LUTin Yrittäjyys ja yrityksen johtaminen -maisteriohjelmaan haetaan sähköisesti osoitteessa Opintopolku.fi.
Hakuaika
Seuraava hakuaika 1.12.2023 - 17.1.2024 klo 15.00, syksyllä 2024 alkavaan koulutukseen.
Hakuehdot
LUTissa vahvistetaan maisteriohjelmien valintaperusteet vuosittain ja ohjelmittain. Alla uudet valintaperusteet 2024 - myös ennakkoon luettava valintakoekirjallisuus 2024 on julkaistu.
Tästä maisteriohjelmasta valmistutaan diplomi-insinööriksi.
Yrittäjyys ja yrityksen johtaminen -maisteriohjelmaan Lahteen voit hakea, mikäli olet suorittanut jonkin seuraavista tutkinnoista:
- Suomalainen tekniikan alan yliopistotutkinto (alempi tai ylempi*); tekniikan kandidaatti, diplomi-insinööri tai arkkitehti
- Suomalainen tai EU/EEA-maassa/Sveitsissä suoritettu tekniikan alan ammattikorkeakoulututkinto; insinööri (AMK) tai insinööri (ylempi AMK**)
- Ulkomainen tekniikan alan yliopistotutkinto, mikä asianomaisessa maassa antaa kelpoisuuden hakea suorittamaan ylempää korkeakoulututkintoa. Tutkinnon tulee laajuudeltaan (180 opintopistettä) ja kestoltaan (3-4 vuotta) vastata suomalaista tekniikan alan alempaa yliopistotutkintoa (tekniikan kandidaatti).
- Suomalainen muu kuin tekniikan alan yliopistotutkinto (alempi tai ylempi***)
- Suomalainen muu kuin tekniikan alan YAMK -tutkinto***
- Suomalainen tradenomi (alempi tai YAMK***) - uusi hakijaryhmä 1.12.2023 alkaen
- Merikapteeni (AMK), Rakennusarkkitehti (AMK), Rakennusmestari (AMK), Pelastusalan päällystötutkinto (AMK), Metsätalousinsinööri (AMK)
- Insinööri (myös insinööritutkinto ennen ammattikorkeakouluja soveltuu hakemiseen)
HUOMIOITAVAA: Tämän maisteriohjelman opiskelijavalinta sisältää valintakokeen kaikille hakijoille! Maisteriohjelma on suunniteltu eri alojen korkeakoulututkinnon suorittaneille, joten aiempia ohjelman alan opintoja ei vaadita.
* Aiemmin suoritettu ylempi tekniikan alan yliopistotutkinto (diplomi-insinööri, arkkitehti) ei estä hakemasta, mutta hakuperusteena käytetään tekniikan alan alempaa yliopistotutkintoa (tekniikan kandidaatti). Poikkeus tähän on sellainen ylempään yliopistotutkintoon johtanut koulutus, josta ei ole valmistuttu kandidaatiksi, mutta tutkinto sisältää myös kandidaatin opinnot - tällöin pisteytyksessä käytetään ylempää yliopistotutkintoa kokonaisuutena. Saman alan koulutusohjelmasta eli tuotantotalous-nimisestä koulutusohjelmasta valmistunut diplomi-insinööri ei ole hakukelpoinen.
** Aiemmin suoritettu insinööri (ylempi AMK) ei estä hakemista, mutta hakuperusteena käytetään alempaa insinööri (AMK) -tutkintoa ja opintomenestystä siinä.
***Ylemmän tutkinnon suorittaneiden (YAMK tai maisteritason tutkinto) aritmeettinen keskiarvo pisteytykseen katsotaan aina alemman tutkinnon mukaan.
Keskeneräisellä tutkinnolla hakeminen
Myös keskeneräisellä tutkinnolla voit hakea, mutta hakuperusteena oleva tutkinto tulee olla myönnetty viimeistään 31.8.2024 ja skannit originaalista tutkintotodistuksesta sekä opintosuoritusotteesta toimitettu sähköpostitse LUTin hakupalveluihin viimeistään 31.8.2024 klo 15.00 mennessä.
Opiskelijavalinta tehdään valintakokeen, tutkintotodistuksen sekä yrittäjyyskokemuksen ja -näyttöjen yhteispisteiden (enintään 100 pistettä) perusteella. Voidakseen tulla valituksi hakijalla on oltava vähintään 50 % mahdollisista enimmäispisteistä.
Aloituspaikkamäärä: Ohjelmaan tullaan hyväksymään 30 uutta opiskelijaa.
ED. HAKUKIERROKSESTA: Alin pistemäärä, jolla ohjelmaan tuli hyväksytyksi, oli 50,0 (max 100 pistettä).
Valintakoe (enintään 60 pistettä)
Kaikki määräaikaan hakemuksensa tehneet, hakukelpoisuuden täyttävät hakijat voivat osallistua valintakokeeseen, joka järjestetään
- keskiviikkona 7.2.2024 klo 15.00 - 18.00 osoitteessa Lahden Messut, Lahti-halli (E-halli), Salpausselänkatu 7, 15110 Lahti (päivämäärä julkaistu 19.9.2023)
VALINTAKOEKIRJALLISUUS 2024
Valintakoe tulee perustumaan alla mainittuu kirjaan (tieto julkaistu 2.10.2023):
- Viitala, Riitta, ja Jylhä, Eila. "Johtaminen: Keskeiset käsitteet, teoriat ja trendit", Helsinki: Edita (2019 tai uudempi painos)
- painetun kirjan ISBN: 978-951-37-7519-3
- e-kirjan eISBN: 978-951-37-7607-7
Valintakoe voi sisältää sekä essee- että monivalintatehtäviä.
Valintakoe järjestetään fyysistä läsnäoloa vaativana kokeena, jossa vastaukset kirjoitetaan paperiseen vastausvihkoon.
Et voi pitää esillä valintakoekirjaa enää koetilaisuudessa.
Valintakokeeseen ei lähetetä kutsua. Ohjeet valintakokeeseen osallistuvalle lisätään tälle verkkosivulle lähempänä valintakoepäivää.
Emme julkaise vanhoja yrittäjyyden valintakokeita.
Valintakokeen yksilölliset järjestelyt
Opiskelijavalinnan yksilöllisillä järjestelyillä tarkoitetaan käytännönjärjestelyitä valintakoetilanteessa.
Sinulle voidaan myöntää yksilöllisiä järjestelyitä sairauden, vamman tai haitan vuoksi. Myönnettävät järjestelyt riippuvat siitä, millaisia tarpeita sinulla on. Voit esimerkiksi saada kokeeseen lisäaikaa.
Kirjallinen anomus yksilöllisistä järjestelyistä valintakokeeseen tulee jättää sähköpostitse osoitteeseen hakijapalvelut@lut.fi 18.12.2023 klo 15.00 mennessä (ohjeet turvasähköpostin lähettämiseen alla).
Anoessasi yksilöllisiä järjestelyjä, sinun tulee liittää todistus/lausunto, josta ilmenee, millä perusteella yksilöllisiä järjestelyjä anot sekä millaisia yksilöllisiä järjestelyjä sinulle suositellaan.
Lukemisen tai kirjoittamisen erityisvaikeuteen liittyen voidaan myös hyväksyä ylioppilastutkintolautakunnan päätös sellaisenaan ilman lääkärintodistusta tai muuta lausuntoa, jos päätöksestä käy ilmi, että sinulle on myönnetty tukitoimia ylioppilaskokeen suorittamiseen lukemisen tai kirjoittamisen erityisvaikeuden perusteella ja
ylioppilaskokeisiin myönnetyt tukitoimet ovat samat, joita haet valintakokeeseen.
Lähetämme sinulle sähköpostilla ratkaisun anomistasi yksilöllisistä järjestelyistä noin kuukautta ennen valintakoetta.
- Katso Lausunnon antajan ohje (pdf)
- Katso Ohjeet turvasähköpostin lähettämiseen osoitteeseen hakijapalvelut@lut.fi (pdf)
Tutkintotodistus (eli opintomenestys enintään 25 pistettä)
Tutkinnon aritmeettinen keskiarvo lasketaan kaikista numeerisesti arvostelluista tutkintotodistukseen merkityistä opintosuorituksista mukaan lukien opinnäytetyö yhtenä arvosanana (alemmasta korkeakoulututkinnosta).
- Keskeneräisellä tutkinnolla haettaessa lasketaan opintosuoritusotteesta aritmeettinen keskiarvo hakuajan päättymiseen mennessä suoritetuista, numeerisesti arvostelluista opintosuorituksista mukaan lukien mahdollinen opinnäytetyö.
Aritmeettinen keskiarvo pisteytetään seuraavasti, kun todistuksen asteikko on 5-portainen ja hakijan keskiarvo on välillä 3,00-5,00:
- keskiarvo 3,00 - 3,40 = 5 pistettä
- keskiarvo 3,41 - 3,80 = 10 pistettä
- keskiarvo 3,81 - 4,20 = 15 pistettä
- keskiarvo 4,21 - 4,60 = 20 pistettä
- keskiarvo 4,61 - 5,00 = 25 pistettä
HUOM! Voit hakea vaikka keskiarvosi jäisi alle 3,00 - et vain saa siitä pisteitä tässä opiskelijavalinnassa.
- Opintosuoritusotteilla näkyy pääsääntöisesti opintojen painotettu keskiarvo eli kaikkien tulee keskiarvo laskea ja merkitä hakulomakkeelle. Ohjeet keskiarvon laskemiseen löydät alla olevan haitarivalikon kohdasta "Keskiarvon laskeminen".
Kokemus ja näytöt yrittäjyydestä (enintään 15 pistettä)
Yrittäjyyskokemuksen pisteytyksessä huomioidaan monipuolisesti kokemus yrittäjyydestä ja liikkeenjohdosta, mutta pisteitä annetaan myös yrittäjyyttä tukevasta toiminnasta. Yrittäjyyspisteiden arvioimiseksi sinua pyydetään vastaamaan hakulomakkeella oleviin kysymyksiin, perustelemaan lyhyesti antamasi vastaukset sekä todentamaan ne hakemukseen liitteillä.
Pisteitä saa vain niistä vastauksista, jotka ovat liittein todennettavissa.
Todentamiseen käyvät esimerkiksi:
- Kaupparekisteriotteet, patentti- ja rekisterihallituksen ote, osakassopimus, yhtiöjärjestys, hallituksen pöytäkirja, perustamispöytäkirja, yhtiökokouksen pöytäkirja, verotodistus, vakuutusote tai jokin muu dokumentti, josta käy ilmi omistussuhde kyseiseen yritykseen tai valinta esim. hallitukseen tai hallituksen puheenjohtajaksi
- Työtodistus/väliaikainen työtodistus tai jokin muu dokumentti, joka todentaa työsuhteen/hallituksen puheenjohtajuuden/hallitusjäsenyyden olemassaolon
Jotta pisteiden saaminen on mahdollista, todistus tai todentamistapa on löydyttävä myös muista kuin osakeyhtiömuotoisista yrityksistä sekä yrityksistä, joiden toiminta on lakannut sekä positioista, jotka ovat päättyneet.
Vastuullinen tehtävä on lähtökohtaisesti tehtävä, jossa joko taloudellinen vastuu ja/tai alaisten määrä on merkittävä ja henkilö on päättävässä asemassa. Projektipäällikkyys oikeuttaa pisteisiin kun se on laajuudeltaan merkittävä ja projektipäälliköllä on tulosvastuu (esimerkiksi rakennusprojektin johtaminen).
Yksi tehtävä oikeuttaa pisteisiin vain kerran. Älä siis lisää samaa tehtävää useaan arviointikohtaan (esimerkiksi hallituksen jäsenyyttä ”Hallituksen jäsen yhdessä tai useammassa yrityksessä” -kohdassa ja ”Muu vastuullinen tehtävä” -kohdassa).
HUOMIOI: Yrittäjyyskokemuksen soveltuvuudesta emme pysty antamaan lausuntoja etukäteen. Annetut pisteet ilmoitetaan sinulle opiskelijavalinnan tuloksen julkaisun yhteydessä.
