Opiskelijavalinta tehdään 1) valintakokeen, 2) opintomenestyksen sekä 3) yrittäjyyskokemuksen ja -näyttöjen yhteispisteiden (enintään 100 pistettä) perusteella. Voidakseen tulla valituksi hakijalla on oltava vähintään 50 % mahdollisista enimmäispisteistä.
Aloituspaikkamäärä - arvio vuodelle 2025: Ohjelmaan tullaan hyväksymään 30 uutta opiskelijaa.
ED. HAKUKIERROKSESTA: Alin pistemäärä, jolla ohjelmaan tuli hyväksytyksi, oli 52,0 (max 100 pistettä).
1) Valintakoe 2025 (enintään 60 pistettä)
Voidakseen tulla ohjelmaan valituksi, hakijan on osallistuttava ko. maisteriohjelman omaan valintakokeeseen. Valintakoe järjestetään kerran vuodessa, helmikuussa Lahdessa. Valintakokeen tarkka päivämäärä ja paikka julkaistaaan tällä verkkosivulla viimeistään hakuajan alkuun mennessä.
HUOM! Emme julkaise vanhoja yrittäjyyden valintakokeita.
VALINTAKOEKIRJALLISUUS 2025
Ennakkoon luettava valintakoekirjallisuus julkaistaan tällä verkkosivulla viimeistään hakuajan alkuun mennessä.
Hakijat hankkivat valintakoekirjallisuuden itse.
Valintakoekirjoja ei voi pitää esillä enää koetilaisuudessa.
Valintakoe voi sisältää sekä essee- että monivalintatehtäviä.
Valintakoe järjestetään fyysistä läsnäoloa vaativana kokeena, jossa vastaukset kirjoitetaan paperiseen vastausvihkoon.
Valintakokeeseen ei lähetetä erillistä kutsua vaan osallistumisohjeet lisätään tälle verkkosivulle lähempänä valintakoepäivää.
Valintakokeen yksilölliset järjestelyt
Opiskelijavalinnan yksilöllisillä järjestelyillä tarkoitetaan käytännönjärjestelyitä valintakoetilanteessa.
Sinulle voidaan myöntää yksilöllisiä järjestelyitä sairauden, vamman tai haitan vuoksi. Myönnettävät järjestelyt riippuvat siitä, millaisia tarpeita sinulla on. Voit esimerkiksi saada kokeeseen lisäaikaa.
Kirjallinen anomus yksilöllisistä järjestelyistä valintakokeeseen tulee jättää sähköpostitse osoitteeseen hakijapalvelut@lut.fi mahdollisimman pian hakuajan alettua, kuitenkin viimeistään 7.1.2025 klo 15.00 mennessä (ohjeet turvasähköpostin lähettämiseen alla).
Anoessasi yksilöllisiä järjestelyjä, sinun tulee liittää todistus/lausunto, josta ilmenee, millä perusteella yksilöllisiä järjestelyjä anot sekä millaisia yksilöllisiä järjestelyjä sinulle suositellaan.
Lukemisen tai kirjoittamisen erityisvaikeuteen liittyen voidaan myös hyväksyä ylioppilastutkintolautakunnan päätös sellaisenaan ilman lääkärintodistusta tai muuta lausuntoa, jos päätöksestä käy ilmi, että sinulle on myönnetty tukitoimia ylioppilaskokeen suorittamiseen lukemisen tai kirjoittamisen erityisvaikeuden perusteella ja ylioppilaskokeisiin myönnetyt tukitoimet ovat samat, joita haet valintakokeeseen.
Lähetämme sinulle sähköpostilla ratkaisun anomistasi yksilöllisistä järjestelyistä noin kahta viikkoa ennen valintakoetta.
2) Opintomenestys (enintään 25 pistettä)
Tutkinnon aritmeettinen keskiarvo lasketaan kaikista numeerisesti arvostelluista tutkintotodistukseen merkityistä opintosuorituksista mukaan lukien opinnäytetyö yhtenä arvosanana (alemmasta korkeakoulututkinnosta).
- Keskeneräisellä tutkinnolla haettaessa lasketaan opintosuoritusotteesta aritmeettinen keskiarvo hakuajan päättymiseen mennessä suoritetuista, numeerisesti arvostelluista opintosuorituksista mukaan lukien mahdollinen opinnäytetyö (alemmasta korkeakoulututkinnosta).
Aritmeettinen keskiarvo pisteytetään seuraavasti, kun todistuksen asteikko on 5-portainen ja hakijan keskiarvo on välillä 3,00-5,00:
- keskiarvo 3,00 - 3,40 = 5 pistettä
- keskiarvo 3,41 - 3,80 = 10 pistettä
- keskiarvo 3,81 - 4,20 = 15 pistettä
- keskiarvo 4,21 - 4,60 = 20 pistettä
- keskiarvo 4,61 - 5,00 = 25 pistettä
HUOM! Voit hakea vaikka keskiarvosi jäisi alle 3,00 - et vain saa siitä pisteitä tässä opiskelijavalinnassa.
- Opintosuoritusotteilla näkyy pääsääntöisesti opintojen painotettu keskiarvo eli kaikkien tulee keskiarvo laskea ja merkitä hakulomakkeelle. Ohjeet keskiarvon laskemiseen löydät alla olevan haitarivalikon kohdasta "Keskiarvon laskeminen".
3) Kokemus ja näytöt yrittäjyydestä (enintään 15 pistettä)
- Yrittäjyyskokemuksen pisteytyksessä huomioidaan monipuolisesti kokemus yrittäjyydestä ja liikkeenjohdosta, mutta pisteitä annetaan myös yrittäjyyttä tukevasta toiminnasta.
- Yrittäjyyspisteitä ei arvioida eikä anneta, jos hakija ei ole osallistunut valintakokeeseen.
- Pisteet annetaan hakulomakkeella pyydettyjen vastausten perusteella. Skaala on 0-15 pistettä.
- Yrittäjäkokemus on todennettava hakemuksessa myös liitteillä. Pisteitä saa vain niistä vastauksista, jotka ovat liittein todennettavissa.
Todentamiseen käyvät esimerkiksi:
- Kaupparekisteriotteet, patentti- ja rekisterihallituksen ote, osakassopimus, yhtiöjärjestys, hallituksen pöytäkirja, perustamispöytäkirja, yhtiökokouksen pöytäkirja, verotodistus, vakuutusote tai jokin muu dokumentti, josta käy ilmi omistussuhde kyseiseen yritykseen tai valinta esim. hallitukseen tai hallituksen puheenjohtajaksi
- Työtodistus/väliaikainen työtodistus tai jokin muu dokumentti, joka todentaa työsuhteen/hallituksen puheenjohtajuuden/hallitusjäsenyyden olemassaolon
Jotta pisteiden saaminen on mahdollista, todistus tai todentamistapa on löydyttävä myös muista kuin osakeyhtiömuotoisista yrityksistä sekä yrityksistä, joiden toiminta on lakannut sekä positioista, jotka ovat päättyneet.
Vastuullinen tehtävä on lähtökohtaisesti tehtävä, jossa joko taloudellinen vastuu ja/tai alaisten määrä on merkittävä ja henkilö on päättävässä asemassa. Projektipäällikkyys oikeuttaa pisteisiin kun se on laajuudeltaan merkittävä ja projektipäälliköllä on tulosvastuu (esimerkiksi rakennusprojektin johtaminen).
Yksi tehtävä oikeuttaa pisteisiin vain kerran. Älä siis lisää samaa tehtävää useaan arviointikohtaan (esimerkiksi hallituksen jäsenyyttä ”Hallituksen jäsen yhdessä tai useammassa yrityksessä” -kohdassa ja ”Muu vastuullinen tehtävä” -kohdassa).
HUOMIOI: Yrittäjyyskokemuksen soveltuvuudesta emme pysty antamaan lausuntoja etukäteen. Annetut pisteet ilmoitetaan sinulle opiskelijavalinnan tuloksen julkaisun yhteydessä, mikäli olit osallistunut yrittäjyyden valintakokeeseen.
Muuta huomioitavaa
Samalla hakukierroksella voit hakea enintään kahteen LUTin suomenkieliseen DI-maisteriohjelmaan ja enintään kahteen englanninkieliseen DI-maisteriohjelmaan. Hakulomakkeella sinun ei tarvitse ilmoittaa hakutoivejärjestystä. Mikäli tulet hyväksytyksi useampaan koulutukseen voit vastaanottaa niistä yhden. Valinnassa ei käytetä varasijoja.