Opiskelijoita tietokoneiden ääressä
Julkaistu 20.3.2024
Päivitetty 20.3.2024

Tällä sivulla

Tässä jutussa vertailemme eri yliopistojen kauppatieteiden koulutuksia. Missä yliopistoissa kauppatieteitä voi opiskella? Entä mitkä ovat yliopistojen painotukset kandidaattiohjelmissa?

Alla oleva vertailu perustuu talvella 2024 kerättyihin tietoihin, jotka löytyvät Opintopolusta sekä yliopistojen nettisivuilta.

LUT-yliopisto

LUT-kauppakorkeakoulussa paneudutaan siihen, kuinka yritykset menestyvät kansainvälisessä kilpailussa ja samalla toimivat taloudellisesti, ekologisesti ja sosiaalisesti kestävällä tavalla. LUTissa voit yhdistää kauppatieteisiin muiden tieteenalojen opintoja, kuten ohjelmistotuotantoa tai ympäristötekniikkaa. Tulevaisuudessa voit ottaa sivuopinnoiksi myös yhteiskunta- ja viestintätieteitä.

Kauppatieteiden kandidaatin opinnot antavat kattavat perusvalmiudet liiketalouden eri aloilta, kuten rahoituksesta, hankintatoimesta, markkinoinnista, laskentatoimesta ja kansantaloustieteestä. Lisäksi ohjelmassa kerrytetään vahvoja analyyttisia valmiuksia ja opitaan soveltamaan osaamista erilaisiin yrityksiin, liiketoimintaympäristöihin ja markkinatilanteisiin.

Suuntautumisvaihtoehtoja on viisi, ja niihin haetaan ensimmäisen opiskeluvuoden lopussa:

Hankintojen johtaminen
Opinnot auttavat ymmärtämään, miten yrityksen raaka-aineiden, materiaalien ja palvelujen toimittajia ohjataan ja hallitaan yrityksen strategisten tavoitteiden saavuttamiseksi.

Laskentatoimi
Opinnoissa perehdytään rahoituksen, laskentatoimen ja johdon laskentatoimen keskeisiin periaatteisiin, menetelmiin ja työkaluihin.

Liiketoiminta-analytiikka
Suuntautuminen antaa valmiudet hyödyntää dataa, tilastollisia menetelmiä ja ohjelmointia yritysten taloudellisen ja muun suoriutumisen ymmärtämiseksi.

Kansainvälinen markkinointi
Opinnossa perehdytään markkinoinnin keskeisiin käsitteisiin, prosesseihin ja markkinoinnin rooliin organisaatioiden toiminnassa. Opiskelija oppii myös ymmärtämään yrityksen arvon luontia ja asiakkaiden käyttäytymistä.

Strateginen rahoitus
Opinnot antavat peruskuvan yritysrahoituksesta ja rahoitusmarkkinoiden ja -instituutioiden toiminnasta. Opinnoissa perehdytään myös rahoituksen menetelmiin ja työvälineisiin, joilla tuotetaan taloutta koskevaa tietoa sekä opitaan itse tuottamaan, tulkitsemaan ja hyödyntämään tätä tietoa.

Kauppatieteiden maisteriohjelmat LUTissa: laskentatoimi (LAMO), tietojohtaminen ja johtajuus (TIJO), Business Analytics (MBAN), International Business and Entrepreneurship (MIBE), International Marketing Management (MIMM), Strategic Finance and Analytics (MSF) ja Supply Management (MSM).

Englanninkielinen Sustainable International Business -ohjelma yhdistää kansainvälisen liiketoiminnan, markkinoinnin ja hankintatoimen näkökulmia kestävyysajatteluun. Opiskelija oppii ymmärtämään, miten uutta, kansainvälistä liiketoimintaa luodaan ratkaisemalla järjestelmätason kestävyyshaasteita. Ohjelma sisältää kattavasti kieli- ja viestintäopintoja sekä valmennusta monikulttuuriseen ajatteluun.

Ohjelmaan hyväksytyt opiskelijat voivat jatkaa suoraan International Business and Entrepreneurship, Supply Management tai International Marketing Management -maisteriohjelmaan.

Englanninkielisiin kandidaattiohjelmiin haetaan kevään ensimmäisessä yhteishaussa.

Opiskelijoita tekemässä tehtäviä

Aalto-yliopisto

Kauppatieteiden tutkinto-ohjelmassa ensimmäinen vuosi opiskellaan kaikille yhteisiä opintoja, jotka johdattavat kauppatieteellisten aineiden perusteisiin ja muodostavat pohjan myöhemmille opinnoille. Opiskelija valitsee pääaineen ensimmäisen vuoden lopussa.

Kandidaatin tutkinnon pääaineet:

Johtaminen
Johtamista opiskelleet saavat monipuoliset valmiudet toi­mia henkilöstöjohtamisen, liiketoiminnan kehittämisen ja organisaatioiden uudistamisen alueilla erilaisissa asiantuntijatehtävissä.

Laskentatoimi
Laskentatoimea opiskelleet sijoittuvat taloushallinnon tehtäviin sekä yrityksissä että julkisessa hallinnossa. Työtehtävät liittyvät yritysten kirjanpitoon, kustannuslaskentaan, budjetointiin, investointien suunnitteluun ja taloushallinnon tietojärjestelmiin.

Markkinointi
Markkinointia opiskelleilla on valmiudet johtaa yrityksen tuotteiden tai brändin liiketoimintaa muun muassa tuotesuunnittelun, hinnoittelun, jakelukanavien ja markkinointiviestinnän (mainonnan ja myynninedistämisen) kautta.

Rahoitus
Rahoitusta opiskelleet työskentelevät tyypillisesti rahoitusalalla esimerkiksi pankeissa, pankkiiriliikkeissä, vakuutusyhtiöissä ja pääomasijoittajina. Muita tärkeitä työllistäjiä ovat liikkeenjohdon konsultointiyritykset, teollisuusyritykset, startupit ja julkiset instituutiot.

Taloustiede
Taloustiedettä opiskelleet sijoittuvat työmarkkinoilla taloudellista asiantuntemusta ja analyyttistä ajattelukykyä vaativiin tehtäviin yrityksissä, rahoitussektorilla, tutkimuslaitoksissa, julkisessa hallinnossa ja kansainvälisissä järjestöissä.

Tieto- ja palvelujohtaminen
Tieto- ja palvelujohtamista opiskelleet toimivat useiden alojen asiantuntijatehtävissä kuten data-analyytikkoina, toimitusketjun hallinnan asiantuntijoina, strategiakonsultteina, palvelumuotoilijoina tai yksityisyrittäjinä esimerkiksi tietojärjestelmien, logistiikan, markkinoinnin tai taloushallinnon aloilla.

Yritysjuridiikka
Yritysjuridiikkaa opiskelleilla on laaja liikejuridiikan tuntemus, ja he työllistyvät erilaisiin asiantuntijatehtäviin yrityksissä, järjestöissä ja viranomaisissa, joissa edellytetään sekä liiketaloustieteiden että liikejuridiikan osaamista.

Englanninkielinen Economics-kandidaattiohjelma tarjoaa työkaluja ja tietoa, joiden avulla ajankohtaisia maailman ilmiöitä voidaan ymmärtää ja selittää taloudellisesta näkökulmasta. Toisen opintovuoden aikana opiskelijat valitsevat sivuaineen kiinnostuksensa kohteiden mukaan.

Aalto-yliopiston Mikkelin kampuksella järjestettävä International Business -kandidaattiohjelma tarjoaa opiskelijoille laaja-alaista osaamista ja kykyä rakentaa, kehittää ja johtaa yrityksiä kansainvälisellä asenteella. Ohjelma keskittyy yhteen pääaineeseen: kansainväliseen liiketoimintaan. Opiskelija ymmärtää kansainvälistä liikemaailmaa ja saa laaja-alaisen perusosaamisen liiketoiminnan keskeisten osatekijöiden, kuten laskentatoimen, taloustieteen, rahoitusalan, tietojärjestelmien, johtamisen ja markkinoinnin aloilta. Alakohtainen erikoistuminen riippuu opiskelijan valitsemista kursseista.

Kauppatieteiden maisteriohjelmat Aalto-yliopistossa: Accounting, Business Analytics, Creative Sustainability, Economics, Finance, Global Management, Information and Service Management, International Design Business Management, Marketing, People Management and Organizational Development, Strategic Management in a Changing World, Sustainable Entrepreneurship ja Yritysjuridiikka.

Henkilöitä kuuntelemassa luentoa

Hanken

Hanken (Svenska handelshögskolan) on Suomen ainoa itsenäinen kauppakorkeakoulu, joka tarjoaa ekonomikoulutusta ruotsiksi ja englanniksi. Koulutusta järjestetään sekä Helsingissä että Vaasassa. Opiskelija valitsee hakuvaiheessa, kumpaan kaupunkiin hakee. Opetus kandidaattiohjelmissa on ruotsiksi.

Kandidaatinopintojen pääaineet Helsingissä:

  • yrittäjyys ja johtaminen (entreprenörskap och företagsledning)
  • johtaminen ja organisaatiot (företagsledning och organisation)
  • rahoitus (finansiell ekonomi)
  • kauppaoikeus (handelsrätt)
  • markkinointi (marknadsföring)
  • taloustiede (nationalekonomi)
  • laskentatoimi (redovisning)
  • logistiikka ja yhteiskuntavastuu (logistik och samhällsansvar, maisterivaiheen pääaine)

Kandidaatinopintojen pääaineet Vaasassa:

  • johtaminen ja organisaatiot (företagsledning och organisation)
  • rahoitus (finansiell ekonomi)
  • kauppaoikeus (handelsrätt)
  • markkinointi (marknadsföring)
  • laskentatoimi (redovisning)

Opiskelija valitsee pääaineensa ensimmäisen vuoden lopulla. Pääaineet lyhyesti:

Yrittäjyys ja johtaminen
Opinnoissa perehdytään sekä uusien että jo olemassa olevien yritysten liiketoiminnan kehittämiseen. Opintojen keskeisiä teemoja ovat johtajuus, luovuus, strategiset muutokset, bisnesmallit, pääomasijoittaminen, sisäinen yrittäjyys, kansainvälistyminen, innovaatiojohtaminen, perheyrityksen johtaminen ja yrityskonsultointi.

Rahoitus
Opiskelija opiskelee muun muassa yritysrahoitusta, salkunhallintaa, varainhoidon periaatteita ja rahoitustaloutta.

Johtaminen ja organisaatiot
Opinnot sisältävät kursseja esimerkiksi strategiatyöstä, strategisesta ajattelusta, kansallisten ja kansainvälisten yritysten henkilöstöhallinnosta, yritysetiikasta sekä kestävyydestä.

Kauppaoikeus
Opiskelija saa kattavan näkemyksen siitä, miten oikeudelliset normit vaikuttavat yritysten ja omistajien toimintaan sekä rahoitukseen.

Logistiikka ja yritysvastuu
Opinnoissa opiskellaan muun muassa humanitaarista logistiikkaa sekä toimitusketjun hallintaa vastuullisesta näkökulmasta. Opinnoissa huomioidaan myös kiertotalous ja sosiaalinen vastuu.

Markkinointi
Opiskelija oppii katsomaan markkinointia kokonaisvaltaisesti, kuten ymmärtämään asiakkaiden tarpeita ja käyttäytymistä sekä markkinoinnin roolia ja strategista merkitystä. Opinnoissa on mahdollista erikoistua jollekin tietylle markkinoinnin osa-alueelle.

Taloustiede
Opiskelija saa kattavan ymmärryksen markkinoiden toimivuudesta ja vuorovaikutuksesta. Opinnot perustuvat mikro- ja makrotaloustieteeseen sekä ekonometriaan.

Laskentatoimi
Opiskelija oppii suunnittelemaan ja seuraamaan yrityksen taloutta sekä analysoimaan tilinpäätöstietoja. Ohjelmassa opitaan myös kustannuslaskentaa ja budjetointia.

Englanninkieliset maisteriohjelmat Hankenissa: International Strategy and Sustainability, Marketing, Economics, Intellectual Property Law, Marketing and Management (Vaasa), Humanitarian Logistics, Finance, Accounting sekä Governance and Commercial Law.

Ruotsinkieliset maisteripääaineet Helsingissä: yrittäjyys ja johtaminen, rahoitus, johtaminen ja organisaatiot, kauppaoikeus, logistiikka ja yhteiskuntavastuu, markkinointi, taloustiede ja laskentatoimi.

Ruotsinkieliset maisteripääaineet Vaasassa: johtaminen ja organisaatiot, rahoitus, kauppaoikeus, markkinointi ja laskentatoimi.

Henkilö kirjoittaa fläppitaululle

Itä-Suomen yliopisto

Kauppatieteitä voi opiskella Joensuun ja Kuopion kampuksella. Opiskelija hakee yhteishaussa suoraan valitsemaansa kaupunkiin. 

Kandidaatin tutkinto rakentuu valitun pääaineen perus- ja aineopinnoista, kieli- ja viestintäopinnoista, kaikille yhteisistä pakollisista opinnoista ja vapaasti valittavista opinnoista. Kandidaattiohjelmassa suuntautumisvaihtoehto valitaan ensimmäisen vuoden aikana.

Suuntautumisvaihtoehdot Joensuun ja Kuopion kampuksella:

Johtaminen
Opinnoissa tutustutaan johtamisen kannalta keskeisiin aiheisiin: suunnitteluun, henkilöstön johtamiseen ja esimiestyöhön, asiakasajatteluun sekä kilpailukyvyn johtamiseen.

Markkinointi ja kansainvälinen vähittäiskauppa
Opinnoissa yhdistetään markkinoinnin johtamisen, kuluttajakäyttämisen ja kansainvälisen liiketoiminnan sekä vähittäiskaupan osaamista.

Laskentatoimi ja rahoitus
Suuntautumisvaihtoehto sisältää ydinosaamisen laskentatoimesta ja rahoituksesta sekä oman kiinnostuksen mukaan esimerkiksi tilintarkastuksesta.

Laskentatoimi ja yritysjuridiikka
Opinnot tarjoavat ydinosaamisen laskentatoimesta ja yritysjuridiikasta sekä oman kiinnostuksen mukaan esimerkiksi verotuksesta.

Maisteriopintojen pääainevaihtoehdot Joensuussa: Digital Marketing and Analytics, laskentatoimi, laskentatoimi ja yritysjuridiikka, moderni johtaminen sekä Tourism Marketing and Management.

Maisteriopintojen pääainevaihtoehdot Kuopiossa: Digital Marketing and Analytics, laskentatoimi, Accounting and Finance, innovaatiojohtaminen, International Business and Sales Management, rahoitus sekä Sustainability Leadership.

Itä-Suomen yliopistossa voi opiskella kauppatieteiden kandidaatin tutkinnon myös Liiketaloustieteen ja tietojenkäsittelytieteen ohjelmassa. Opiskelijoita valitaan sekä Joensuun että Kuopion kampukselle.

Kandidaatin opintojen pääaineeksi voi valita ensimmäisen vuoden aikana johtamisen, markkinoinnin ja vähittäiskaupan, laskentatoimen ja yritysjuridiikan tai laskentatoimen ja rahoituksen. Kandidaattivaiheen opinnot sisältävät valitun pääaineen opintojen lisäksi kaikille yhteisiä opintoja, kuten perusasiat johtamisesta, markkinoinnista, laskentatoimesta, rahoituksesta ja yritysjuridiikasta. Lisäksi kaikki opiskelevat kieliä, talousmatematiikkaa sekä tutkimusmenetelmäopintoja. Kandidaatin tutkinnon pakollisena sivuaineena opiskeltavan datatieteen sivuainekokonaisuuden aikana opiskelijat perehtyvät yleisimpiin datatieteen menetelmiin ja niiden käyttämiseen sekä ohjelmoinnin perusteisiin.

Ohjelmasta jatketaan filosofian maisterin tutkintoon, joka suoritetaan datatieteen maisteriohjelmassa Joensuussa tai Kuopiossa.

Opiskelijoita kirjastossa

Jyväskylän yliopisto

Kauppatieteellisen alan yhteisvalintaan kuuluvia hakukohteita on Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulussa kaksi: kauppatieteet ja taloustieteet.

Kauppatieteiden kandidaattiohjelmassa opiskellaan perus- ja aineopintojen lisäksi muun muassa viestintä- ja kieliopintoja, yleisopintoja sekä sivuaineopintoja. Ohjelmassa on neljä opintosuuntaa, ja ne ovat samat myös maisteriopinnoissa. Opintosuunta valitaan tyypillisesti toisena opiskeluvuotena.

Johtaminen
Opinnot käsittelevät johtamista ja johtajuutta henkilöstöjohtamisen ja strategisen johtamisen näkökulmista. Opinnoissa luodaan tiedolliset, taidolliset ja asenteelliset valmiudet ihmisten ja asioiden hyvään johtamiseen ja organisointiin, myös organisaatioiden muutostilanteissa.

Laskentatoimi
Opinnot tarkastelevat yritysten ja organisaatioiden taloudellisen tiedon tuottamista, raportointia ja hyödyntämistä johtamisessa ja päätöksenteossa. Opinnoissa painottuvat ulkoinen ja johdon laskentatoimi, tilintarkastus sekä yritysrahoitus. 

Markkinointi
Opinnot antavat valmiudet suunnitella ja toteuttaa erilaisten organisaatioiden markkinointia asiakasnäkökulmasta. Lisäksi opiskelija osaa hyödyntää digitaalisia työkaluja asiakasarvon luomisessa ja kommunikoinnissa. Opinnoissa voi painottaa digitaalista markkinointia, markkinoinnin ja myynnin johtamista tai vastuullista markkinointia.

Viestinnän johtaminen
Opintojen keskeisiä teemoja ovat viestinnän läpinäkyvyys, strategisuus sekä vuorovaikutteisuus. Opiskelija oppii, miten sidosryhmien kanssa viestitään tehokkaasti niin sisäisesti kuin ulkoisestikin. Lisäksi hän saa käytännön kokemusta uusimmista viestintäteknologioista.

Taloustieteiden kandidaattiohjelmassa opintosuunta on sama kuin hakukohde eli taloustieteet. Ohjelma antaa opiskelijalle valmiudet ymmärtää ja analysoida monimutkaisia talouden ilmiöitä, talouspolitiikkaa, kansantalouden kehitystä ja yhteiskunnan toimintaa taloustieteen näkökulmasta. Taloustieteiden maisteriohjelmassa opintosuunta säilyy samana.

Jyväskylän yliopistossa voi suorittaa kauppatieteiden kandidaatin tutkinnon myös tietojärjestelmätieteen ohjelmassa. Opinnoissa opitaan suunnittelemaan ja toteuttamaan ohjelmistoja ja tietojärjestelmiä. Opiskelija oppii IT-projektien hallintaa sekä liiketoiminnan kehittämistä eettisesti ja vastuullisesti informaatioteknologian avulla. Opintoihin kuuluu sekä tietojärjestelmätieteiden että kauppatieteiden opintoja.

Kun opiskelija suorittaa kandidaatin tutkinnon tietojärjestelmätieteessä, voi hän jatkaa maisteriopintoja samassa oppiaineessa. Vaihtoehtoisesti maisterin tutkinnon voi suorittaa jossakin toisessa Jyväskylän yliopiston informaatioteknologian tiedekunnan maisteriohjelmassa: tietojenkäsittelytieteen maisteriohjelmassa, kyberturvallisuuden maisteriohjelmassa, koulutusteknologian maisteriohjelmassa tai kognitiotieteen maisteriohjelmassa, jos valitun ohjelman asettamat esitietovaatimukset täyttyvät.

Opiskelijoita tekemässä tehtäviä

Oulun yliopisto

Kauppatieteiden kandidaattiohjelmassa opiskelija saa kattavan ymmärryksen liiketoiminnan ja talouden eri osa-alueista sekä oppii ymmärtämään, kuinka tarpeet uusille palveluille ja ratkaisuille syntyvät. Opintojen ytimessä on asiakasymmärrys arvon luomisen perustana. Erikoistuminen tapahtuu vasta maisterivaiheessa.

Maisterivaiheessa opiskelija voi erikoistua taloustieteeseen, laskentatoimeen, markkinointiin, rahoitukseen, kansainvälisen liiketoiminnan johtamiseen tai liiketoiminta-analytiikkaan.

Tampereen yliopisto

Kauppatieteiden kandidaatin tutkinnossa opiskellaan muun muassa kauppatieteiden perusopintoja, menetelmäopintoja sekä kieli- ja viestintäopintoja. Opiskelija valitsee opintosuunnan toisena lukuvuonna kuudesta vaihtoehdosta:

Markkinointi
Opinnoissa perehdytään muun muassa brändinhallintaan ja viestintään, digitaaliseen markkinointiin, kuluttajakäyttäytymiseen sekä asiakaslähtöisen liiketoiminnan johtamiseen.

Taloustiede
Opinnoissa perehdytään ekonometriaan sekä talousteoriaan mikro- ja makrotasolla. Opiskelija oppii muun muassa analysoimaan ja vertailemaan organisaatioiden toimintaa ja kehittämistä teoreettisia näkökulmia hyödyntäen. 

Vakuutus ja riskienhallinta
Opiskelija oppii tuntemaan riskienhallinnan, vakuutusliiketoiminnan, sosiaaliturvan sekä rahoituksen keskeiset teoriat sekä olennaisen sääntelyn.

Yrityksen johtaminen
Opinnoissa perehdytään esimerkiksi yritysstrategiaan, työn ja ihmisten johtamiseen, työhyvinvointiin ja eettisiin kysymyksiin. Opiskelija voi täydentää opintojaan myös esimerkiksi organisaatioviestintään ja kestävään liiketoimintaan liittyvillä opinnoilla.

Yrityksen laskentatoimi
Opinnoissa perehdytään laskentatoimen rooliin yrityksessä talous- ja liiketoimintajohtamisen tukena. Koulutukseen sisältyy rahoituksen perusteita, liikekirjanpidon ja tilinpäätöksen sekä tilintarkastuksen opintoja. Lisäksi opiskelija perehtyy tilinpäätös- ja verosuunnitteluun.

Yritysjuridiikka ja vero-oikeus
Opintosuunnassa suoritetaan ensin yrityksen oikeudellinen toimintaympäristö -osakokonaisuus, jonka jälkeen valitaan joko yritysjuridiikan tai vero-oikeuden erikoistumisopinnot.

Yritysjuridiikassa on valittavana yhtiö- ja rahoitusoikeuteen sekä sopimus- ja työoikeuteen liittyviä opintojaksoja.

Vero-oikeuden opinnoissa keskitytään arvonlisäverotukseen, verotusmenettelyyn ja oikeusturvaan verotuksessa, perintö-, lahja- ja varainsiirtoverotukseen sekä kansainväliseen verotukseen.

Maisteritutkinnossa opiskelija syventää osaamistaan jossain kauppatieteiden tutkinto-ohjelman kuudesta opintosuunnasta. Vaihtoehtoisesti opiskelija voi hakea vastuullisen liiketoiminnan, tilintarkastuksen ja arvioinnin tai kansainväliseen Leadership for Change -maisteriohjelmaan.

Opiskelijoita luennolla

Turun yliopisto

Turun kauppakorkeakoulu järjestää kauppatieteiden kandidaatin ja maisterin tutkintoon johtavaa koulutusta Turussa ja Porissa. Opiskelija valitsee erikoistumissuunnan ensimmäisen opiskeluvuoden aikana. Sitä ennen eri oppiaineisiin on tutustuttu niiden peruskursseilla.

Koulutusohjelmat ja erikoistumissuunnat Turussa:

Laskentatoimi ja rahoitus
Koulutusohjelma tarjoaa kattavat perustiedot ja akateemisen pohjan toimia laskentatoimen ja rahoituksen tai muissa vastaavissa talouden ja hallinnon tehtävissä, kuten esimerkiksi yritysten ja yhteisöjen talouden, rahoituksen tai yritysjuridiikan erilaisissa asiantuntijatehtävissä.

Koulutusohjelmassa voi erikoistua laskentatoimeen ja rahoitukseen tai yritysjuridiikkaan.

Markkinoinnin ja arvoketjujen johtaminen
Koulutusohjelmasta valmistuneet osaavat luoda ja kehittää vastuullista ja eettistä liiketoimintaa, joka yhdistää asiakaslähtöisesti ja innovatiivisesti uudet tarpeet ja mahdollisuudet globaaleilla markkinoilla erilaisissa toimintaympäristöissä.

Ohjelman erikoistumissuunnat ovat markkinointi, toimitusketjujen johtaminen sekä digitaalinen liiketoiminta.

Kansainvälinen johtaminen ja yrittäjyys
Koulutusohjelman opinnoissa perehdytään sekä pienten että suurten yritysten kansainvälistymiseen. Opiskelija saa valmiudet luoda ja johtaa yrittäjämäisiä toimintoja organisaation eri tasoilla.

Erikoistumissuunnaksi voi valita kansainvälisen liiketoiminnan, johtamisen ja organisoinnin tai yrittäjyyden.

Taloustiede
Koulutusohjelma antaa analyyttiset taloustieteelliset valmiudet vaativiin asiantuntija- ja johtotehtäviin yrityksissä, rahoituslaitoksissa ja julkisella sektorilla.

Kauppatieteiden maisterin tutkinto suoritetaan Turussa pääsääntöisesti kandidaattiohjelmia vastaavissa tutkinto-ohjelmissa.

Koulutusohjelma Porissa:

Liiketoimintaosaamisen koulutusohjelmasta valmistuttuaan opiskelija ymmärtää laaja-alaisesti erilaisten organisaatioiden toimintaa, kykenee kokonaisvaltaisesti ja analyyttisesti arvioimaan erilaisia liiketoimintaympäristöjä sekä niihin tulevaisuudessa vaikuttavia tekijöitä.

Valittavana on kolme erikoistumissuuntaa:

Talousjohtaminen
Opinnoissa (pääaineena laskentatoimi ja rahoitus) opitaan tuottamaan ja analysoimaan sekä määrällistä että laadullista taloudellista informaatiota ja viestimään siitä eri sidosryhmien kanssa. Opiskelija osaa hyödyntää taloudellista informaatiota ja tukea sidosryhmiä erilaisissa suunnittelu- ja päätöksentekotilanteissa.

Johtaminen ja organisointi
Opinnoissa opitaan tuntemaan johtamisen ja organisoinnin keskeiset teoriat, käsitteet ja ilmiöt sekä ymmärtämään myös niiden taustoja ja globaaleja ulottuvuuksia. Opiskelija osaa etsiä, arvioida ja analysoida tietoa johtamisesta, organisaatioista ja työelämästä, ymmärtää tietojen yhteiskunnallisen asiayhteyden sekä osaa soveltaa tietojaan päätöksenteossa.

Markkinointi
Opinnoissa opitaan analysoimaan markkinatoimijoita ja -prosesseja sekä tuottamaan päätöksentekoa hyödyttävää informaatiota ja suunnitelmia.

Kauppatieteiden maisterin tutkinto suoritetaan Porissa Asiantuntijaorganisaatioiden liiketoimintaosaamisen maisteriohjelmassa (ALMA).

Opiskelijoita opiskelemassa kahvilassa

Vaasan yliopisto

Kauppatieteiden kandidaatin tutkinnon ensimmäisen lukuvuoden opinnot ovat kaikille opiskelijoille yhteiset. Opintosuunta valitaan vuoden lopussa seitsemästä vaihtoehdosta:

Johtaminen ja organisaatiot
Opinnot pohjautuvat erityisesti liiketoiminnan ymmärtämiseen ja kehittämiseen sekä ihmisten johtamiseen ja henkilöstön kehittämiseen.

Kansainvälinen liiketoiminta
Opintojen keskeisiä osa-alueita ovat markkinoinnin suunnittelu ja toteutus kansainvälisille markkinoille, monikulttuurisen henkilökunnan johtaminen sekä monikansallisten yritysten johtaminen.

Laskentatoimi ja rahoitus
Opintojen teemoja ovat esimerkiksi johdon päätöksentekoa tukevat laskelmat, yrityksen rahoitus ja rahoitusmarkkinat, kirjanpidon ja tilinpäätöksen laadinta, tilinpäätösanalyysi sekä tilintarkastus.

Markkinointi
Opinnot tuottavat kokonaisvaltaista ymmärrystä ja käytännön osaamista liiketoiminnan asiakaslähtöisestä johtamisesta kuluttaja- ja yritysmarkkinoilla.

Digitaalinen markkinointi
Opinnoissa keskitytään digitaalisen talouden edellyttämien markkinoinnin, viestinnän sekä monikulttuurisuuden valmiuksien kehittämiseen.

Talousoikeus
Opiskelija saa sekä oikeustieteellisen että kauppatieteellisen osaamisen. Opinnoissa oikeutta tarkastellaan yritystoiminnan näkökulmasta.

Taloustiede
Opetuksen ytimen muodostavat kansantalouden makrotaloudellinen tuntemus, yritysten mikroteoria sekä rahoitusmarkkinoiden ja pankkitoiminnan tuntemus. Osa-alueita ovat myös kansainvälinen talous, julkinen talous sekä energiatalous.

Kauppatieteiden maisteriohjelmat Vaasan yliopistossa: Finance, henkilöstöjohtaminen, International Business, laskentatoimi ja tilintarkastus, markkinoinnin johtaminen, Strategic Business Development, talousoikeus sekä taloustiede.

Kauppatieteellisen alan tutkinnon voi opiskella myös yhteisvalintaan kuulumattomassa tuotantotalouden ja tietojärjestelmätieteen kandidaattiohjelmassa. Opiskelija valitsee oman opintosuunnan näistä kahdesta.

Tuotantotalous
Opintojen painopisteitä ovat tuotekehitys ja laadunhallinta, tuotannonohjaus ja logistiikka sekä teknologinen kilpailukyky. Opiskelija oppii yrityksen tuotannon prosessien tehostamista, teollisen tuotannon kehittämistä kestävämmäksi ja yrityksen tuotekehityksen johtamista.

Tietojärjestelmätiede
Opintojen keskeisiä osa-alueita ovat tietojärjestelmien kehitystyön johtaminen, tietojärjestelmien suunnittelu ja niiden käyttäjäkokemus, ohjelmistojen kehittämismenetelmät ja toteutus, digitalisaation soveltaminen ja sen vaikutukset organisaatiossa sekä tieteellisen tiedon hyödyntäminen liiketoiminnan kehittämisen tukena.

Tuotantotalouden ja tietojärjestelmätieteen kandidaattiohjelmasta voi jatkaa kauppatieteiden maisteriksi joko tietojärjestelmätieteen opintosuunnassa tai Industrial Management -opintosuunnassa.

Opiskelija istuu tietokoneen ääressä

Åbo Akademi

Kauppatieteiden kandidaatin tutkinto-ohjelmassa opetus on ruotsiksi. Opiskelija valitsee pääaineensa ensimmäisen opiskeluvuoden lopulla viidestä vaihtoehdosta:

Kansainvälinen markkinointi
Opiskelija oppii analysoimaan asiakkaita, kilpailijoita, strategioita sekä toimintaympäristöjä ja tekemään analyysien pohjalta luovia ja kauaskantoisia päätöksiä. Opiskelija saa käyttöönsä työkaluja, jotka auttavat ymmärtämään asiakkaiden ja kilpailijoiden käyttäytymistä, kehittämään tavaramerkkejä, arvioimaan liiketoimintamalleja ja perustamaan oman yrityksen. Opiskelija saa valmiudet hoitaa myös markkinoinnin ja muiden toimintojen, kuten logistiikan, välisiä yhteyksiä sekä asiakas- ja kumppanuussuhteita kansainvälisessä toimintaympäristössä. Opinnoissa perehdytään myös siihen, miten sosiaalinen media muuttaa markkinoinnin kenttää.

Kansantaloustiede
Opinnot käsittelevät talouden ilmiötä kaikilla yhteiskunnan tasoilla sekä kansallisesta ja kansainvälisestä makroperspektiivistä että markkinakohtaisesta mikroperspektiivistä. Makrotaloudessa perehdytään esimerkiksi talouden kasvuun ja talouskriiseihin sekä siihen, miten kansantaloustieteilijät voivat vaikuttaa niihin finanssi-, raha- ja valuuttapolitiikan keinoin. Mikrotalous puolestaan tutustuttaa siihen, miten eri toimijat käyttäytyvät markkinoilla tai miten kysyntä, tarjonta ja hinnanmuodostus vaikuttavat toisiinsa.

Organisaatio ja johtaminen
Opinnoissa tarkastelun kohteena ovat muun muassa strategia, johtaminen, päätöksenteko, tietointensiiviset organisaatiot, organisaatiokulttuurit ja verkostot. Näihin asioihin perehdytään yksilön, organisaation ja yhteiskunnan tasolla eri näkökulmista, esimerkiksi eettisestä näkökulmasta tai osana muutosprosessia. Opiskelija saa valmiudet johtaa tiimejä ja lahjakkuuksia tietotyössä, ymmärtää monimutkaisia organisaatioita kokonaisuuksina sekä kehittää luovia ratkaisuja strategiatyössä.

Laskentatoimi
Laskentatoimi kuvaa, määrittää, analysoi ja arvioi organisaation todellisuutta systemaattisesti ja strukturoidusti. Näissä prosesseissa sekä ihmisillä että numeroilla (avainluvuilla) on tärkeä merkitys. Laskentatoimi luo perustan organisaation hallinnalle ja osoittaa ulospäin, miten organisaatio menestyy taloudellisesti. Laskentatoimen opiskelija voi valita suuntautumisvaihtoehdoksi ulkoisen laskentatoimen, talouden hallinnan tai tilintarkastuksen.

Ulkoinen laskentatoimi tarkastelee yhteisöjen tilinpäätöksiä, vuosikertomuksia ja verotusta.

Talouden hallinta eli sisäinen laskentatoimi tarkoittaa erityyppisiä organisaatioiden sisäisiä controller-toimintoja, joissa keskeisiä prosesseja ovat budjetointi ja tulosanalyysi.

Tilintarkastus perustuu erityisesti ulkoisen laskentatoimen mutta myös talouden hallinnan ja juridiikan osaamiselle. Konsernitilinpäätös, yritysanalyysit ja erilaiset laskennalliset kysymykset ovat laskentatoimen keskeisiä osa-alueita.

Tietojärjestelmätiede
Opinnoissa perehdytään syvällisesti liiketoimintamalleihin, digitaalisten palveluiden kehitykseen, data-analytiikkaan ja IT-johtamiseen. Opiskelija oppii ajattelemaan analyyttisesti ja perehtyy moderneihin yritysteorioihin, jotka mahdollistavat digitalisaation järjestelmällisen johtamisen. Opiskelija kykenee ratkaisemaan kuluttajien ja yritysten ongelmia sekä parantamaan ja muokkaamaan arjen toimintoja ja liiketoimintaa luovalla tiedon ja tekniikan soveltamisella.

Kauppatieteiden maisterin tutkinto suoritetaan pääsääntöisesti kandidaattiohjelmia vastaavissa pääaineissa.

 

Lista eri kauppatieteiden alan koulutusta tarjoavista yliopistoista löytyy kauppatieteellisen alan yhteisvalinnan sivuilta kauppatieteet.fi.

left
right

Video: Opiskelijat sekä apulaisprofessori ja teollisuusprofessori kertovat kauppatieteiden opiskelusta sekä miksi valita juuri LUT-kauppakorkeakoulu.

Jos video ei näy, voit katsoa sen YouTubesta.

Sinua saattaisi kiinnostaa myös:

left

Tilaa hakijan uutiskirje

Saat sähköpostiisi noin 1–2 kertaa kuukaudessa luettavaa yliopistoon hakemisesta ja opiskelusta LUTissa.
right