Muuta huomioitavaa
Samalla hakukierroksella voit hakea enintään kahteen LUTin suomenkieliseen DI-maisteriohjelmaan ja enintään kahteen englanninkieliseen DI-maisteriohjelmaan. Hakulomakkeella sinun ei tarvitse ilmoittaa hakutoivejärjestystä. Mikäli tulet hyväksytyksi useampaan koulutukseen voit vastaanottaa niistä yhden. Valinnassa ei käytetä varasijoja.
Opintosuoritusotteilla näkyy pääsääntöisesti opintojen painotettu keskiarvo, joten laske hakua varten aritmeettinen keskiarvosi alla olevien ohjeiden mukaisesti.
- Aritmeettinen keskiarvo lasketaan tutkintotodistuksen liitteenä olevasta opintosuoritusotteesta (alemmasta korkeakoulututkinnosta).
- Keskeneräisellä tutkinnolla hakevat laskevat aritmeettisen keskiarvon opintosuoritusotteestaan. Huomioon otetaan hakuajan päättymiseen mennessä suoritetut opinnot, joista näkyy arviointi otteella.
- Keskiarvoon lasketaan mukaan kaikki numeerisesti arvostellut opinnot mukaan lukien opinnäytetyö yhtenä arvosanana.
- Keskiarvo lasketaan yksittäisten suoritusten arvosanoista, ei aineryhmistä tms. opintokokonaisuuksista.
- Tutkinnon ulkopuolella suoritettujen, hyväksi luettujen tai korvattujen opintojen arvosanoja ei huomioida aritmeettiseen keskiarvoon, ellei tutkinnon myöntävä oppilaitos ole merkinnyt opintosuoritusotteelle arvosanaa.
- Arvosanoja ilman opintopisteitä ei huomioida keskiarvossa.
- Mikäli tutkinto ei ole arvosteltu asteikolla 1–5, suhteutetaan arvosteluasteikko tähän pisteytystapaan yliopistolla hakemuksen käsittelyn yhteydessä.
- Opinnäytetyölle annettavat arvosanat, mikäli arvio on sanallinen
- asteikolla 1-5: laudatur = 5, eximia ja magna = 4, cum laude = 3, non sine ja lubenter = 2, approbatur = 1.
- asteikolla 1-3: laudatur = 3, eximia ja magna = 2,5, cum laude = 2, non sine ja lubenter = 1,5, approbatur = 1
Laskukaava:
- Aritmeettinen keskiarvo on numeeristen arvosanojen summa jaettuna arvosanojen määrällä.
- Tutkintotodistuksessa kirjaimin merkityt arvosanat S (suoritettu), H (hyväksytty) tai K (korvattu/hyväksiluettu), jätetään keskiarvolaskusta kokonaan pois.
- Ilmoita hakemuksella tutkintosi arvosteluasteikko ja pyydetty aritmeettinen keskiarvo kahden desimaalin tarkkuudella, esim. 2,985 = 2,99.
Löydät Yrittäjyys ja yrityksen johtaminen -maisteriohjelman hakulomakkeen Opintopolku.fi -palvelusta hakuaikana - hakulomake avautuu 1.12.2023 klo 8.00.
- Vastaa hakemuksen kysymyksiin ja lataa pyydetyt liitteet sähköiselle hakulomakkeelle sekä lähetä sähköisesti Opintopolku.fi -palvelussa.
- Varaudu täyttämään hakulomake yhdellä kertaa. Lomaketta ei voi välitallentaa.
- Lataa liitteet hakemukselle sähköisessä muodossa (pdf, jpg tai png) siten, että esim. tutkintotodistuksesi eri sivut tulevat samaan tiedostoon oikeassa sivujärjestyksessä ja luettavaksi näytölle oikein päin (Diploma Supplement -sivuja ei tarvita).
- Nimeä liitetiedostosi selvästi sisällön mukaan esim. Tutkintotodistus-ins-amk-2000-05-31, Opintosuoritusote-keskeneräisestä-tutkinnosta, Työtodistus-työnantaja, Kaupparekisteriote-yritys
- Muista tarkistaa liitteiden luettavuus ennen kuin lataat ne hakemukseen.
- Saat vahvistusviestin hakemuksella ilmoittamaasi sähköpostiosoitteeseen, kun hakemuksesi lähettäminen on onnistunut.
Lataa hakemukseesi mukaan:
Tutkintotodistuksen kopio (= skannattu) hakukelpoisuuden antavasta tutkinnosta sekä mahdollisista muista alemman korkeakoulututkinnon todistuksista MUKAAN LUKIEN tutkintotodistuksen liitesivut, joista näkyvät suoritetut opintojaksot arvosanoineen (Diploma Supplement -sivuja ei tarvita).
Keskeneräisellä tutkinnolla hakevalta oppilaitoksen varmentama opintosuoritusote korkeintaan hakuajan päättymiseen mennessä suoritetuista opinnoista
Hyväksymme myös oppilaitoksen sähköisesti allekirjoittaman opintosuoritusotteen.
- Hakulomakkeen osiossa "Kokemus ja näytöt yrittäjyydestä" annetut vastaukset tulee todentaa todistuksilla.
- Alkuperäisestä todistuksesta hyväksymme värilliset skannatut asiakirjat (pdf-tiedosto tai valokuva alkuperäisestä työtodistuksesta).
- Jos sinulla ei ole tallessa alkuperäistä todistusta vaan ainoastaan kopio siitä, tulee kopion olla kahden henkilön oikeaksi todistama.
- Viranomaisrekisteristä tulostetut otteet huomioidaan sellaisinaan, kunhan niistä ilmenee lähde ja tulostuksen ajankohta.
- Hyväksymme myös työnantajan sähköisesti allekirjoittaman työtodistuksen.
- Katso haitarivalikon Valintamenettely -osiosta kohta "Kokemus ja näytöt yrittäjyydestä", jossa on ohjeistusta todentamiseen soveltuvista dokumenteista.
- Ansioluettelo (max kaksi sivua pitkä)
- Virallisen kielenkääntäjän tekemä suomen-, ruotsin- tai englanninkielinen käännös, mikäli alkuperäinen dokumentti ei ole suomen-, ruotsin- tai englanninkielinen.
Hakuaika on 1.12.2023 - 17.1.2024 klo 15.00. Hakemuksen liitteitä voi täydentää Oma Opintopolku -palvelussa hakuajan kuluessa tai viimeistään 7 päivän kuluessa hakuajan päättymisestä.
Ohjelman hakijoille on valintakoe - katso tiedot ylempää kohdasta "Valintamenettely ja valintakoe".
16.4.2024 opiskelijavalinnan tulos julkistetaan Oma Opintopolku -palvelussa ja kaikille hakijoille ilmoitetaan valinnan tulos myös sähköpostitse.
- Oikaisuvaatimusmenettely:
- Kirjallinen oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa valinnan tuloksen tiedoksisaannista.
- Oikaisuvaatimusmenettelyn tarkoituksena on antaa hakijalle mahdollisuus vedota päätöksenteossa mahdollisesti tapahtuneeseen virheeseen saadakseen virheellisen päätöksen korjatuksi.
- Oikaisumenettelyä ei ole tarkoitettu palautteen tai lisätietojen saamiseksi valinnasta. Hakija voi pyytää lisätietoa valintaperusteiden soveltamisesta omalla kohdallaan valinnan tuloksen ilmoittamisen yhteydessä hänelle annettavasta osoitteesta.
Opiskelupaikka on vastaanotettava viimeistään 11.7.2024 klo 15.00 mennessä.
Lisäksi ehdollisesti opiskelijaksi hyväksyttyjen (eli keskeneräisellä tutkinnolla hakeneiden) tulee toimittaa kopio lopullisesta tutkintotodistuksesta ja sen liitteenä olevasta opintosuoritusotteesta LUTin hakupalveluihin viimeistään 31.8.2024 klo 15.00 mennessä.
Vaatimus suomen kielen taidosta täyttyy, jos olet suorittanut hakukelpoisuuden antavan tutkinnon suomen kielellä.
Muiden kuin suomen kielellä koulusivistyksensä suorittaneiden hakijoiden on toimitettava todistus suomen kielen taidostaan hakemuksen liitteenä hakuaikana tai viimeistään täydennysajan päättymiseen mennessä (7 vrk hakuajan päättymisestä). Katso kaikki suomen kielen taidon osoittamisen tavat.
Tutustu maisteriohjelmaan
