Henning Kirschenmann
Julkaistu 24.4.2025
Päivitetty 24.4.2025

Mitkä asiat soveltavassa fysiikassa ovat erityisen ajankohtaisia juuri nyt? 

Sovellettu fysiikka ulottuu aina maailmankaikkeuden ymmärtämisestä tutkitun tiedon käytäntöön soveltamiseen. Olen erikoistunut kokeelliseen hiukkasfysiikkaan, jossa keskitytään reaaliaikaiseen data-analyysiin, koneoppimisen hyödyntämiseen ja maailman suurimman hiukkaskiihdyttimen (large hadron collider, LHC) käyttöön.

Kokeellisessa hiukkasfysiikassa tutkitaan maailmankaikkeuden pienimpiä osia törmäyttämällä hiukkasia yhteen suurilla nopeuksilla. Tutkijat käyttävät koneoppimista analysoidakseen nopeasti näistä törmäyksistä saatuja tietoja ja parantaakseen tietoja kerääviä ilmaisimia. Näitä kokeita tehdään LHC:n avulla. 

Tänä vuonna Euroopassa päivitetään hiukkasfysiikan strategiaa ja suunnitellaan seuraavan sukupolven hiukkastörmäyslaitteita 2040-luvulle, jotta voidaan tutkia yhä suuremman törmäysenergian tuottamia ilmiöitä. LUTin insinööritieteiden tiedekunta on näiden ponnistelujen eturintamassa, koska meillä osaamista, joka ulottuu myös lääketieteellisen kuvantamisen ja ydinturvallisuuden sovelluksiin.

Mitä työpöydälläsi on juuri nyt? 

Tällä hetkellä johdan uraauurtavaa ForVVard-tutkimushanketta, jonka tarkoituksena on parantaa datan laatua tunnetusti haastavassa ”forward”-ilmaisimessa sekä mitata ensimmäistä kertaa vektoribosonien sirontaa (VBS) aiemmin tutkimattomassa hajoamiskanavassa LHC:ssä.

Vektoribosonit ovat alkeishiukkasia, jotka välittävät hiukkasfysiikan perusvuorovaikutuksia. Esimerkiksi W-bosoneilla on tärkeä rooli radioaktiivisissa hajoamisissa. Kun kaksi tällaista vektoribosonia vuorovaikuttaa keskenään, prosessia kutsutaan vektoribosonin sironnaksi. VBS on erityisen kiehtovaa, koska se on äärimmäisen harvinainen ja vaikeasti löydettävissä, mutta tarjoaa ainutlaatuisen näkymän luonnon perusvoimiin.

Olen innoissani siitä, että teen yhteistyötä myös LUTin muiden tutkijoiden kanssa. Lisäksi olen mukana käynnistämässä syksyllä alkavaa uutta sovelletun fysiikan maisteriohjelmaa, jonka tavoitteena on yhdistää teoreettinen fysiikka ja soveltava fysiikka samaan koulutusohjelmaan.

Miten päädyit akateemiselle uralle? 

Kiinnostukseni alkoi luultavasti siitä, kun isäni vei minut Hampurin observatorioon katsomaan tähtiä. Uteliaisuuteni kasvoi opiskeluaikana CERNissä. Suoritettuani tohtorintutkinnon ja post doc -tutkinnon CERNissä päätimme perheeni kanssa muuttaa Suomeen uuden seikkailun perässä. Tärkeitä tekijöitä akateemisella matkallani ovat olleet uteliaisuus, innostuneisuus ja kannustava ilmapiiri.   

Mistä asioista nautit työssäsi eniten? Entä mitä asioita muuttaisit?

Parasta on tieteellinen tutkimus, mentorointi ja yhteistyö kollegoiden kanssa. Laaja tutkijaverkosto tarjoaa minulle ainutlaatuisen mahdollisuuden uraauurtavaan tutkimukseen ja kansainväliseen yhteistyöhön. 

Nykyinen akateeminen uramalli voisi tarjota enemmän tukea nuorille lahjakkuuksille. Kannatan selkeämpiä urapolkuja ja pitkäaikaista turvaa, jotta parhaat ja älykkäimmät tutkijat pysyisivät akateemisessa maailmassa.

Mikä on urasi suurin saavutus tähän mennessä?   

Olen ylpeä roolistani maailman suurimman hiukkaskiihdyttimen kyvykkyyksien kehittämisessä sekä CERNin toiminnan ja kasvun edistämisessä Suomessa. Lisäksi olen innoissani, kun näen oppilaideni ja kollegojeni menestyksen sekä akateemisella että ei-akateemisella uralla.

Mitä haluaisit tutkia, jos kaikki olisi mahdollista? Entä millaisia tavoitteita sinulla on urasi suhteen?   

Jos voisin tehdä mitä tahansa, haluaisin matkustaa takaisin maailmankaikkeuden alkuhetkiin ja olla todistamassa ihmeellisen tapahtumaketjun käynnistymistä.  

Urani tavoitteena on luoda ja ylläpitää maailmanluokan tutkimusyhteisöä, jossa uteliaisuus kukoistaa ja seuraava tutkijasukupolvi voi inspiroitua ja saada tukea uusien aiheiden tutkimiseen.

left
Henning Kirschenmann
On inspiroivaa etsiä ratkaisuja maailmankaikkeuden perusvoimien ymmärtämiseksi. Pidän tärkeänä jatkaa tutkimusta, jolla voimme parantaa elämänlaatua.
Henning Kirschenmann
Fysiikan professori
right

Kuka tai mikä inspiroi sinua viimeksi?   

Olin hiljattain mukana järjestämässä Spåtind Nordic -nimistä hiukkasfysiikan konferenssia, jossa eri-ikäisten fyysikoiden välinen vuorovaikutus inspiroi minua erityisesti. Oli uskomatonta kuulla uransa alkuvaiheessa olevia tutkijoita esittelemässä työtään ja vanhempia tutkijoita esittämässä kiinnostavia pohdintoja. Jatkuva tiedonvaihto ja optimismi tulevia hiukkaskiihdytinhankkeita varten oli uskomattoman motivoivaa.

Mitä jokaisen tulisi ymmärtää soveltavasta fysiikasta? 

Haluaisin ihmisten ymmärtävän, että sovellettu fysiikka on keskeinen tekijä teknologisissa innovaatioissa, kuten syövän hoidon tarkkuuden parantamisessa kehittyneellä kuvantamisella ja uusiutuvan energiateknologian optimoinnissa hiukkasfysiikan menetelmien avulla. Sovellettu fysiikka yhdistää syvällisen uteliaisuuden ja käytännön. 

Miten pidät tasapainon työsi ja henkilökohtaisen elämäsi välillä? Miten palaudut työstäsi? 

Hyödynnän akateemisen maailman joustavuutta, joka mahdollistaa sekä tutkimustyön ja apurahahakemusten tekemisen että lapsilleni läsnä olemisen. Lempitapani rentoutua on käydä saaristossa, telttailla, saunoa aamuisin ja uida. Suomessa on aina jotain mukavaa tekemistä kaikkina vuodenaikoina.

Lisätietoja:

Lue seuraavaksi: