
Tutkintojen yhteenlaskettu opintopistemäärä on 300 op ja suoritusaika 5 vuotta kokopäiväistä opiskelua.
Kauppatieteellinen koulutus kasvattaa aktiivisia ongelmanratkaisijoita, jotka eivät pelkästään mukaudu muuttuvaan maailmaan, vaan muuttavat sitä itse.
Kauppatieteet sopivat sinulle, joka haluat lähestyä ongelmia usealta suunnalta analyyttisesti. Opit kyseenalaistamaan liiketoiminnan käytäntöjä ja kehittämään uudenlaista yrittäjyyttä. Opinnot valmistavat sinut vastaamaan talousalan muuttuviin tarpeisiin.
Kauppatieteiden osa-alueista löydät oman syventymiskohteesi, olitpa sitten kiinnostunut laskentatoimesta, markkinoinnista tai vaikkapa materiaalien ja palveluiden hankinnasta.
LUT-kauppakorkeakoulu toimii kauppakorkeakouluna teknillisessä yliopistossa.
Mitä kauppatieteiden koulutusohjelmassa oppii?
Video: Opiskelijat sekä apulaisprofessori ja teollisuusprofessori kertovat kauppatieteiden opiskelusta sekä miksi valita juuri LUT-kauppakorkeakoulu.
Mikäli video ei näy, voit katsoa sen täältä.
Kauppatieteiden koulutusohjelma on väylä yrityselämän monipuolisiin tehtäviin. Opintojen aikana omaksut alan keskeiset käsitteet ja teoriat sekä sovellat niitä myös käytäntöön.
Saat kattavat perustiedot liiketalouden eri aloilta, kuten laskentatoimesta, markkinoinnista, yritysjuridiikasta, rahoituksesta, kansantaloustieteestä ja hankintatoimesta. Opit johtamaan yrityksen toimintoja, prosesseja ja ihmisiä. Myös yhteistyö- ja vuorovaikutustaitosi kehittyvät.
LUTin kauppatieteiden tutkimus keskittyy kestävän kilpailukyvyn rakentamiseen ja arvonluontiin digitaalisessa taloudessa. Tutkimme kestävän arvonluonnin tekijöitä eli sitä, kuinka yritykset menestyvät kansainvälisessä kilpailussa toimien taloudellisesti, ekologisesti ja sosiaalisesti kestävällä tavalla.
Tutkimme myös, miten digitaalisia organisointimuotoja sekä uudenlaisia analytiikkamenetelmiä ja teknologioita hyödynnetään liiketoiminnan eri osa-alueilla, kuten johtamisessa, päätöksenteossa ja markkinoinnissa.
Miksi LUT-kauppakorkeakoulu?
- LUT-kauppakorkeakoulu kuuluu maailman bisneskoulujen parhaimman prosentin joukkoon (THE Subject Ranking 2022)
- LUT-kauppakorkeakoulu on Suomen toiseksi paras kauppakorkeakoulu (THE Subject Ranking 2022)
- Meillä ei ole pääainekiintiöitä, LUT-kauppakorkeakoulussa voit opiskella sitä mitä haluat
- LUT-kauppakorkeakoulussa on Suomen paras opiskeluilmapiiri, jaettu ykkössija Vaasan yliopiston kanssa (Suomen Ekonomien vastavalmistuneiden palaute 2020)
- Lappeenranta on Suomen edullisin ja turvallisin opiskelijakaupunki (Sortter, Poliisin katuturvallisuusindeksi/HS)
- Meiltä valmistuneet ekonomit tienaavat keskimääräistä enemmän: valmistumishetkellä palkkojen keskiarvo 3879 € on Suomen paras ja viisi vuotta valmistumisesta mediaanipalkka 4600 € Suomen toiseksi paras (Suomen Ekonomien vastavalmistuneiden palaute 2020 Suomen Ekonomien 5 vuotta työelämässä -tutkimus)
- LUT-kauppakorkeakoulusta valmistuneiden työllistymisprosentti on noin 96 % vuosi valmistumisen jälkeen (Tilastokeskus 2022)
Kauppatieteiden opintojen sisältö ja rakenne
Kauppatieteiden kandidaattiohjelmassa tutustut liiketaloustieteiden perusteisiin ja maisteriohjelmassa syvennät osaamistasi.
Yleisopinnot muun muassa laskentatoimesta, rahoituksesta, markkinoinnista ja hankintojen johtamisesta auttavat sinua tekemään itsellesi soveltuvan valinnan kandidaattitutkinnon suuntautumisvaihtoehdoksi.
Kauppatieteiden koulutusohjelmassa suoritat ensin alempana korkeakoulututkintona kauppatieteiden kandidaatin tutkinnon (KTK, 180 opintopistettä). Kandidaatin tutkinnon suoritettuasi sinulla on oikeus jatkaa opintojasi ja suorittaa kauppatieteiden maisterin (KTM, 120 opintopistettä) tutkinto.
Kandidaatin ohjelman käytyäsi tunnistat asioiden välisiä yhteyksiä ja ymmärrät erilaisten tutkimusmenetelmien rooleja tiedon tuottamisessa ja teorioiden testaamisessa.
Kandidaatintutkinnossa saat vahvan tietopohjan valitsemastasi suuntautumisvaihtoehdosta. Opit myös analysointitaitoja, keskeisiä teorioita sekä menetelmiä, joita tarvitset kun siirryt syventämään osaamistasi maisterivaiheeseen.
Opiskelu ulkomaisessa vaihtoyliopistossa on myös suositeltava osa kauppatieteiden kandidaatin opintoja. Vaihtokohteen tarjonnasta riippuen voit suorittaa esimerkiksi tutkintoon vaadittavan sivuopintokokonaisuuden ulkomailla.
Kauppatieteiden kandidaatin 180 opintopisteen opinnot koostuvat kaikille yhteisistä yleisopinnoista (66 op), sekä suuntautumisvaihtoehdon aineopinnoista (76 op), sivuopinnoista (24 op) ja kieli- ja viestintäopinnoista (14 op).
Teet valintasi viidestä suuntautumisvaihtoehdosta ensimmäisen opiskeluvuoden lopussa.
Miksi opiskella kauppatieteitä?
Haastattelimme kauppatieteiden professori Sami Saarenketoa ja listasimme sinulle viisi painavaa syytä, miksi kauppatieteet on kannattava alavalinta.
Suuntautumisvaihtoehdot kauppatieteiden kandidaatin tutkinnossa
Hankintojen johtaminen
Hankintojen johtamisen opinnot auttavat sinua ymmärtämään, miten yrityksen raaka-aineiden, materiaalien ja palvelujen toimittajia ohjataan ja hallitaan yrityksen strategisten tavoitteiden saavuttamiseksi. Kursseilla perehdyt myös hankinnan työkaluihin ja menetelmiin. Opinnot antavat sinulle valmiudet suunnitella ja toteuttaa yksityisten yritysten ja julkisen sektorin hankintoja ja toimituksia kansainvälisillä markkinoilla kannattavasti.
Kansainvälinen markkinointi
Kansainvälisen markkinoinnin opinnoissa perehdyt markkinoinnin keskeisiin käsitteisiin, prosesseihin ja markkinoinnin rooliin organisaatioiden toiminnassa. Opit ymmärtämään yrityksen arvon luontia ja asiakkaiden käyttäytymistä. Opinnot antavat sinulle valmiudet soveltaa erilaisia työkaluja asiakkaiden, kansainvälisten markkinoiden ja liiketoimintaympäristön analysoimiseen ja hyödyntää tätä tietoa markkinoinnin suunnittelussa ja päätöksenteossa.
Laskentatoimi
Laskentatoimen opinnoissa perehdyt rahoituksen, laskentatoimen ja johdon laskentatoimen keskeisiin periaatteisiin, menetelmiin ja työkaluihin. Tämän suuntautumisvaihtoehdon opinnot antavat sinulle valmiudet tuottaa ja tulkita yrityksen taloutta koskevia analyyseja ja raportteja erilaisia päätöksentekotilanteita varten.
Liiketoiminta-analytiikka
Suuntautuessasi liiketoiminta-analytiikkaan opit hyödyntämään dataa, tilastollisia menetelmiä ja ohjelmointia ymmärtääksesi yritysten taloudellista ja muuta suoriutumista. Opinnot antavat sinulle vahvat analyyttiset valmiudet. Kursseilla tutustut lisäksi rahoituksen menetelmiin ja työvälineisiin.
Strateginen rahoitus
Suuntautuessasi strategiseen rahoitukseen saat hyvän peruskuvan yritysrahoituksesta ja rahoitusmarkkinoiden ja -instituutioiden toiminnasta. Kursseilla perehdyt myös rahoituksen menetelmiin ja työvälineisiin, joilla tuotetaan taloutta koskevaa tietoa, ja opit itse tuottamaan, tulkitsemaan ja hyödyntämään tätä tietoa. Opinnot antavat sinulle valmiudet soveltaa osaamistasi erilaisiin yrityksiin ja markkinatilanteisiin.
