left

Olen LUT:n ymtealumni ja työskentelen tällä hetkellä energiahuoltovarmuuden ja alueellisen varautumisen parissa Huoltovarmuuskeskuksen operatiiviselta osastolla. HVK on mielestäni yksi valtion kiinnostavimmista ja monipuolisimmista työpaikoista. Paitsi että pidämme huolta yhteiskunnan perustoimintojen kannalta välttämättömien palvelujen ja tuotannon jatkuvuudesta niin normaali- kuin poikkeusolosuhteissa, teemme maailmankin mittapuulla ainutlaatuista julkishallinnon ja yksityisen sektorin välistä yhteistyötä. Oma työnkuvani on tästä hyvä esimerkki: työskentelen verkostomaisesti niin energiahuoltosektorin yritysten, kuten sähkö- ja lämpötoimijoiden sekä polttoneste- ja kaasuyritysten kanssa, kuin myös viranomaiskentän (ELYt, AVIt, hyvinvointialueet) kanssa. Nimi-ja kasvomuisti ovat näissä tehtävissä koetuksella!

Oma tähänastinen työurani on hyvä esimerkki siitä, kuinka laaja-alaisissa tehtävissä diplomi-insinööri voi työskennellä. Oma taipaleeni käynnistyi opintojen loppupuolella LUTin tutkimusassarina. Pian lähdin (tai pääsin) mukaan osaperustajaksi mm. hiilijalanjälkilaskentaa yrityksille tekevään start-up- yritykseen, UseLess Companyyn. Sekä sattuma että määrätietoiset työnhaut johtivat minut nykyisiin töihini kokonaisturvallisuuden ja alueellisen varautumisen pariin. 

Opiskeluaikoina moni erehtyy luulemaan, että loppu-ura määrittyy ensimmäisen työpaikan perusteella. Tämä ei onneksi pidä paikkaansa. Diplomi-insinöörin tutkinto on hyvä pääsylippu moniin tehtäviin niin yksityisellä kuin julkisella sektorilla. Esimerkiksi ympäristötekniikan taustalla voi työllistyä myös viestinnällisiin, kaupallisiin, hallinnollisiin tai turvallisuuden työtehtäviin – nimimerkillä kokemusta on.      

Koen itse saaneeni huomattavaa tukea ja uusia näkökulmia läpikäymistäni mentorointiohjelmista. Mentoroinnissa voi saada halutessaan paljon irti. Hyvä mentori kysyy mielestäni oikeita kysymyksiä, ja kehystää ilmiöitä laajempaan kontekstiin, tekemättä kuitenkaan ratkaisuja aktorin eli mentoroitavan puolesta.

Olen luonteeltani vannoutunut optimisti ja johtamistyyliltäni avoin sekä rohkaiseva. Minusta on äärimmäisen kiinnostavaa keskustella mielenkiinnon kohteilleen omistautuneiden ihmisten kanssa, sillä se on ennen kaikkea minulle itselleni tilaisuus oppia ja kuulla jotakin uutta. Urapöhinän keskellä minusta on kuitenkin tärkeää korostaa, että työn on oltava vain yksi ja rajattu osa elämää. Hankalatkin työmurheet on siirrettävä säännöllisesti pois mielestä, ja keskityttävä muihin elämässään tärkeänä pitämiin asioihin.

Opinnot LUTissa: Ympäristötekniikka, 2018
Mentorointikieli: Suomi

right
Paavo Tertsunen
Minusta on äärimmäisen kiinnostavaa keskustella mielenkiinnon kohteilleen omistautuneiden ihmisten kanssa.
Paavo Tertsunen
Varautumisasiantuntija, Huoltovarmuuskeskus, Suomi