Opiskelijoita kauppakorkeakoulun tiloissa
Julkaistu 5.3.2024
Päivitetty 5.3.2024

1. Tutustu eri koulutusaloihin ja hakukohteiden valintaperusteisiin

Tutustu avoimin mielin eri koulutusmahdollisuuksiin. Millaisissa tehtävissä haluaisit työskennellä tulevaisuudessa? Pidätkö luonnontieteistä, oletko kiinnostunut yhteiskunnallisista kysymyksistä tai kenties liiketoiminnasta? Apuja alan valintaan voi kysyä esimerkiksi opinto-ohjaajalta, vanhemmilta tai kavereilta.

Tietoa eri aloista voi saada myös:

Tutustu sinua kiinnostavien alojen kursseihin hakukohdekohtaisesti, sillä saman pääaineen tutkinto voi olla sisällöltään hieman erilainen eri yliopistoissa. Tutustu lisäksi eri koulutusalojen tarjoamiin sivuaineopintoihin.

Myös valintaperusteisiin kannattaa tutustua hakukohteittain, sillä esimerkiksi tekniikan todistusvalinnan kynnysehdoissa on poikkeuksia.

Opiskelijoita opiskelemassa kahvilassa

2. Hyödynnä kaksiosaisen yhteishaun mahdollisuudet

Hakeminen korkeakoulujen kevään yhteishaussa on jaettu kahteen osaan:

Kevään ensimmäisessä yhteishaussa haettiin englanninkielisiin koulutuksiin. Seuraava hakuaika alkaa tammikuussa 2025.

Kevään toisessa yhteishaussa haetaan suomen- ja ruotsinkielisiin koulutuksiin. Hakuaika alkaa 13.3.2024 klo 8 ja päättyy 27.3.2024 klo 15.

LUT-yliopistolla on tässä haussa mukana kahdeksan tekniikan kandidaattiohjelmaa, kaksi yhteiskuntatieteiden kandidaattiohjelmaa ja yksi kauppatieteiden kandidaattiohjelma.

Voit hakea sekä kevään ensimmäisessä että toisessa yhteishaussa. Haut eivät siis sulje toisiaan pois, vaan voit hakea sekä englanninkielisiin että suomenkielisiin koulutuksiin. Hakeminen tapahtuu Opintopolku.fi-palvelussa. Osaan korkeakouluista voi hakea myös syksyn yhteishaussa.

3. Katso valintojen tulokset

Ensimmäisen yhteishaun valintojen tulokset julkaistaan 31.5.2024 mennessä. LUTin englanninkielisten hakukohteiden aloituspaikat täytetään todistusvalinnan perusteella.

Toisen yhteishaun tulokset julkaistaan todistusvalinnan osalta viimeistään 27.5.2024. LUTin ohjelmiin on toisessa yhteishaussa kaksi valintajonoa: todistusvalinta sekä valintakoevalinta.

Hyväksymistieto tulee näkyville Oma Opintopolku -palveluun.

Opiskelijoita kävelemässä yliopiston pihalla

4. Valmistaudu valintakokeeseen

Voit saada opiskelupaikan myös valintakokeen kautta. Valintakokeet järjestetään touko-kesäkuun vaihteessa, joten kaikkien hakijoiden on hyvä valmistautua kokeisiin.

Valintakokeeseen voivat osallistua kaikki hakukelpoiset hakijat, jotka eivät saaneet opiskelupaikkaa todistusvalinnassa. Valintakokeisiin voivat osallistua myös jo todistusvalinnassa opiskelupaikan saaneet hakijat, jos he haluavat pyrkiä valintakokeen kautta ensisijaisempaan hakukohteeseen. Huomioithan, ettei valintakokeisiin lähetetä erillistä kutsua.

Teet valintakokeen Opintopolun hakulomakkeella valitsemallasi koepaikkakunnalla. Tutustu hyvissä ajoin valintakoeohjeisiin, jotka löydät valtakunnalliselta Yliopistovalinnat.fi-sivustolta. Tutustu myös DI-valintakokeessa sallittuihin laskimiin.

LUTissa opiskeltavien alojen valintakokeet järjestetään seuraavasti:

  • Tekniikka 28.5.2024
  • Kauppatieteet 4.6.2024
  • Yhteiskunta- ja viestintätieteet 5.6.2024 
Opiskelijoita yliopiston pihalla

5. Katso koevalintojen tulokset

Valintakoevalintojen tulokset julkaistaan viimeistään 4.7.2024 Oma Opintopolku -palvelussa.

Oma Opintopolku -palvelussa voit myös seurata varasijatilannettasi. Varasijoilla olevia hakijoita hyväksytään järjestyksessä sitä mukaa, kun paikkoja vapautuu. Varasijoilta hyväksyminen päättyy viimeistään 6.8.2024 klo 15 tai heti, kun kaikki paikat on täytetty.

6. Ota opiskelupaikka vastaan

Vastaanota opiskelupaikkasi 11.7.2024 klo 15 mennessä Oma Opintopolku -palvelussa. Jos nouset hyväksytyksi varasijalta, on sinulla seitsemän vuorokautta aikaa ottaa tarjottu opiskelupaikka vastaan.  Lisäksi sinun tulee ilmoittautua korkeakouluun viimeistään opiskelupaikan vastaanottamisen määräaikaan mennessä.

Kun sinulle tarjotaan opiskelupaikkaa, saat siitä ilmoituksen sähköpostiisi. Toimi viestissä annettujen ohjeiden mukaisesti.

7. Muista pitää hauskaa

Muista, että opiskelijaelämä on paljon muutakin kuin opiskelua – se on myös vapautta, hauskanpitoa ja uusia ystävyyssuhteita. Hyvää ja antoisaa opiskeluaikaa!

Sinua saattaisi kiinnostaa myös:

left

Tilaa hakijan uutiskirje

Saat sähköpostiisi noin 1–2 kertaa kuukaudessa luettavaa yliopistoon hakemisesta ja opiskelusta LUTissa.
right