LUT-yliopisto ilmaisee tukensa Ukrainalle ja erityisesti sen yliopistoyhteisölle. Yhdymme Suomen valtion ja EU:n kantaan ja tuomitsemme jyrkästi Venäjän ja Valko-Venäjän sotatoimet. Sota lisää riskiä myös ihmisten välisiin konflikteihin sota-alueiden ulkopuolella.

Kansainvälisenä ja monikulttuurisena yhteisönä LUTin vahvuus on aina ollut yhdessä tekeminen ja keskinäinen luottamus. Juuri nyt niille on tilausta enemmän kuin koskaan. LUTin maailmassa ketään ei jätetä yksin. Teemme asioita paremman huomisen puolesta ja olemme hyvien puolella. 

 • LUT ja LAB tarjoavat Ukrainasta sotaa paenneille kolmenlaisia maksuttomia opiskelumahdollisuuksia 31.12.2024 saakka. Ukrainalaiset voivat opiskella avoimessa yliopistossa ja ammattikorkeakoulussa sekä hakea erillisopintoihin, joihin ukrainalaisille on varattu 60 opiskelupaikkaa LUTissa ja 60 paikkaa LABissa. Lisäksi ukrainalaisilla on mahdollisuus hakeutua tutkinto-opiskelijaksi käynnissä olevien ja tulevien hakujen kautta. Opiskelumahdollisuudet koskevat henkilöitä, joille Maahanmuuttovirasto on myöntänyt tilapäisen suojelun Suomessa.
 • Niille Ukrainasta sotaa paenneille, joille on myönnetty tilapäinen suojelu Suomessa sekä opiskelupaikka LUTissa tai LABissa, myönnetään humanitäärisin perustein 100 prosentin apuraha lukuvuoden 2023–2024 lukuvuosimaksuihin. Apuraha koskee LUTin kandidaatti- ja maisteriohjelmia sekä LABin AMK- ja YAMK-koulutuksia.
 • Olemme kriittisestä tilanteesta ja kansallisuudesta riippumatta kaikki osa LUT-yhteisöä, jossa jokainen on yhtä tärkeä ja arvokas. Odotamme jokaisen luttilaisen toimivan muita arvostaen ja kunnioittaen. Emme suvaitse minkäänlaista vihapuhetta tai häirintää.
 • Olemme lopettaneet yhteistyön venäläisten ja valkovenäläisten organisaatioiden kanssa emmekä tee uusia sitoumuksia tai aloita uusia yhteistyöhankkeita Venäjän tai Valko-Venäjän kanssa.
 • Seuraamme Suomen valtion ohjeistusta Venäjän ja Valko-Venäjän kanssa tehtävästä tutkimus-, koulutus- ja opiskelijavaihtoyhteistyöstä. Seuraamme ja noudatamme myös kansainvälisiä linjauksia, kuten mahdollisia EU-ohjelmiin liittyviä muutoksia.
 • Olemme olleet yhteydessä Venäjällä olleisiin opiskelijoihimme ja pyytäneet heitä palaamaan Suomeen.
 • Noudatamme ulkoministeriön matkustustiedotteita, joiden mukaan kaikkea matkustamista Ukrainaan, Venäjälle tai Valko-Venäjälle tulisi välttää. Näihin maihin opiskelijavaihtoja suunnitelleille pyritään aktiivisesti hakemaan vaihtoehtoisia kohteita. Emme käynnistä uusia vaihto-ohjelmia Venäjälle.
 • Lahjoitimme 20 000 euroa Ukrainan sodan uhrien auttamiseen. Apu kohdennetaan Unicefin ja Suomen Punaisen Ristin Ukraina-keräyksiin. Haastamme samalla LUTin työntekijät, opiskelijat ja alumnit sekä koko Suomen yliopistoyhteisön lahjoittamaan.
 • Tarjoamme kaikille yhteisömme jäsenille tukea tilanteen käsittelyssä.
 • Olemme perustaneet säännöllisesti kokoontuvan koordinaatioryhmän, joka käsittelee LUT-korkeakoulujen toimenpiteitä Ukrainan sotaan liittyen.
 • Kokoamme jatkossa kaikki yhteisöämme koskevat linjaukset ja ohjeet sisäisissä viestintäkanavissamme toimiville Ajankohtaista Ukrainan sodasta -sivuillemme. Tiedotamme uusimmista linjauksista yhteisöämme myös sähköpostitse.

Asiantuntijat apunasi

LUTin viestintätiimi sekä runsas asiantuntijoiden joukko palvelevat sekä mediaa että päättäjiä. Löydät alla olevasta listasta asiantuntijamme ajankohtaisiin aiheisiin liittyen:

Lue myös: