left

Epävarmuuden mallintaminen ja inversio-ongelmat

Inversio-ongelmia eli käänteisiä ongelmia esiintyy monilla tieteen eri alueilla, kuten sääilmiöiden mallintamisessa, lääketieteellisessä kuvantamisessa, kuvankäsittelyssä, matemaattisessa taloustieteessä, tähtitieteessä ja geofysiikassa. Useimmiten inversio-ongelma kääntää tavanomaisen tiedeongelman päälaelleen.

Tutkimusryhmä on osa Suomen Akatemian Inversiomallinnuksen ja kuvantamisen huippuyksikköä (2018-2025). 

left

Suurnopeuksiset sähkömekaaniset energianmuunnosjärjestelmät

Maailma sähköistyy kiihtyvällä tahdilla. Sähköistyminen näkyy niin liikenteessä kuin teollisissa prosesseissa ja kokonaisissa energiajärjestelmissäkin. Kaikkien yhteiskunnan sektoreiden sähköistäminen on ensisijaista nollapäästötavoitteen saavuttamiseksi ja lopulta fossiilisten polttoaineiden käytön lopettamiseksi. 

Projekti on yksi Suomen Akatemian huippuyksikköohjelman 2022-2029 huippuyksiköistä. 

left

Matemaattisen mallinnuksen, havainnoinnin ja kuvantamisen FAME-lippulaiva

LUT-yliopiston laskennalliseen tekniikkaan liittyvä soveltavan matematiikan tiimi on mukana matemaattisen mallinnuksen, havainnoinnin ja kuvantamisen FAME-lippulaivassa, jota koordinoi Itä-Suomen yliopisto.

Hankkeen tavoitteena on parantaa maailmanlaajuista hyvinvointia kehittämällä sovelletun matematiikan ja fysiikan menetelmiä, jotka tarjoavat ratkaisuja terveydenhuoltoon, puhtaaseen teollisuuteen ja ympäristön kestävyyteen.