Opiskelijavalinta on kaksivaiheinen. Esivalinnassa hakijat asetetaan paremmuusjärjestykseen koulutusohjelmaan hakukelpoisuuden antavan tutkinnon opintomenestyksen perusteella ja valitaan haastatteluun kutsuttavat. Lopullinen valinta tehdään haastatelluista hakijoista esivalintapisteiden ja haastattelun yhteispistemäärän perusteella.
Maksimipistemäärä esivalinnassa on 5 pistettä. Esivalinnan ja haastattelun yhteispistemäärä on 15 pistettä. Mikäli useammalla hakijalla on sama pistemäärä, ovat etusijalla haastattelun perusteella soveltuvimmat hakijat.
1) ESIVALINTA
Opintomenestys (max 5 pistettä)
Hakuperusteena olevan tutkinnon aritmeettinen keskiarvo (ei painotettu ka) lasketaan kaikista numeerisesti arvostelluista tutkintotodistukseen merkityistä opintosuorituksista mukaan lukien opinnäytetyö.
Keskeneräisellä tutkinnolla haettaessa lasketaan opintosuoritusotteesta aritmeettinen keskiarvo hakuajan päättymiseen mennessä suoritetuista, numeerisesti arvostelluista opintosuorituksista mukaan lukien mahdollinen opinnäytetyö.
Keskiarvot pisteytetään seuraavasti, kun todistuksen asteikko on 5-portainen ja hakijan aritmeettinen keskiarvo on välillä 2,50 - 5,00:
- 2,50 - 2,99 = 1 piste
- 3,00 - 3,49 = 2 pistettä
- 3,50 - 3,99 = 3 pistettä
- 4,00 - 4,49 = 4 pistettä
- 4,50 - 5,00 = 5 pistettä
Hakijan keskiarvon on oltava vähintään 2,50 asteikolla 1-5. Muut kuin 5-portaiset asteikot suhteutetaan tähän pisteytystapaan.
Hakijan on ilmoitettava hakemuksessa tutkinnon arvosteluasteikko ja pyydetty keskiarvo. Keskiarvo lasketaan yksittäisten suoritusten arvosanoista, ei aineryhmistä tms. opintokokonaisuuksista ja se ilmoitetaan kahden desimaalin tarkkuudella.
Tutkintotodistuksessa kirjaimin merkityt arvosanat, kuten S (suoritettu), H (hyväksytty) tai K (korvattu/hyväksiluettu), jätetään keskiarvolaskusta kokonaan pois. Lukujoukon aritmeettinen keskiarvo on joukon jäsenten summa jaettuna sen jäsenten määrällä eli tässä tapauksessa numeeristen arvosanojesi summa jaettuna arvosanojen määrällä.
2) HAASTATTELU (max 10 pistettä)
Sähköisellä haastattelulla selvitetään hakijan soveltuvuutta, motivaatiota ja edellytyksiä suoriutua opinnoista valitsemassaan ohjelmassa. Hakijan motivaatio ja opiskelumahdollisuuksia voidaan arvioida ohjelmakohtaisten kysymysten perusteella. Lisäksi arvioidaan hakijan kieli- ja viestintätaitoja.
Muuta huomioitavaa
Samalla hakukierroksella voit hakea enintään kahteen LUTin suomenkieliseen DI-ohjelmaan ja enintään kahteen englanninkieliseen DI-ohjelmaan. Valinnassa ei käytetä varasijoja.
Merikapteeni (AMK) -tutkinto ei kuulu hakukelpoisuuden antaviin tutkintoihin tässä koulutuksessa.