left

BioProt- projektissa kehitetään biopohjaisia ja antimikrobisia kuitukangasmateriaaleja suojavarusteisiin, kuten kirurgisiin suu-nenä- ja hengityssuojaimiin sekä uudelleenkäytettäviin suojaimiin.

Terveydenhuollossa käytetään päivittäin suuria määriä kertakäyttöisiä suojavarusteita, jotka ovat pääasiassa valmistettu synteettisistä fossiiliperäisistä raaka-aineista. BioProt-projektissa kehitetään ja testataan erilaisia biopohjaisia materiaaleja, joihin lisätään luonnonmukaisia viruksia tappavia komponentteja, mikä tuo kilpailuetua verrattuna muihin markkinoilla oleviin tuotteisiin.

Käyttäjien hyvinvointi ja turvallisuus ovat ensisijaisen tärkeitä, mikä huomioidaan toteuttamalla mm. erilaisia käyttäjäkyselyitä. Tuotteen toimivuutta ja käyttäjälähtöisyyttä voidaan monitoroida myös reaaliajassa hyödyntämällä digitaalista tekniikkaa. BioProt-projektissa kehitetään lisäksi liiketoimintamalleja, kiertotalousstrategioita, hankintaprosesseja ja malleja tukemaan kokonaisarvoa ja kestävyyttä.

right
Business Finland logo

Projektin rahoitus
Business Finland

Projektin toteutusaika
1.1.2022 – 31.12.2023

Projektin tavoitteet

BioProt -projektin tavoitteena on kehittää uusia, kestävän kehityksen mukaisia ja turvallisia materiaaliratkaisuja, joita tullaan hyödyntämään mm. infektioiden torjunnassa keskittyen erityisesti hengitys- ja kirurgisiin suunenäsuojaimiin sekä teollisuuden käyttöön tuleviin uudelleenkäytettäviin suojaimiin. Projektin oletetaan parantavan tuotteiden ja materiaalien omavaraisuutta Euroopassa. Siirtymällä biopohjaisiin vaihtoehtoihin tuotanto ei ole riippuvainen fossiilisista raaka-aineista.

Ota yhteyttä

Muu henkilöstö

Pirjo Heikkilä, Teknologian Tutkimuskeskus VTT Oy
Satu Salo, Teknologian Tutkimuskeskus VTT Oy
Varpu Marjomäki, Jyväskylän yliopisto ja Tuula Jyske, Luonnonvarakeskus
Susanna Tella, LAB-ammattikorkeakoulu
Paulus Torkki, Helsingin yliopisto

Julkaisut

Kirjoitukset

Liittyvät projektit

Development of face masks that will kill the Corona virus and other viruses - will save lives  (MASK-KILL), 2020-2021, Business Finland Korona-Co-Creation

Uuden sukupolven katalyytit ympäristöterveyden edistämiseksi Etelä-Karjalassa, 2021-2023, The European Regional Development Fund, REACT-EU

Biopohjaisten materiaalien kehittäminen sähkökehruumenetelmällä. 2021-2023, Etelä-Karjalan Säästöpankkisäätiö

Expandfibre

Yhteistyökumppanit

Tutkimusorganisaatiot

VTT Teknologian Tutkimuskeskus VTT Oy
LUT-yliopisto
LAB-ammattikorkeakoulu
Jyväskylän yliopisto
Luonnonvarakeskus
Helsingin yliopisto

Yritykset

Lifa Air
Premix
Teknikum
Teknos

Yhteistyökumppanit

HUS
Mehiläinen
Berner
Optitune
Lindström Group