Winter image
Julkaistu 9.12.2021
Päivitetty 24.3.2022

Ilmastoyliopisto (Climate University) -verkosto on solminut opetusyhteistyösopimukset 18 korkeakoulukumppanin kesken. Uusien sopimusten myötä suurin osa Suomen korkeakouluopiskelijoista voi opiskella verkoston ilmasto- ja kestävyysaiheisia kursseja. Verkostoa koordinoi Helsingin yliopisto.

Ilmastoyliopisto (Climate University) on suomalaisten korkeakoulujen verkosto, joka tarjoaa 18 korkeakoulun yhdessä tuottamat kestävyys- ja ilmastokurssit yhdellä sivustolla. Ensimmäiset Ilmastoyliopiston kaikille yhteistyökorkeakoulujen opiskelijoille avoimet opiskeltavat kurssit alkavat tammikuussa 2022, ja niiden ilmoittautuminen on käynnissä nyt. Eri korkeakoulujen asiantuntijat ovat suunnitelleet kurssien opetussisällöt yhteistyössä.

LUT-yliopistossa kurssien järjestämisestä vastaa LUT School of Energy Systems, Kestävyystieteet.

"Ilmastoyliopiston kursseja on sisällytetty LUTin omiin ohjelmiin suoraan tällä hetkellä. Myös muita kursseja voi suorittaa ja niiden sisällyttämisestä LUTin opintoihin kannattaa keskustella opetushenkilökunnan kanssa", LUTin tutkijaopettaja Mirja Mikkilä kertoo.

Lähes kaikki suomalaiset yliopistot ja ammattikorkeakoulut mukana

Ilmastoyliopiston kurssit sopivat ilmastonmuutos- ja kestävyysaiheesta kiinnostuneille opiskelijoille, opettajille ja jo työelämässä oleville. Kurssit ovat pääsääntöisesti englanniksi mutta myös käännöksiä suomeksi ja ruotsiksi työstetään.

Kurssien materiaalit ovat kaikille avoimia, mutta opintopisteitä kursseilta suorittaakseen on oltava kirjoilla joko jossakin kumppanikorkeakouluista tai avoimessa yliopistossa. Kurssit toimivat pääsääntöisesti verkossa, mutta vastuuopettajat tarjoavat etätehtävien lisäksi myös reaaliaikaista opetusta ja arvioivat opiskelijoiden suoritukset.

Verkoston hallinnoivana organisaationa toimii Helsingin yliopiston Ilmakehätieteiden keskus INAR. INARin johtaja, akatemiaprofessori Markku Kulmala toteaa, että Climate University on erittäin hyvä työkalu ilmaston ymmärtämiseen.

"Ilmasto on mutkikas systeemi ja ilmastonmuutos koskettaa meitä kaikkia. Siksi tietoisuuden ja ymmärryksen lisääminen on oleellista", Kulmala summaa.

Tutustu ensimmäisenä aukeaviin Ilmastoyliopiston kursseihin ja ilmoittautumistietoihin verkossa.

Kursseja:

  •     Leadership for sustainable change
  •     SystemsChange.now
  •     ClimateComms.now / Ilmastoviestintä.nyt

Ilmastoyliopistossa ovat mukana Helsingin yliopisto, Aalto-yliopisto, Haaga-Helian ammattikorkeakoulu, Hämeen ammattikorkeakoulu, Itä-Suomen yliopisto, Jyväskylän yliopisto, LAB-ammattikorkeakoulu, Lapin yliopisto, Lappeenrannan-Lahden teknillinen yliopisto LUT, Laurea-ammattikorkeakoulu, Metropolia ammattikorkeakoulu, Oulun yliopisto, Svenska handelshögskolan, Taideyliopisto, Tampereen yliopisto, Turun ammattikorkeakoulu, Turun yliopisto sekä Vaasan yliopisto.

 

Tilaa uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeemme pysyt ajan tasalla tutkimuksestamme puhtaaseen energiaan, ilmaan ja veteen sekä kestävään liiketoimintaan liittyen.