Ydinvoimatekniikan opetus

LUT on Suomen ydinvoimatekniikan opetuksen kivijalka  ja kouluttaa valtaosan Suomen ydinvoima-alan osaajista. Opiskelijat voivat valita ydinvoimatekniikan joko pää- tai sivuaineeksi. Ydinvoimatekniikan diplomi-insinöörejä valmistuu kymmenkunta vuosittain.

Opinnoissa käsitellään laaja-alaisesti ydinvoimalaitosten toimintaa sekä koko ydinpolttoainekiertoa kaivostoiminnasta loppusijoitukseen. Opinnot antavat vahvan teoreettisen perustan ja  samalla ne valmentavat opiskelijoita myös vaativiin käytännönläheisiin suunnittelutehtäviin.

Valmistuneet opiskelijat hallitsevat ydinvoimalaitosten toimintaperiaatteet, turvallisuusperusteet ja luotettavuusteknisen ajattelun. Opiskelijoilla on myös mahdollisuus hankkia eurooppalainen ydinalan ENEN-sertifikaatti suorittamalla riittävästi opintopisteitä  kansainvälisissä yhteistyöyliopistoissa.

Ydinvoimatekniikan opiskelijat siirtyvät usein valmistuttuaan työelämään alan tehtäviin voimalaitoksille, insinööritoimistoihin, eri valvontaviranomaisten ja laitostoimittajien palvelukseen sekä tutkimuslaitoksiin.

Työ- ja elinkeinoministeriön laskelmien mukaan Suomessa tarvitaan ydinenergia-alalle noin 2 400 uutta osaajaa vuoteen 2025 mennessä.

Alalla työskentelevistä noin 3 300 henkilöstä 1 200 on siirtymässä eläkkeelle. Samaan aikaan ydinvoiman lisärakentaminen ja käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoituksen eteneminen kasvattavat alan työvoimatarpeen noin 4 500 henkilöön.

Ota yhteyttä

professori Juhani Hyvärinen
p. 050 524 1512
juhani.hyvarinen@lut.fi