Löydät lisätietoa suuntautumisvaihtoehtojen vaihtoehtoisista opinnoista lukuvuoden 2022–2023 opinto-oppaasta.


Kauppatieteiden maisteriohjelmat
Kauppatieteiden kandidaatin tutkinnon suoritettuasi pääset syventämään osaamistasi maisteriohjelmassa, ja suoritat kauppatieteiden maisterin tutkinnon (KTM, 120 opintopistettä).
Valittavanasi on kaksi suomen- ja viisi englanninkielistä vaihtoehtoa:
Kauppatieteiden maisterin uramahdollisuudet
Kauppatieteiden maisterin osaamiselle on kysyntää kaikenkokoisissa yrityksissä ja myös julkisen sektorin organisaatioissa. Alla näet esimerkkejä millaisia mahdollisuuksia kustakin maisteriohjelmasta valmistuneilla on uralleen.
Laskentatoimi (LAMO)
Laskentatoimen osaajana olet merkittävässä roolissa yrityksen päivittäisessä ja pitkän tähtäimen päätöksenteossa. Valmistumisesi jälkeen voit tyypillisesti toimia esim. controllerina, sisäisenä tarkastajana tai liikkeenjohdon konsulttina.
Uran edetessä laskentatoimen osaajat johtavat yrityksen taloutta, toimivat tilintarkastajina tai laskentaekonomeina.
Ammattinimikkeitä:
- Talouspäällikkö
- Controller
- Laskentapäällikkö
- Tilintarkastaja
Tietojohtaminen ja johtajuus (TIJO)
Tietojohtamisesta ja johtajuudesta valmistuneena pääset toimimaan monipuolisissa henkilöstövoimavaroihin ja yrityksen kehittämiseen liittyvissä tehtävissä.
Teet tyypillisesti yhteistyötä useiden sidosryhmien kanssa, ja rakennat verkostoja osaajien välille. Kehität sekä perinteisiä että virtuaalisia yhteistyön välineitä ja tiimejä.
Ammattinimikkeitä:
- Koulutuspäällikkö
- Henkilöstöpäällikkö
- Viestintäjohtaja
International Marketing Management (MIMM)
Kansainvälisen markkinoinnin ohjelmasta valmistuneena voit työskennellä esimerkiksi myynnin, markkinoinnin, asiakassuhteiden, tuotekehityksen tai markkinatutkimuksen johto- ja asiantuntijatehtävissä.
Vastaat kenties vientiyrityksen jonkin markkina-alueen myyntitoiminnoista, tai johdat digitaalisia palveluja tuottavan yrityksen markkinointia.
Ammattinimikkeitä:
- Asiakkuuspäällikkö
- Business Development Consultant
- Markkinointipäällikkö
- Maajohtaja
Strategic Finance and Analytics (MSF)
Rahoituksen ja liiketoiminnan analytiikkaan perehtyneenä toimit usein investointi- tai liikepankeissa, esimerkiksi analyytikkona tai sijoitusasiantuntijana.
Myös kaupan alan yrityksistä, sekä rahoitus- ja tutkimuslaitoksista löydät kysyntää rahoitusosaamiselle, niin Suomessa kuin kansainvälisilläkin markkinoilla.
Ammattinimikkeitä:
- Analyytikko
- Rahoituspäällikkö
- Sijoitusasiantuntija
Supply Management (MSM)
Hankintatoimen ammattilaisena voit löytää uramahdollisuuksia niin yrityksistä kuin julkisen sektorin organisaatioistakin. Työnkuvasi liittyy usein suoraan hankintatoimeen ja yritysten tarvitsemien raaka-aineiden ja palvelujen hankintaan.
Osaamisellesi on kuitenkin kysyntää myös logistiikkaan, kansainväliseen kauppaan tai kumppaniverkostojen hallintaan liittyvissä tehtävissä.
Ammattinimikkeitä:
- Ostopäällikkö
- Hankintajohtaja
- Kehitysjohtaja
- Strateginen ostaja
Business Analytics (MBAN)
Liiketoiminta-analytiikan ohjelmasta valmistuttuasi sinulla on tarvittavat tiedot ja taidot globaalien yritysten ja pk-yritysten liiketoiminnan kehittämiseen ja liiketoiminnan analysointiin.
Tyypillisesti valmistuneet työllistyvät liiketoiminnan analyyttisen kehittämisen pariin ja toimivat analytiikan ammattilaisena teollisuus- tai palveluyrityksessä, konsulttina tai yrittäjänä.
Ammattinimikkeitä:
- Business Intelligence Manager
- Analyytikko
- Data Scientist
- Kehityspäällikkö
- Operations Manager
Lue lisää samasta aiheesta: