Liisa-Maija Sainio
Julkaistu 12.10.2023
Päivitetty 12.10.2023

Tällä sivulla

Professori Liisa-Maija Sainio on innostunut – sitä hän on usein milloin mistäkin syystä, mutta juuri nyt hän odottaa pääsevänsä esittelemään opiskelijoille LUTin uuden kestävän liiketoiminnan kandidaattiohjelman.

”Olen ollut aiemmin vetovastuussa kahdesta kansainvälisestä maisteriohjelmasta, ja nyt olen päässyt rakentamaan kauppatieteiden uutta kansainvälistä kandidaatin ohjelmaa, Sustainable International Business (SIB). Meidän kestävän liiketoiminnan tutkijajoukkomme pääsee opettamaan erittäin motivoituneita opiskelijoita, jotka valitsevat ohjelman nimenomaan sen kansainvälistä liiketoimintaa ja kestävyysajattelua yhdistävän näkökulman vuoksi”, Sainio sanoo.

SIB-ohjelma käynnistyy syksyllä 2024, ja hakea voi ensi kertaa tammikuun yhteishaussa. Sainion mukaan opiskelijat pääsevät osaksi LUTin yli 90 kansallisuuden yhteisöä, jossa monikulttuurisuus on osa arkea. SIB-koulutuksessa on mahdollisuus panostaa keskivertoa enemmän sekä vieraisiin kieliin että monikulttuurisuuteen. Sainio kannustaa myös hyödyntämään LUTin laajaa vaihtoyliopistoverkostoa ja lähtemään maailmalle.

Sainion mukaan LUTissa opetetaan kestävyyttä ratkaisukeskeisesti.

”Muutos tehdään yrityksissä, ja koulutamme ammattilaisia, jotka osaavat viedä kestävyysmuutoksen yrityksiin ja organisaatioihin. Tarvitsemme esimerkiksi uskallusta investoida uusiin teknologioihin. Opiskelijalle LUT on hyvä paikka kasvaa, oppia ja myös hakea omia arvojaan elämää varten.”

left

Mielipiteitä eurolla metri

Sainion omat arvot olisivat voineet viedä hänet lääkärin ammattiin, mutta pitkäaikainen haave tyssäsi TET-harjoitteluun terveyskeskuksessa. Sainiota pyydettiin seuraamaan luomenpoistoa, mutta kun ensimmäiset veripisarat tirskahtivat esiin potilaan ihon alta, Sainio ymmärsi, ettei lääkärin työ voi olla hänen juttunsa. Hän kammoksui verta.

Juuri mitään muuta Sainio ei kammoksukaan. Hän osaa remontoida ja rakentaa, panee mielellään kädet multaan mökkipuutarhassa tai lähtee sienimetsälle hirvikärpästen sekaan. Moni huomaa saavansa häneltä mielipiteen ennen kuin ehtii sitä pyytääkään; ”eurolla metri”, kuten Sainio asian itse ilmaisee.

Aivan umpimähkään Sainio ei mielipiteitään lausu. Hän on työskennellyt LUTissa koko työuransa – kohta neljännesvuosisadan. Sainio tuli taloon äitiysloman tuuraajaksi heti valmistuttuaan 1998.

”En löytänyt kampuksen sokkeloista koskaan ulko-ovea, ja hyvä niin.”

Sainio on ollut LUTissa monissa eri tehtävissä assistentista professoriin, työuran alkuvuosien osuessa vahvan kasvun aikaan. Hän on työskennellyt sekä tiedekunnan että korkeakoulupalveluiden puolella monissa eri tehtävissä.

”Kun katson työvuosiani taaksepäin, punaisena lankana kulkee yhteisten asioiden yleishääränä toimiminen. Matka tuumasta toimeen on minulla lyhyt, ja minut on helppo houkutella kokonaisuuksien hallintaa edellyttäviin tehtäviin. Jos voin olla hyödyksi, se palkitsee: kun lopputyönsä kanssa pähkäilevä opiskelija saa homman valmiiksi, niin se on ohjaajallekin juhlahetki!”

right
Kun keskinkertaista outputtia saa jatkossa tekoälyltä, tulevaisuuden työelämässä pärjäävät ne, jotka osaavat itse ajatella ihan livenä ja luovasti.

Kun motivaatio on hukassa

Sainio viihtyy parrasvalojen sijaan tukijoukoissa. Hän ei halua olla yksilöurheilija, vaan uskoo yhteiseen innostukseen ja tiimien voimaan.

”Parasta on onnistua mahdottomissa asioissa yhdessä. Omat merkityksellisimmät työelämäkokemuksetkin ovat olleet tällaisia, vaikkapa onnistumisia koulutuksen laadun arvioinneissa tai strategiaprosessin tai rakenteellisten muutosprojektien kätilöintiä.”

Sainion mielestä koulutuksen laatukin lähtee innostuksesta ja motivaation herättämisestä. Jos opiskelumotivaatio on syystä tai toisesta hukassa, Sainiolla on hihassaan muutama vinkki.

”Ei kannata jäädä odottelemaan sitä täydellistä fiilistä – siinähän saat odotella. Opiskelu vaatii sitoutumista, mutta jos ahdistaa, kannattaa tehdä pieniä tekoja joka päivä. Huomenna voi sujua jo paremmin.”

Ylipäätään Sainio toivoo opiskelijoilta rohkeutta ja sen oivaltamista, mihin tutkintoa tarvitsee. Mielellään elämää varten. Itseään kohtaan ei kannata olla liian ankara.

”Olin aikoinani hyvin tunnollinen opiskelija. Jos saisin nyt päättää, kannustaisin itseäni osallistumaan enemmän opiskelijoiden vapaa-ajan rientoihin. Tarjolla on niin paljon muutakin kuin sitä perinteistä juhlintaa.”

Sainion omat tyttäret ovat nuoria aikuisia ja yliopisto-opiskelijoita, toinen opiskelee taloustiedettä ja toinen kauppatieteitä. Heidän avullaan Sainio maadoittuu nykyopiskelijoiden maailmankuvaan ja arkeen.

”Kestävyysajattelu on nuorten aikuisten ikäpolvelle konkreettisia elämäntapavalintoja, joista kelpaa keski-ikäisten ottaa oppia. Itse havahduin viimeksi lasteni esimerkin kautta siihen, miten he ensin katsovat, voiko tarvittavan asian hankkia käytettynä."

Sainio pyrkii tekemään omassa arjessaan aikaa kestäviä hankintoja aina kun mahdollista. Hän elää käytännön syistä monipaikkaisesti, ja koska perheessä on vain yksi sähköauto, Sainio käyttää paljon julkista liikennettä.

”Mökillä aurinkopaneelit tuottavat melkein puolet kulutustarpeesta. Kasvisruokaa olen tyttärien innoittamana lisännyt merkittävästi, ja planetaarinen ruokavalio kiinnostaa.”

left
Opiskelijoita, students
right

"Kyky viestiä heijastaa ihmisen ajattelua"

SIB-ohjelman opetus on lähiopetuspainotteista, kuten muukin LUTin kandidaattitason opetus. Sainion mielestä molemmille on paikkansa, fyysiselle ja virtuaaliselle yliopistolle, mutta keskeinen kysymys jää: voiko verkossa luoda verkostoja syvällisesti?

”Faktatiedon voi opiskella monella tavalla, mutta vuorovaikutusta tarvitaan edelleen. Viestintätaidoille live-kohtaamisissa on kysyntää jatkossakin. Kyky viestiä heijastaa ihmisen ajattelua.”

Verkkopainotteisia kursseja on hyvä olla tarjolla niille, joiden elämäntilanteeseen ne parhaiten sopivat, mutta esimerkiksi kansainvälisten opiskelijoiden integrointi pelkästään etänä on varsin mahdotonta.

”Yliopisto on jatkossakin yhteisö, jossa tutkitun tiedon avulla tehdään maailmasta parempaa paikkaa. Oppimisen keinot ovat monimuotoistuneet, mutta ytimessä on edelleen oman alan osaamisen lisäksi oppimaan oppiminen. Kun keskinkertaista outputtia saa jatkossa tekoälyltä, tulevaisuuden työelämässä pärjäävät ne, jotka osaavat itse ajatella ihan livenä ja luovasti.”

Sainion mielestä toivo on yliopistotoiminnan ytimessä – toivo paremmasta elämästä ja maailmasta. Yliopistojen kuuluu olla yhteiskunnallisten muutosten eturintamassa, ja puolustaa ajattelun vapautta.

”LUTin DNA:han kuuluvat rohkeus, uteliaisuus ja kyky pistää toimeksi. Luotan siihen, että tulevaisuudessakin uudet opiskelija- ja tutkijasukupolvet löytävät oman tiensä LUTista saamillaan eväillä. Sitä varten me täällä olemme.”

Sainion mielestä LUTin kulttuurissa on ollut hyvä sekä opiskella että tehdä työtä.

”Opiskeluajoilta muistan rennon meiningin ja sen, että henkilökunta oli helposti lähestyttävää. Samaa perinnettä olen yrittänyt jatkaa itsekin. LUT on 25 vuoden aikana luonut nahkansa kansainväliseksi tiedeyliopistoksi, ja on hienoa saada työskennellä maailman 11. parhaassa kompaktin kokoisessa yliopistossa.”

Liisa-Maija Sainio

  • Syntynyt vuonna 1973 Oulussa
  • Asuu Mikkelissä
  • Naimisissa, kaksi aikuista tytärtä
  • Kauppatieteiden maisteri (1998) ja tohtori, Economics and Business Administration (2005)
  • Professori, kansainvälinen markkinointi ja innovaatiojohtaminen
  • Harrastaa mökkeilyä, remontointia, musiikkia, neulomista ja lukupiiriä

Lue seuraavaksi:

Tilaa uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeemme pysyt ajan tasalla tutkimuksestamme puhtaaseen energiaan, ilmaan ja veteen sekä kestävään liiketoimintaan liittyen.