Opiskelijavalinta on kaksivaiheinen. Esivalinnassa hakukelpoiset hakijat asetetaan paremmuusjärjestykseen pisteyttämällä aiemmat opinnot ja opintomenestys. Lopullinen valinta tehdään haastatelluista hakijoista esivalintapisteiden ja haastattelun yhteispistemäärän perusteella. Maksimipistemäärä esivalinnassa on 15 pistettä. Esivalinnan ja haastattelun yhteispistemäärä on maksimissaan 25 pistettä. Mikäli useammalla hakijalla on sama yhteispistemäärä, tasapistetilanteessa valinta tehdään keskiarvon (aritmeettinen keskiarvo, mukaan lukien opinnäytetyö) perusteella.
Haastateltavien määrä on enintään 2 x ohjelman aloituspaikkojen määrä.
ED. HAKUKIERROKSESTA: Haastatteluvaiheeseen sijoittui, mikäli esivalinnassa sai vähintään 13 pistettä (esivalinnan max 15 pistettä).
1) ESIVALINTA
a) Aiemmat opinnot (max 10 pistettä)
Voidakseen tulla valituksi hakijalla on oltava vähintään 24 opintopistettä sähkötekniikan ja/tai elektroniikan opintoja. Näiden lisäksi tutkinto-ohjelmassa opiskelua tukeviin opintoihin lasketaan säätötekniikan ja automaation opinnot. Em. opintoja ei voi sisällyttää vaadittaviin 24 opintopisteeseen, mutta niistäkin annetaan pisteitä. Aiempien opintojen tulee olla ammattikorkeakoulu- tai yliopistotasoisia ja suoritettuna hakuajan päättymiseen mennessä. Opinnäytetöitä tai harjoittelua ei huomioida osana aiempia opintoja. Aiemmat opinnot pisteytetään seuraavasti:
- 24 - 39 opintopistettä = 4 pistettä
- 40 - 59 opintopistettä = 6 pistettä
- 60 - 79 opintopistettä = 8 pistettä
- 80 opintopistettä tai enemmän = 10 pistettä
Erityistä: Mikäli hakijan tutkintotodistuksessa opintoja on esitetty kokonaisuuksina/moduuleina, joista ei käy ilmi yksittäisten opintojaksojen opintopistelaajuudet ja sisällöt, on hakijan, halutessaan, että kyseiset opintojaksot hyväksytään sähkötekniikan, elektroniikan, säätötekniikan ja automaation opintoihin, eriteltävä hakulomakkeella ja toimitettava oppilaitoksen varmentama dokumentti tällaisiin kokonaisuuksiin sisältyvistä opintojaksoista ja niiden op-laajuuksista. Kokonaisia moduuleja ilman em. erittelyä ja dokumenttia ei huomioida arvioinnissa.
Myös muut kuin hakukelpoisuuden antavaan tutkintoon kuuluvat korkeakouluopinnot esim. avoimessa yliopistossa suoritetut ko. alan opinnot (sähkötekniikka, elektroniikka, säätötekniikka, automaatio) huomioidaan osana tukevia opintoja. Opinnot tulee olla suoritettuna hakuajan päättymiseen mennessä ja niistä tulee olla oppilaitoksen myöntämä opintosuoritusote hakemuksen liitteenä. Yli 15 vuotta vanhemmat suoritukset eivät ole kelpoisia elleivät ne kuulu tutkintoon.
Mahdolliset suomalaiset yliopistotasoiset opintoviikkosuoritukset muutetaan opintopisteiksi kertoimella 1,8 ja amk-tasoiset kertoimella 1,5 - ilmoita hakulomakkeella opinnot aina opintopisteinä.
HUOM! Opintojen soveltuvuudesta tukeviksi opinnoiksi ei anneta lausuntoja etukäteen.
b) Opintomenestys (max 5 pistettä)
Hakukelpoisuuden antavan aiemman tutkinnon aritmeettinen keskiarvo (ei painotettu ka) muutetaan valintapisteiksi seuraavasti:
- Aritmeettinen keskiarvo välillä 2,50–5,00 (arvosteluasteikolla 1-5). Pisteytys on yhtä suuri kuin tarkistettu aritmeettinen keskiarvo kahdella desimaalilla. Esim. keskiarvo 3,67 = 3,67 pistettä.
Laskuohje:
- Keskiarvo on hakuperusteena olevan tutkinnon aritmeettinen keskiarvo kaikista numeerisesti arvostelluista, tutkintotodistukseen merkityistä opintosuorituksista mukaan lukien opinnäytetyö yhtenä arvosanana.
- Tutkinnon ulkopuolella suoritettujen, hyväksi luettujen tai korvattujen opintojen arvosanoja ei huomioida keskiarvoon, ellei tutkinnon myöntävä oppilaitos ole merkinnyt hakuperusteena olevalle opintosuoritusotteelle arvosanaa.
- Arvosanoja ilman opintopisteitä ei huomioida aritmeettisessa keskiarvossa.
- Keskiarvo lasketaan yksittäisten suoritusten arvosanoista, ei aineryhmistä tms. opintokokonaisuuksista.
- Keskiarvo huomioidaan kahden desimaalin tarkkuudella.
- Mikäli hakijan aiempi tutkinto ei ole arvosteltu asteikolla 1–5, suhteutetaan arvosteluasteikko tähän pisteytystapaan.
- Keskeneräisellä tutkinnolla haettaessa lasketaan hakuperusteena olevan tutkinnon opintosuoritusotteesta aritmeettinen keskiarvo hakuajan päättymiseen mennessä suoritetuista, numeerisesti arvostelluista opinnoista mukaan lukien mahdollinen opinnäytetyö.
- Opintosuoritusotteilla näkyy pääsääntöisesti opintojen painotettu keskiarvo, joten muista laskea keskiarvosi ohjeiden mukaisesti.
- Aritmeettinen keskiarvo on numeeristen arvosanojen summa jaettuna arvosanojen määrällä.
- Tutkintotodistuksessa kirjaimin merkityt arvosanat S (suoritettu), H (hyväksytty) tai K (korvattu/hyväksiluettu), jätetään keskiarvolaskusta kokonaan pois.
- Ilmoita hakemuksella tutkintosi arvosteluasteikko ja pyydetty aritmeettinen keskiarvo.
2) HAASTATTELU (max 10 pistettä)
Videohaastattelulla selvitetään hakijan soveltuvuutta, motivaatiota ja edellytyksiä suoriutua opinnoista valitsemassaan ohjelmassa tavoiteajan puitteissa. Hakijan motivaatiota ja opiskelumahdollisuuksia voidaan arvioida ohjelmakohtaisten kysymysten perusteella. Lisäksi arvioidaan hakijan kieli- ja viestintätaitoja.
Muuta huomioitavaa
Samalla hakukierroksella voit hakea enintään kahteen LUTin suomenkieliseen DI-maisteriohjelmaan ja enintään kahteen englanninkieliseen DI-maisteriohjelmaan. Hakulomakkeella sinun ei tarvitse ilmoittaa hakutoivejärjestystä eri ohjelmille. Mikäli tulet hyväksytyksi useampaan koulutukseen voit vastaanottaa niistä yhden. Valinnassa ei käytetä varasijoja.