LUTin suomenkieliseen Energiatekniikan EnTeDI -maisteriohjelmaan haetaan sähköisesti osoitteessa Opintopolku.fi.
Hakuaika
Seuraava hakuaika 1.12.2023 - 17.1.2024 klo 15.00, syksyllä 2024 alkavaan koulutukseen.
Hakuehdot
LUTissa vahvistetaan maisteriohjelmien valintaperusteet vuosittain ja ohjelmittain. Alla alustavat valintaperusteet vuodelle 2024, jotka vahvistuvat syyskuun loppuun mennessä.
Tästä maisteriohjelmasta valmistutaan diplomi-insinööriksi.
Energiatekniikan EnTeDI-maisteriohjelmaan voit hakea, mikäli olet suorittanut jonkin seuraavista tutkinnoista:
- Suomalainen tekniikan alan yliopistotutkinto (alempi tai ylempi*); tekniikan kandidaatti, diplomi-insinööri tai arkkitehti
- Suomalainen tai EU/EEA-maassa/Sveitsissä suoritettu tekniikan alan ammattikorkeakoulututkinto; insinööri (AMK) tai insinööri (ylempi AMK**)
- Ulkomainen tekniikan alan yliopistotutkinto, mikä asianomaisessa maassa antaa kelpoisuuden hakea suorittamaan ylempää korkeakoulututkintoa. Tutkinnon tulee laajuudeltaan (180 opintopistettä) ja kestoltaan (3-4 vuotta) vastata suomalaista tekniikan alan alempaa yliopistotutkintoa (tekniikan kandidaatti)
- Suomalainen muu kuin tekniikan alan yliopistotutkinto (alempi tai ylempi***) tai suomalainen muu kuin tekniikan alan ammattikorkeakoulututkinto (alempi tai ylempi***).
* Aiemmin suoritettu ylempi tekniikan alan yliopistotutkinto (diplomi-insinööri, arkkitehti) ei estä hakemasta, mutta hakuperusteena käytetään tekniikan alan alempaa yliopistotutkintoa (tekniikan kandidaatti). Poikkeus tähän on sellainen ylempään yliopistotutkintoon johtava koulutus, johon ei kuulu alempaa yliopistotutkintoa, esim. Suomessa ennen vuotta 2008 ja kaksiportaista tutkintojärjestelmää suoritetut ylemmät korkeakoulututkinnot. Saman alan koulutusohjelmasta (eli energiatekniikasta) valmistunut diplomi-insinööri ei ole hakukelpoinen.
** Aiemmin suoritettu ylempi ammattikorkeakoulututkinto insinööri (ylempi AMK) ei estä hakemista, mutta hakuperusteena käytetään alempaa insinööri (AMK) -tutkintoa ja opintomenestystä siinä.
*** Aiemmin suoritettu ylempi yliopistotutkinto tai ylempi ammattikorkeakoulututkinto ei estä hakemista, mutta hakuperusteena käytetään alempaa tutkintoa ja opintomenestystä siinä.
Keskeneräisellä tutkinnolla hakeminen
Myös keskeneräisellä tutkinnolla voit hakea, mutta hakuperusteena oleva tutkinto tulee olla myönnetty viimeistään 31.8.2024 ja skannit originaalista tutkintotodistuksesta sekä opintosuoritusotteesta toimitettu sähköpostitse LUTin hakupalveluihin viimeistään 31.8.2024 klo 15.00 mennessä.
Opiskelijavalinta on kaksivaiheinen. Esivalinnassa hakijat asetetaan paremmuusjärjestykseen pisteyttämällä aiemmat opinnot ja opintomenestys. Lopullinen valinta tehdään haastatelluista hakijoista esivalintapisteiden ja haastattelun yhteispistemäärän perusteella. Maksimipistemäärä esivalinnassa on 15 pistettä. Esivalinnan ja haastattelun yhteispistemäärä on maksimissaan 25 pistettä. Tasapistetilanteessa valinta tehdään aiemman opintomenestyksen perusteella (hakukelpoisuuden antavan tutkinnon aritmeettinen keskiarvo, mukaan lukien opinnäytetyö).
EnTeDI-ohjelmassa haastatellaan enintään 3 x aloituspaikat.
ED. HAKUKIERROKSESTA: Haastatteluvaiheeseen sijoittui, mikäli esivalinnassa sai vähintään 9 pistettä (esivalinnan max 15 pistettä).
