Curious Alumni Kati Pallasaho
Julkaistu 21.5.2025
Päivitetty 21.5.2025

Curious Alumni -tunnustuksella palkittiin tänä vuonna kauppatieteiden maisteri ja tekniikan tohtori Kati Pallasaho LUT-yliopiston tohtorikoulun tiedekonferenssissa 20.5.2025.

”Haluan ennen kaikkea kiittää mahtavasta koulutuksesta, jonka olen saanut LUTista kaksin kappalein. Olen saanut yliopistosta mukaan valtavan määrän osaamista sekä poikkeuksellisen yhteisön. Tiimihenki on luttilaisuuden ytimessä,” Pallasaho iloitsee.

Lindströmin strategia- ja vastuullisuusjohtajana toimiva Pallasaho näkee, että palkinnon hengessä yhdistyy sekä yliopiston että sieltä valmistuneiden toiminnan yhteinen panos.

”Curious Alumni -palkinnossa on mielestäni kyse siitä, että yliopisto on onnistunut siirtämään jotain sille ominaista sieltä valmistuviin, joiden kautta vaikutus siirtyy ja jalostuu työ- ja elinkeinoelämään,” Pallasaho kuvailee.

left

Tutkimuksesta ja konsultoinnista johtotehtäviin

Pallasahon tähänastinen ura jakautuu kolmeen osaan; tutkimiseen, konsultointiin ja johtotehtäviin. Valmistuttuaan kauppatieteiden maisteriksi vuonna 2007 hän työskenteli hetken tutkimusassistentin ja konsultin tehtävissä, kunnes sopivan hetken tullen hän otti irtioton työelämästä ja lähti reppureissaamaan Aasiaan. Matkan aikana kehittyi päämäärätietoinen ajatus jatko-opinnoista.

”Päädyin ottamaan oman hengähdystauon työelämästä ja lähdin reppureissaamaan Thaimaahan ja Indonesiaan reiluksi puoleksi vuodeksi. Reissuilla kiteytyi ajatus siitä, että haluan tehdä vielä jatkaa tutkimista ja tehdä jatko-opintoja,” Pallasaho kertaa.

Suomeen palatessa tutkijan paikka Kouvolan alueyksiköstä tuli tarjolle, ja Pallasaho päätyi tutkimaan väitöksessään liiketoimintaekosysteemejä ja niiden toimintaa. Hän toimi tutkijana LUTin lisäksi myös Hankenilla.

”Tutkimuksen tekeminen oli merkittävä vaihe uran alussa, sillä opin katsomaan ja tarkastelemaan isoja kokonaisuuksia ja tekemään vaikeista asioita ymmärrettäviä. Eräässä tutkimusprojektissa heräsi ajatus siitä, miksi katson asioita sivusta, kun voin itsekin vaikuttaa niihin. Tämän perusteella päädyin tekemään konsultointia,” hän kertoo.

Eräässä tutkimusprojektissa heräsi ajatus siitä, miksi katson asioita sivusta, kun voin itsekin vaikuttaa niihin.

Pallasaho teki strategiatöitä konsulttina monien kasvuhaluisten ja kasvavien yritysten kanssa, minkä lisäksi innovaatiotoiminta ja uuden liiketoiminnan kehittäminen tulivat tutuksi. 

”Konsultointi on opettanut sen, että täytyy aina keskittyä siihen, mikä tuottaa aidosti arvoa. Aina on mahdollista löytää 100 asiaa, jota voisi korjata, mutta usein käänteentekeviä asioita on ennemmin viisi. Kun ne ydinhaasteet pistetään kuntoon, ollaan todennäköisesti jo hyvässä vauhdissa,” Pallasaho kuvailee.

Lopulta askeleet johtivat konsultoinnista Lindströmille.

  ”Olen viihtynyt Lindströmillä jo lähes viisi vuotta. Seuraavat 5–6 vuotta keskitytään tiiviisti Lindströmin kasvuun, jota kehitetään yhdessä eteenpäin ja varmistetaan, että Lindström on tulevaisuudessa entistä isompi ja kauniimpi,” hän summaa.

right
Juhis Saksa (vas.), Jaana Sandström ja Kati Pallasaho
Rehtori Juhis Saksa ja vararehtori Jaana Sandström palkitsivat Kati Pallasahon Curious Alumni -tunnustuksella tohtorikoulun tiedekonferensissa 20.5.2025.

Kuin kotonaan haastavissa ja monimutkaisissa tilanteissa

Pallasaho nauttii muutoksen johtamisesta ja monimutkaisten tilanteiden selvittämisestä. Hän on omimmillaan hetkissä, joissa on löydettävä toimivat ratkaisut erilaisiin tilanteisiin. 

”Olen utelias, joten olen aina hakeutunut aktiivisesti sinne, missä on uusia asioita ratkottavana. Mitä monimutkaisempi tilanne sitä enemmän olen kotonani,” Pallasaho kertoo.

Samalla uteliaisuus, rohkeus ja kiltteys ohjaavat arvoina hänen toimintaansa. 

”Olin keskustellut uteliaisuuden, rohkeuden ja kiltteyden merkityksestä juuri ennen, kun soitto palkitsemisesta tavoitti minut. Curious Alumni -palkinnosta tuli heti lämmin olo, sillä minulle vahvistui tunne siitä, että kyllä ne omat arvot taitavat välittyä myös tekemisen tasolla,” Pallasaho sanoo.

Olen utelias, joten olen aina hakeutunut aktiivisesti sinne, missä on uusia asioita ratkottavana.

Lindströmin liiketoimintamalli ja kiertotalouden mukaiset palvelut luovat tärkeän perustan Pallasahon nykyiselle työlle strategia- ja vastuullisuusjohtajana. Lisäksi häntä puhuttelee organisaation rohkeus ja kasvunälkä.

”Meillä on kunnianhimoiset kasvutavoitteet, joita kohti tehdään töitä yhdessä. Kiteytettynä kyse on draivista ja rohkeudesta – on tärkeää, että organisaatio jakaa samat tekemisen periaatteet, joita itse arvostaa,” Pallasaho kuvailee.

 

Rohkeutta kestävän kasvun luomiseen 

Pallasaho johtaa toimialajärjestön European Textile Services Associationin (ETSA) vastuullisuustyöryhmää, jonka tavoitteena on löytää vastuullisia ja kestäviä ratkaisuja tekstiilipalveluiden koko arvoketjussa. Hänen mukaansa yritysten ja organisaatioiden tulisi uskaltaa laittaa liiketoiminnan kestävän kasvun osalta isompaa vaihdetta silmään ja tehdä enemmän yhteistyötä.

”Haluan tuoda suomalaiseen liike-elämään rohkeutta luoda kestävää kasvua. Vastuullisuudessa ei tarvitse kilpailla. Suomi tarvitsee kasvua, jotta olemme elinkelpoinen yhteiskunta myös tulevaisuudessa,” Pallasaho painottaa.

Muutosta ei tarvitse kuitenkaan tehdä yksin, vaan Pallasaho nostaa esiin luttilaisille ominaisesti yhdessä tekemisen tärkeyden.

”Alumniverkostossa on valtava voima ja potentiaali. Jaetaan tietoa ja opitaan toisiltamme. Hyödynnetään kaikkea, mitä tällainen verkosto voi meille antaa,” Pallasaho rohkaisee.

left
Curious Alumni Kati Pallasaho
Kiteytettynä kyse on draivista ja rohkeudesta – on tärkeää, että organisaatio jakaa samat tekemisen periaatteet, joita itse arvostaa.
Kati Pallasaho
Lindströmin strategia- ja vastuullisuusjohtaja, kauppatieteiden ja tuotantotalouden alumni
right

Aikaa, tukea ja tekoja muiden hyväksi

Uteliaisuuden ja rohkeudeksi lisäksi Pallasaho puhuu myös kiltteyden puolesta. Hän painottaa saaneensa apua omalla matkallaan, joten hän haluaa auttaa toisia eteenpäin.   

Toisia on tärkeää auttaa aina, kun se on mahdollista. Olen itse päässyt urallani eteenpäin, koska minua on autettu. Minulle on annettu pelipaikkoja ja uskottu kehittymiskykyyn niin, ettei tarvitse olla aina täysin kaiken kattavaa osaamista ottaakseen vastuuta,” Pallasaho kertoo.

Yksi Pallasahon lämpimistä muistoista liittyy väitöstä edeltävään aikaan LUTilla. 

”Minulle pidettiin ennen väitöstäni harjoitusväitöstilaisuus, jonka avulla sain tukea suurta päivää varten. Yhteisössä siis varmistettiin, että kollega saa loistaa hänelle tärkeänä päivänä,” hän muistelee.

Toisia on tärkeää auttaa aina, kun se on mahdollista.

Alumnina Pallasaho on osallistunut alumniyhdistys Senioriklubin tapahtumiin sekä toiminut vierailijaluennoitsijana esimerkiksi kauppakorkeakoulun kansainvälisen liiketoiminnan kurssilla.

”Oman ajan antaminen yliopistolle on todella tärkeää, sillä itsekin olen saanut kokea näitä samoja juttuja opiskelijana ja tutkijana. Siksi on luontaista nyt antaa omaa aikaa ja oppeja takaisin,” Pallasaho painottaa.

Opiskelijoille hänellä on hyvin selkeät terveiset: mahdollisuuksiin kannattaa tarttua rohkeasti.

”Kannattaa tarttua erilaisiin mahdollisuuksiin, kun niitä tarjotaan. Harvemmin ne vievät täysin väärään suuntaan, etkä voi ikinä tietää, milloin jostakin kokemuksesta onkin hyötyä,” Pallasaho sanoo.

left

Palkintolahjoitus UNICEFille ja lapsille

Curious Alumni -palkintoon kuuluu 500 euron lahjoitus palkittavan osoittamaan hyväntekeväisyyskohteeseen. Pallasaho haluaa ohjata lahjoituksen UNICEFille.

”Tällä hetkellä maailman kaikki paikat eivät ole hyviä lapsille, jos ajatellaan esimerkiksi Ukrainaa tai Gazaa. Haluan siksi ohjata lahjoitussumman UNICEFille ja lapsille, jotta pystyisimme tarjoamaan parempaa tulevaisuutta nuoremmille sukupolville,” Pallasaho kertoo. 

UNICEF on YK:n lastenjärjestö, joka tekee pitkäjänteistä kehitysyhteistyötä, vaikuttamista ja hätäaputyötä lasten hyväksi ja jonka työn perustana on YK:n lapsen oikeuksien sopimus.  

right

Kati Pallasaho

  • kauppatieteiden ja tuotantotalouden alumni, valmistunut LUT-yliopistosta kauppatieteiden maisteriksi 2007 ja väitellyt tekniikan tohtoriksi 2013
  • Lindströmin strategia- ja vastuullisuusjohtaja vuodesta 2022, aloittanut yrityksessä vuonna 2020 strategiajohtajana
  • toiminut tutkijana (post-doc) LUT-yliopistossa ja Hankenissa
  • toiminut konsulttina muun muassa Tikuralla, Talent Vectialla ja Reaktorilla
  • toiminut useissa johtoryhmissä ja vaikuttaa tällä hetkellä Arctia Oy:n hallituksessa ja ETSA:ssa (European Textile Services Association)
  • kotoisin Valkeakoskelta, asuu tällä hetkellä Helsingissä

Lue seuraavaksi: