Kestävä kehitys ja vastuullisuus
LUT-yliopisto edistää kestävää kehitystä ja on vastuullinen kaikessa toiminnassaan. Strategisia valintojamme, tieteellistä tutkimustamme, akateemista koulutustamme sekä yhteiskunnallista vuorovaikutustamme ohjaavat ekologinen, taloudellinen ja sosiaalinen kestävyys.
Reitti kohti omaa tavoitettamme, hiilinegatiivista LUT-yliopistoa vuoteen 2024 mennessä, muotoutuu hiilitasetta täsmentämällä.
Edistämme tutkimuksellamme, koulutuksellamme, kampustoiminnallamme sekä sidosryhmätyössämme Yhdistyneiden kansakuntien kestävän kehityksen tavoitteita. LUT on sitoutunut universaaleihin kestävän kehityksen tavoitteisiin, mistä osoituksena on rehtorin SDG Accord -sitoumus. Osana Suomen yliopistojen rehtorineuvosto Unifia, LUT on sitoutunut suomalaisten yliopistojen yhteisiin kestävän kehityksen ja vastuullisuuden teeseihin.
- Lue tästä LUT- yliopiston Report on Sustainability 2019
LUT edistää YK:n kestävän kehityksen tavoitteita
Toimintamme, koulutuksen ja tutkimuksen kautta edistämme YK:n 17 kestävän kehityksen tavoitetta.
Vaikutamme Trailblazer 2030 -strategiamme ja tutkimuksemme kautta ensisijaisesti seuraaviin YK:n kestävän kehityksen tavoitteisiin:
Jaamme ympäristön, ihmisen ja talouden huomioivat kestävän kehityksen tavoitteet olemalla jäsenenä esimerkiksi verkostoissa:
- Principles for Responsible Management Education (PRME)
- European Energy Research Alliance (EERA)
- Sustainable Process Industry through Resource and Energy Efficiency (A.Spire)
- The Water Europe
- EIT Raw Materials Knowledge and Innovation Community
- The Nordic Sustainable Campus Network (NSCN)
- The International Sustainable Campus Network (ISCN)
- Suomen Ilmastopaneeli
- Future Earth Suomi
- UNIFI: Kestävyys ja vastuullisuus -työryhmä
- Green reality network Lappeenranta
- Green Lahti
- Climate University
Lisätietoa kansainvälisestä kestävän kehityksen kampusverkostoyhteistyöstä (PRME, ISCN ja NSCN) löydät täältä.
Vastuullisuus sidosryhmäyhteistyössä
Vastuullisuus ulottuu kaikkeen sidosryhmäyhteistyöhömme. Vaikutamme ympäröivään yhteiskuntaan auttamalla yrityksiä ja muita yhteiskunnan toimijoita hyödyntämään päästöttömän energian, puhtaan veden ja ilman, kiertotalouden sekä kestävän liiketoiminnan tutkimusten tarjoamia ratkaisuja.
Vuonna 2019 LUTin tutkimuksesta syntyi 29 keksintöä. LUT hakee patentteja aktiivisesti, ja sen patenttien määrä on toiseksi suurin suomalaisissa yliopistoissa. Vuosittain perustetaan noin 3–5 tutkimukseen perustuvaa spin-off-yritystä. Vuonna 2019 aktiivisia spin-off-yrityksiä oli 52, jotka oli perustettu vähintään kolme vuotta sitten.
Työstämme kestävän tulevaisuuden teknologisia ratkaisuja strategisten teollisten kumppaneidemme kanssa. LUT-lähtöisen tutkimuksen kaupallistamisessa auttaa Green Campus Open. Sijoitusyhtiömme Green Campus Innovations on tutkimuksen siemenvaiheen rahoittaja. Bisnesekosysteemiimme kuuluu myös protopaja Jamie Hyneman Center ja opiskelijavetoinen yrittäjyysyhteisö LUTES.
Yhteistyö kampuskaupunkiemme kanssa ja LUT Junior University
Yhteistyömme alueellisten, kansallisten ja maailmanlaajuisten toimijoiden kanssa on monipuolista. Yhdessä Marjatta ja Eino Kollin säätiön kanssa perustimme Metsä360-tunnustuspalkinnon, jonka avulla nostetaan esiin metsiemme jalostusarvon kasvuun tähtääviä tekoja.
Junior Universityssä oppilaat esikoululaisista lukiolaisiin oppivat vähentämään hiili- ja vesijalanjälkeään sekä kasvattamaan hiilikädenjälkeään. Oppilaita myös haastetaan etsimään ratkaisuja siihen, miten hillitä ilmastonmuutosta ja edistää liiketoiminnan kestävyyttä. Vuosina 2018–2019, Junior Universityn erilaiset aktiviteetit osallistivat 10 810 ihmistä. International Sustainable Campus Network (ISCN) palkitsi vuonna 2020 LUT Junior University -toiminnan parhaana kestävää kehitystä edistävänä yhteistyömallina.
Puhtaan ympäristön tavoitteita edistämme yhdessä kampuskaupunkiemme Lappeenrannan (Euroopan vihrein kaupunki 2021) ja Lahden (Euroopan ympäristöpääkaupunki 2021) kanssa. Yhdessä Lappeenrannan seudun opiskelija-asuntosäätiön kanssa rakennamme Suomen vihreintä opiskelija-asuntoyhteisöä.
Tuotamme osaamista, näkemystä, koulutusta ja ratkaisuja muun muassa seuraavissa yhteistyöverkostoissa:
Seuraamme yliopistomme tutkimuksen laatua ja tuloksellisuutta sekä opetuksen laatua ja vaikuttavuutta kansainvälisissä vertailuissa ja erillisissä arvioinneissa sekä kansainvälisissä akkreditoinneissa säännöllisesti.
Ota yhteyttä
Kati Koikkalainen
Sustainability Manager
+358 40 584 2793
Tuomas Nevalainen
Tilapalvelupäällikkö
+ 358 40 684 3959
Annikka Nurkka
Laatupäällikkö
+358 40 0555784
Marko Kasurinen
Kehittämispäällikkö
+ 358 40 683 1488
etunimi.sukunimi@lut.fi