1) ESIVALINTA
Hakijat asetetaan valintajärjestykseen aiempien ammattikorkeakoulu- tai yliopistotasoisten opintojen, opintomenestyksen ja työkokemuksen perusteella.
a) Aiemmat opinnot (max 9 pistettä)
Energiatekniikkaa tukeviksi opinnoiksi lasketaan sellaiset opinnot, joista on huomattavaa hyötyä energiatekniikan opiskelussa. Tällaisia sisältöjä ovat mm. termodynamiikka, lämpö-oppi, lämmönsiirto, virtaustekniikka, ydintekniikka, energianmuuntoa koskevat opintojaksot, jne. Lisäksi voimalaitoksissa ja energianmuunnossa tarvittavien apulaitteiden (pumput, puhaltimet, kompressorit, turbiinit, lämmönvaihtimet, jne.) suunnittelua, valmistusta, mittausta ja näihin liittyvien prosessien laskentaa käsittelevät opintojaksot lasketaan energiatekniikkaa tukeviksi opinnoiksi. Energiatekniikkaa tukevina opintoina hyväksytään lisäksi myös kaikki haettavan maisteritutkinnon opintojaksot. Puhtaasti muihin oppiaineisiin, esimerkiksi kone-, sähkö-, tai ympäristötekniikkaan, liittyviä opintojaksoja ei lasketa energiatekniikkaa tukeviksi opinnoiksi.
Fysiikan opintoihin voidaan varsinaisten fysiikan opintojen lisäksi laskea joitakin sähkötekniikan peruskursseja sekä joitakin konetekniikan opintoja, esimerkiksi statiikka ja mekaniikka.
Opinnäytetöitä tai harjoittelua ei huomioida osana aiempia opintoja.
Energiatekniikkaa tukevat amk- tai yliopistotasoiset opinnot (max 6 pistettä)
- 24 - 35 opintopistettä = 2 pistettä
- 36 - 45 opintopistettä = 3 pistettä
- 46 - 55 opintopistettä = 4 pistettä
- 56 - 69 opintopistettä = 5 pistettä
- 70 opintopistettä tai enemmän = 6 pistettä
Matematiikan ja fysiikan amk- tai yliopistotasoiset opinnot (max 3 pistettä)
- 20 - 25 opintopistettä = 1 piste
- 26 - 35 opintopistettä = 2 pistettä
- 36 opintopistettä tai enemmän = 3 pistettä
Erityistä: Mikäli hakijan tutkintotodistuksessa opintoja on esitetty kokonaisuuksina/moduuleina, joista ei käy ilmi yksittäisten opintojaksojen opintopistelaajuudet ja sisällöt, on hakijan, halutessaan, että kyseiset opintojaksot hyväksytään energiatekniikkaa tukeviin opintoihin tai matematiikan ja fysiikan opintoihin, eriteltävä hakulomakkeella ja toimitettava oppilaitoksen varmentama dokumentti tällaisiin kokonaisuuksiin sisältyvistä opintojaksoista ja niiden op-laajuuksista. Kokonaisia moduuleja ilman em. erittelyä ja dokumenttia ei huomioida arvioinnissa.
Myös muut kuin hakukelpoisuuden antavaan tutkintoon kuuluvat korkeakouluopinnot, esim. ko. alan opinnot avoimessa korkeakoulussa, voidaan huomioida osana tukevia opintoja. Opinnot tulee olla suoritettuna hakuajan päättymiseen mennessä ja niistä tulee olla oppilaitoksen myöntämä opintosuoritusote hakemuksen liitteenä. Yli 15 vuotta vanhemmat suoritukset eivät ole kelpoisia elleivät ne kuulu tutkintoon.
Mahdolliset suomalaiset yliopistotasoiset opintoviikkosuoritukset muutetaan opintopisteiksi kertoimella 1,8 ja amk-tasoiset kertoimella 1,5 - ilmoita hakulomakkeella opinnot aina opintopisteinä.
HUOM! Yliopistolla on oikeus päättää, täyttävätkö opinnot kelpoisuuskriteerit. Opintojen soveltuvuudesta ei anneta lausuntoja etukäteen.
b) Opintomenestys (max 5 pistettä)
Hakukelpoisuuden antavan aiemman tutkinnon aritmeettinen keskiarvo (ei painotettu ka) muutetaan valintapisteiksi seuraavasti:
- Aritmeettinen keskiarvo välillä 2,50–5,00 (arvosteluasteikolla 1-5). Pisteytys on yhtä suuri kuin tarkistettu aritmeettinen keskiarvo kahdella desimaalilla. Esim. keskiarvo 3,67 = 3,67 pistettä.
Laskuohje:
- Keskiarvo on hakuperusteena olevan tutkinnon aritmeettinen keskiarvo kaikista numeerisesti arvostelluista, tutkintotodistukseen merkityistä opintosuorituksista mukaan lukien opinnäytetyö yhtenä arvosanana.
- Tutkinnon ulkopuolella suoritettujen, hyväksi luettujen tai korvattujen opintojen arvosanoja ei huomioida keskiarvoon, ellei tutkinnon myöntävä oppilaitos ole merkinnyt hakuperusteena olevalle opintosuoritusotteelle arvosanaa.
- Arvosanoja ilman opintopisteitä ei huomioida aritmeettisessa keskiarvossa.
- Keskiarvo lasketaan yksittäisten suoritusten arvosanoista, ei aineryhmistä tms. opintokokonaisuuksista.
- Keskiarvo huomioidaan kahden desimaalin tarkkuudella.
- Mikäli hakijan aiempi tutkinto ei ole arvosteltu asteikolla 1–5, suhteutetaan arvosteluasteikko tähän pisteytystapaan.
- Keskeneräisellä tutkinnolla haettaessa lasketaan hakuperusteena olevan tutkinnon opintosuoritusotteesta aritmeettinen keskiarvo hakuajan päättymiseen mennessä suoritetuista, numeerisesti arvostelluista opinnoista mukaan lukien mahdollinen opinnäytetyö.
- Opintosuoritusotteilla näkyy pääsääntöisesti opintojen painotettu keskiarvo, joten muista laskea keskiarvosi ohjeiden mukaisesti.
- Aritmeettinen keskiarvo on numeeristen arvosanojen summa jaettuna arvosanojen määrällä.
- Tutkintotodistuksessa kirjaimin merkityt arvosanat S (suoritettu), H (hyväksytty) tai K (korvattu/hyväksiluettu), jätetään keskiarvolaskusta kokonaan pois.
- Ilmoita hakemuksella tutkintosi arvosteluasteikko ja pyydetty aritmeettinen keskiarvo.
c) Työkokemus (max 1 piste, ei vaatimus)
Energiatekniikan alaan liittyvä työkokemus, joka on hankittu hakukelpoisuuden antavaan tutkintoon valmistumisen jälkeen ja hakuajan päättymiseen mennessä, pisteytetään seuraavasti:
- työkokemusta alle 2 vuotta = 0 pistettä
- työkokemusta yli 2 vuotta = 1 piste
Työkokemusta laskettaessa osa-aikatyö otetaan huomioon työn osa-aikaisuutta vastaavalla kertoimella (esim. 80 % osa-aikatyössä 0,8 x työsuhteen kesto).
2) HAASTATTELU (max 10 pistettä)
Videohaastattelulla selvitetään hakijan soveltuvuutta, motivaatiota ja edellytyksiä suoriutua opinnoista. Hakijan motivaatiota ja opiskelumahdollisuuksia voidaan arvioida ohjelmakohtaisten kysymysten perusteella. Lisäksi arvioidaan hakijan kieli- ja viestintätaitoja. Voidakseen tulla valituksi hakijan tulee saada haastattelusta vähintään 5 pistettä.
Muuta huomioitavaa
Samalla hakukierroksella voit hakea enintään kahteen LUTin suomenkieliseen DI-maisteriohjelmaan ja enintään kahteen englanninkieliseen DI-maisteriohjelmaan. Hakulomakkeella sinun ei tarvitse ilmoittaa hakutoivejärjestystä eri ohjelmille. Mikäli tulet hyväksytyksi useampaan koulutukseen voit vastaanottaa niistä yhden. Valinnassa ei käytetä varasijoja.
Löydät hakulomakkeen Opintopolku.fi -palvelusta hakuaikana - hakulomake avautuu 1.12.2023 klo 8.00.
- Vastaa kysymyksiin ja lataa pyydetyt liitteet sähköiselle hakulomakkeelle sekä lähetä sähköisesti Opintopolku.fi -palvelussa.
- Varaudu täyttämään hakulomake yhdellä kertaa. Lomaketta ei voi välitallentaa.
- Lataa liitteet hakemukselle sähköisessä muodossa (pdf, jpg tai png) siten, että esim. tutkintotodistuksesi eri sivut tulevat peräkkäin oikeassa sivujärjestyksessä ja näytölle oikein päin samaan pdf-tiedostoon (Diploma Supplement -sivuja ei tarvita).
- Nimeä liitetiedostosi selvästi sisällön mukaan esim. Tutkintotodistus-insinööri-amk-2000-05-31, Opintosuoritusote-keskeneräisestä-tutkinnosta, Työtodistus-työnantaja-kesto-3v-2kk, Muu-opiskelutodistus-avoin-yliopisto.
- Muista tarkistaa liitteiden luettavuus ennen kuin lataat ne hakemukseen.
- Saat vahvistusviestin hakemuksella ilmoittamaasi sähköpostiosoitteeseen, kun hakemuksesi lähettäminen on onnistunut.
- Tutkintotodistus hakukelpoisuuden antavasta tutkinnosta MUKAAN LUKIEN tutkintotodistuksen liitesivut, joista näkyvät suoritetut opintojaksot arvosanoineen.
- Keskeneräisellä tutkinnolla hakevalta oppilaitoksen varmentama opintosuoritusote korkeintaan hakuajan päättymiseen mennessä suoritetuista opinnoista.
- Oppilaitoksen varmentama dokumentti todistuksessa/otteella näkyvien suurien kokonaisuuksien/moduuleiden sisältämistä yksittäisistä opintojaksoista ja niiden op-laajuuksista.
- Todistukset muista mahdollisista korkeakouluopinnoista, jotka tukevat ko. ohjelmassa opiskelua, esim. avoimessa yliopistossa suoritetut alan opinnot.
- Työtodistus energiatekniikan alaan liittyvästä työkokemuksesta, mikäli valmistumisen jälkeistä työkokemusta on yli kaksi vuotta hakuajan päättymiseen mennessä.
- ALKUPERÄISESTÄ työtodistuksesta hyväksymme värilliset skannatut asiakirjat (pdf-tiedosto tai valokuva alkuperäisestä työtodistuksesta).
- Jos sinulla ei ole tallessa alkuperäistä työtodistusta vaan ainoastaan kopio siitä, tulee kopion olla kahden henkilön oikeaksi todistama.
- Yrittäjät voivat todentaa yrittäjyytensä mm. kaupparekisteriotteella tai patentti- ja rekisterihallituksen otteella.
- Olemme erikseen yhteydessä, mikäli huomaamme työtodistuksissa puutteita hakemusta tarkistaessamme.
- Myös toistaiseksi voimassa olevasta työsuhteesta tarvitaan työtodistus/ väliaikainen työtodistus, mikäli sitä käytetään osana työkokemusta (kesto huomioidaan korkeintaan hakuajan päättymiseen asti). Työsopimus ei sovellu todisteeksi työkokemusajasta, koska siitä selviää ainoastaan työsuhteen alkamispäivä.
- Virallisen kielenkääntäjän tekemä suomen-, ruotsin- tai englanninkielinen käännös, mikäli alkuperäinen dokumentti ei ole suomen-, ruotsin- tai englanninkielinen.
Hakuaika on 1.12.2023 - 17.1.2024 klo 15.00. Hakemuksen liitteitä voi täydentää Oma Opintopolku -palvelussa hakuajan kuluessa tai viimeistään 7 päivän kuluessa hakuajan päättymisestä.
Haastatteluvaiheeseen sijoittuvat hakijat saavat ohjeet ja linkin haastatteluvideon tekoon hakemuksessa ilmoittamaansa sähköpostiosoitteeseen valinnan edetessä (vain sähköpostitse, arviolta maaliskuun puolivälissä). Myös he, jotka eivät sijoitu haastatteluvaiheeseen saavat asiasta tiedon sähköpostitse.
16.4.2024 opiskelijavalinnan tulos julkistetaan Oma Opintopolku -palvelussa ja kaikille hakijoille ilmoitetaan valinnan tulos myös sähköpostitse.
- Oikaisumenettely
- Kirjallinen oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa valinnan tuloksen tiedoksisaannista.
- Oikaisuvaatimusmenettelyn tarkoituksena on antaa hakijalle mahdollisuus vedota päätöksenteossa mahdollisesti tapahtuneeseen virheeseen saadakseen virheellisen päätöksen korjatuksi.
- Oikaisumenettelyä ei ole tarkoitettu palautteen tai lisätietojen saamiseksi valinnasta. Hakija voi pyytää lisätietoa valintaperusteiden soveltamisesta omalla kohdallaan valinnan tuloksen ilmoittamisen yhteydessä hänelle annettavasta osoitteesta.
Opiskelupaikka on vastaanotettava viimeistään 11.7.2024 klo 15.00 mennessä.
Lisäksi ehdollisesti opiskelijaksi hyväksyttyjen (eli keskeneräisellä tutkinnolla hakeneiden) tulee toimittaa kopio lopullisesta tutkintotodistuksesta ja sen liitteenä olevasta opintosuoritusotteesta LUTin hakupalveluihin viimeistään 31.8.2024 klo 15.00 mennessä.
Vaatimus suomen kielen taidosta täyttyy, jos olet suorittanut hakukelpoisuuden antavan tutkinnon suomen kielellä.
Muiden kuin suomen kielellä koulusivistyksensä suorittaneiden hakijoiden on toimitettava todistus suomen kielen taidostaan hakemuksen liitteenä hakuaikana tai viimeistään täydennysajan päättymiseen mennessä (7 vrk hakuajan päättymisestä). Katso kaikki suomen kielen taidon osoittamisen tavat.
Tutustu maisteriohjelmaan
