.

Research to Business -hankkeet ja Spinoff -yritykset

Research to Business on Business Finlandin rahoitusinstrumentti, jonka avulla valmistellaan tutkimusideoiden kaupallistamista ja edistetään samanaikaisesti sen kehittymistä uudeksi liiketoiminnaksi.

Esimerkki LUT-taustaisesta startup-yrityksestä

Esimerkkinä tutkimuksen pohjalta syntyneestä startup-yrityksestä on SpinDrive Oy. LUT-lähtöinen yritys toimittaa teollisuudessa käytössä oleviin sähkömoottoreihin magneettilaakereita. Laakereiden ansiosta moottoreissa saavutetaan korkeammat pyörimisnopeudet ja teollisten prosessien energiatehokkuus paranee.SpinDrive Oy parantaa teollisuusprosessien energiatehokkuutta toimittamalla voiteluaineettomia magneettilaakereita. Yrityksen omakin hiilijalanjälki pysyy maltillisena, sillä laakereissa ei käytetä sähköpeltiä ja kuparia harvinaisempia raaka-aineita.

SpinDriven teknologiaa esitellään yrityksen laboratoriotiloissa.

Taustalla LUT-yliopiston suurnopeustutkimus

SpinDrive on perustettu vuonna 2015. Sen taustalla on neljä LUT-yliopistosta valmistunutta tekniikan osaajaa. Omassa väitöstyössään vuonna 2014 Janne Heikkinen, yrityksen toimitusjohtaja, käsitteli pyörivien koneiden värähtelyjä. Väitöstutkimuksen ohessa Heikkinen toimi Business Finlandin rahoittaman HS-Eden TUTLI -projektin (nykyisin Research to Business -ohjelma) projektipäällikkönä, mikä oli alkusysäys SpinDrive-yritykselle.

”Ilman LUTia ei olisi SpinDrivea. Teemme yliopiston kanssa tutkimus- ja tuotekehitysyhteistyötä, olemme antaneet opintojaksoille case-tehtäviä sekä teetämme opinnäytetöitä. LUTissa on kasvamassa meidän tulevat talentit ja LUTin koulutus on meille ensiarvoisen tärkeää”, Heikkinen kertoo nykyisestä yhteistyöstä yliopiston kanssa.

SpinDriven osaaminen on pääasiassa softapuolen kehitystä ja pilvipalveluja. Yrityksen toimistot ovat Helsingissä ja Lappeenrannassa.

”Lisäksi Lappeenrannassa IVH-kampuksella on laboratoriotilat tehoelektroniikan käsittelyyn. Suurin painotus on ohjelmistoissa”, Janne Heikkinen kertoo.

SpinDriven innovaatiota ohjataan tuotantolaitteissa etäyhteyksien päästä. Suurin osa valmistavan teollisuuden yrityksistä ottaa magneettilaakerit käyttöön uusiin sovelluksiin tai uusiin tuotelinjoihin. Teknologiaa on kuitenkin mahdollista päivittää myös olemassa oleviin iäkkäämpiin laitteisiin.

”Toteutuksistamme pieni osa on retro-fittiä. Kun vanhemman tuotelinjan ylläpitoon ja huoltoon käytettävät resurssit alkavat olla suuria, voi olla järkevää tehdä päätös uuteen, parempaan teknologiaan investoimisesta”, Heikkinen muotoilee.

SpinDriven tiimi koneen ympärillä.

Tällä hetkellä SpinDrive työllistää 7 henkilöä. Kasvutavoitteet on asetettu korkealle, ja teknologinen tuotekehitys jatkuu tehoelektroniikkalaitteen eli säätöjärjestelmän saamiseksi sarjatuotantoon sopivaksi. Lisäksi yritys on juuri julkaissut verkkosivuillaan työkalun, jolla pääsee kurkistamaan, miltä omiin tarpeisiin sopiva magneettilaakeri näyttäisi.

SpinDriven missio

”SpinDriven missio on muuttaa markkinaa niin, että levitointiteknologia tuodaan saataville kaikenkokoisille toimijoille teollisuudenalasta riippumatta. Heillekin, joilla ei ole aiemmin ollut pääsyä tehokkaan, kestävyyttä edistävän teknologian pariin”, Heikkinen kiteyttää.

Ohjelmistot ovat tärkeä osa tuotetta ja sen toimivuutta.

”Käytännössä parannamme esimerkiksi turbokompressoreiden ja -puhaltimien, hajautetun energiantuotannon sovellusten ja hukkalämmön talteenottojärjestelmien energiatehokkuutta. Suuremmilla pyörimisnopeuksilla sama toiminnallisuus saavutetaan pienemmällä sähkön kulutuksella”, Janne Heikkinen selventää.

Magneettilaakerit leijuttavat pyörivää akselia, minkä ansiosta toimintaympäristö voi olla täysin öljytön. Sekin edistää tehokkuutta ja pienentää hiilijalanjälkeä. Öljyttömässä toimintaympäristössä ei tarvita öljysuodattimia, eikä öljyvuotoihin tai öljyn lopputuotteeseen kontaminoitumiseen varautumista.

”SpinDriven innovaatio sopii esimerkiksi ruoka-, juoma- ja lääketeollisuuteen. Se sopii lähes kaikkeen tuotantoon, missä kompressoidaan tai siirretään kaasuja osana teollista prosessia. Toimimme globaalisti ja vain pieni osa tuotetoimituksista jää kotimaahan”, Heikkinen kertoo.

Green Campus Open tiimi