Säätö- ja digitaalitekniikan laboratorio

Sulautettua älyä sisältyy nykyisin hyvin monenlaisiin laitteisiin. Tällaisia ovat esimerkiksi autot, pesukoneet, tulostimet, televisiot ja matkapuhelimet.

Sulautettua älyä tarvitaan lisäksi näiden (ja monien muiden) laitteiden ja tuotteiden valmistusvaiheessa: teollisuusautomaatio rakentuu nykyisin suurelta osin digitaali-, tieto- ja tietoliikennetekniikan pohjalle.

Kaikissa näissä kohteissa sulautettu äly tarkoittaa käytännössä ohjaus- tai säätöalgoritmia, jota suoritetaan laitteeseen sisältyvällä mikroprosessorilla, ohjelmoitavalla logiikkapiirillä tai sovelluskohtaisella ASIC-piirillä.

Osaamista automaatio- ja viestintäjärjestelmistä digitaaliseen signaalinkäsittelyyn

Säätö- ja digitaalielektroniikan laboratorion osaamisalueisiin kuuluvat säätö- ja ohjausalgoritmien kehitys ja toteutus (digitaalisesti DSP-prosessoreilla ja FPGA-piireillä), automaation tietojärjestelmät sekä tiedonsiirto teollisuusympäristössä.

Laboratorion nykyisiä ja aiempia tutkimuskohteita ovat esimerkiksi kestomagneettitahtikoneiden anturiton säätö, taajuudenmuuttajan ohjausalgoritmien toteutus FPGA-piireille, aktiivisten magneettilaakereiden säätöalgoritmien toteutus digitaalisesti, sähköverkkotiedonsiirto teollisuusympäristössä, sähkökäyttöjen ennakoivan kunnonvalvonnan algoritmit ja tiedonsiirto sekä hajautetun voimantuotannon verkkoonliityntä.

Laboratorio vastaa sulautettujen järjestelmien pääaineopinnoista sekä viestintäelektroniikan ja tuuli- ja aurinkoenergiajärjestelmien opetuksesta.

Meiltä valmistunut diplomi-insinööri hallitsee sulautettujen järjestelmien kehitystyön ja tuntee automaatio- ja viestintäjärjestelmien ja digitaalisen signaalinkäsittelyn keskeiset periaatteet.

Opintokokonaisuudet antavat valmiudet monipuolisiin työtehtäviin teollisuus- ja kuluttajaelektroniikan sekä automaatio- ja viestintäjärjestelmien suunnittelutehtävissä.

Lisätiedot

LUT Energia
Professori Jero Ahola
p. 040 529 8524
etunimi.sukunimi@lut.fi