LUT University Professor of Practice Sami Sykkö
Julkaistu 15.8.2022
Päivitetty 23.8.2022

Tällä sivulla

Caprin saarella Italiassa eräällä huvilalla on perinne, että auringonlaskua kunnioitetaan nauttimalla aperitiivit ja pukeutumalla hyvin. Filmitähtien ja muiden silmäätekevien suosimassa lomakohteessa vieraili ja pukeutui hiljan myös Sami Sykkö, LUT-kauppakorkeakoulun tuore työelämäprofessori.

”Seremoniat ovat tärkeitä elämässä, kuten yliopistollakin. Sanoisin, että se auringonlaskua varten pukeutuminen kohottaa tilanteen tunnelmaa, auringonlaskun katselu uimahoususillaan ei niinkään”, Sykkö sanoo ja nauraa.

Sykkö vietti kuluneena kesänä Italiassa useita viikkoja. Matkan aikana hän tutustui esimerkiksi paikalliseen laukkusuunnittelijaan, kun kehaisi spontaanisti vastaan tulleen miehen asua. Siitä alkoi keskustelu tyylistä. Toisia yhdistävät koirat, toisia hevoset, joitakin tyyli.

Samaa mutkatonta uteliaisuutta Sykkö haluaa tuoda mukanaan myös LUT-yliopistoon. Työelämäprofessorina hänellä on mielessään jo useita suunnitelmia, mutta kaikesta ei voi vielä puhua. Tulossa on ainakin Professori Sykön kyselytunti -keskustelusarja, johon Sykkö kutsuu vieraaksi suomalaisen yritysjohdon edustajia. Kyselytunnit toteutetaan opiskelijoiden edessä.

”En ole itse toimitusjohtaja. En ole hyvä byrokratiassa, joka tehtävään liittyy. Olen kiinnostunut luovuudesta, markkinoinnista ja ihmisiin vaikuttamisesta laajemmin. Yliopistossa ovat tulevaisuudet toivot, ja yritän omalta osaltani tarjota heille ajattelemisen aihetta. En itsekään muista omilta opiskeluvuosiltani niinkään teoriatunteja, vaan tosielämän esimerkit, yritysmaailman vieraat ja puheenaiheet.”

Lisäksi hän aikoo yrittää tavoittaa nuoren polven sosiaalisen median kautta ja suunnittelee ryhtyvänsä Suomen ensimmäiseksi TikTok-professoriksi.

Sykkö kertoo lähtevänsä mukaan uusiin juttuihin, jos ne tuntuvat omilta, kiinnostavat ja sytyttävät. Työelämäprofessuuri oli juuri tällainen mahdollisuus.

”En ollut ikinä ajatellut saavani tämänkaltaista huikean kiinnostavaa työtehtävää. Mutta kun siihen kysyttiin, vastasin empimättä kyllä. Työelämäprofessorin tehtävässä on niin valtavasti mahdollisuuksia oppia ja opettaa, antaa, vaihtaa ja saada.”

left

”Ideoilleni ei koskaan sanottu ei, päinvastoin kannustettiin”

Syköllä on monta titteliä – toimittaja, juontaja, konsultti, tv-kommentaattori, kirjailija – mutta ensisijaisesti hän tuntee olevansa toimittaja ja esiintyjä.

”Kouluttauduin ekonomiksi, koska en parikymppisenä vielä tiennyt, mitä haluan tehdä elämälläni. Vaasassa Ylioppilaslehden silloinen päätoimittaja Ninni Myllyoja pyysi minulta juttua. Kirjoitin jutun, ja kohta hän jo toivoi seuraavaa. Aloin pitää kirjoittamisesta, ja niin, ihan sattumalta, alkoi urani toimittajana.

Pian Sykkö alkoi kirjoittaa myös Helsingin Sanomiin.

”Myllyojan pyyntö oli yksi elämäni merkittävimmistä käännekohdista. Olen hänelle tosi kiitollinen, että elämäni sai hänen ansiostaan uuden suunnan.”

Nykyään Myllyoja työskentelee Alma Talentin rahatoimituksen toimituspäällikkönä.

Toisen elämää mullistaneen mahdollisuuden Sykkö sai jo lapsuudessa. Samassa taloyhtiössä asunut ex-malli Raili Suhonen tuli kysymään, kiinnostaisivatko Sykköä lapsimallin työt. Loppujen lopuksi mallikeikoista kertyi sen verran mukavasti säästöjä, että Sykkö marssi 15-vuotiaana pankinjohtajan pakeille kysymään pankkilainaa ensiasuntoa varten.

Sykkö sanoo, että hänen elämäänsä on leimannut se, että risteyskohdissa joku on avannut hänelle uuden oven. Yksi tärkeimmistä mahdollistajista on ollut oma perhe. Sykkö on talonmiehen ja siivoojan poika. Vanhemmat tekivät yhdessä vaiheessa kahta työtä, jotta lapsi saa harrastaa kallista lajia. Sykkö voitti 13-vuotiaana junioreiden taitoluistelun Suomen mestaruuden.

”Satuin syntymään sellaiseen perheeseen, jossa lasten annettiin tehdä sitä, mikä lapsia kiinnosti. Minun ideoilleni ei koskaan sanottu ei, vaan päinvastoin kannustettiin. Uskon, että vanhempieni suhtautuminen auttoi siinä, että minulle kehittyi hyvä itsetunto.”

Sykkö kertoo saaneensa elämältä onnekkaita kortteja ja hetkiä.

”Tykkään ihmisistä ja elämästäni, josta on tullut hauska seikkailu ja kokemus. Olen saanut paljon odottamattomia tilaisuuksia ja mahdollisuuksia, kuten nyt tämä LUTin pesti. Arvostan niistä jokaista. Minulle ei ylipäätään ole tehty tylsiä työtarjouksia juuri koskaan.”

right
Vaate on sitä vastuullisempi, mitä pidempään ja useammin sitä käytetään. Jos linjani pitävät, vanhenemme yhdessä, vaatteeni ja minä.
Sami Sykkö
työelämäprofessori, LUT-kauppakorkeakoulu

Kuten moni muukin käänne Sykön elämässä, myös LUTin kuvio aukeni naisten kautta. Fashion Finlandin liiketoimintajohtaja Sykkö teki yhteistyötä LUT-kauppakorkeakoulun professori Anni-Kaisa Kähkösen ja apulaisprofessori Jenni Sipilän kanssa. Tarkoitus oli tutkia muodin vastuullista kuluttamista. Kyseinen projekti ei edennyt, mutta Sykkö teki vaikutuksen.

”Ja sama toisinpäin! Ihastelin kovasti LUTin professoreiden asennetta ja ammattitaitoa – ja akateemista näkemystä.”

”Vastuullisuus on megatrendi, jota kiinnostavampaa on vaikea edes keksiä”

Sykkö keskittyy LUTin työelämäprofessorina erityisesti vastuulliseen liiketoimintaan ja asiakaskäyttäytymisen murrokseen. Vastuullinen liiketoiminta tarkoittaa paitsi tuotteiden vastuullista valmistusta ja kuljetusta myös esimerkiksi sitä, kuinka yritys toimii ja kohtelee asiakkaitaan ja henkilöstöään.

”Aihe on kuuma ja kiinnostaa ihmisiä koko ajan enemmän. Jos puhutaan trendeistä, vastuullisuus on megatrendi, jota kiinnostavampaa on vaikea edes keksiä.”

”Asiakaskäyttäytymisen murrosta seuraan myös silmä kovana. Minne asiakasvirrat seuraavaksi ajautuvat, kuinka ne sirpaloituvat, miten kuluttajien tarpeet, tottumukset ja halut muuttuvat. Pelissä on paitsi kauppa myös koko ihmiskunnan elämä.”

left
LUT University Professor of Practice Sami Sykkö

Sami Sykkö ja metallikärkiset saappaat Pariisissa.
Kuva: Sami Sykön Instagram-tili @samisykko

right

Anna-lehti haastatteli taannoin Sykköä vastuullisesta kuluttamisesta, ja jutussa Sykkö myöntää sortuvansa silloin tällöin myös heräteostoksiin. Hän kertoo ostaneensa esimerkiksi ”tuhottoman kalliin Guccin takin, jota olen käyttänyt kerran”. Pariisissa hän osti designer-liikkeen alennusmyynnistä metallikärkiset saappaat, jotka ovat Sykön mukaan niin seksikkäät, ettei niitä tohdi käyttää Suomessa.

”Tai sanotaanko näin, että ne voivat olla monelle täällä hieman liikaa. Mutta kun oikea hetki tulee, vedän ne saapikkaat jalkaan, se on varmaa.”

Ei ole liioiteltua sanoa, että Syköllä on kaapissaan eri vaatekerta vuoden jokaiselle päivälle 10 vuodeksi eteenpäin. Hän joutui jopa ostamaan isomman asunnon, koska vaatteet eivät enää mahtuneet kaappeihin. Nykyisessä kodissakin tekee kuulemma tiukkaa. Toisaalta Sykkö ei omista autoa, hänellä ei ole ajokorttia eikä hän juo alkoholia.

”Vaate on sitä vastuullisempi, mitä pidempään ja useammin sitä käytetään. Olenkin sillä tavalla vastuullinen kuluttaja, että pyrin käyttämään hankintojani niin pitkään kuin niihin mahdun. Jos linjani pitävät, vanhenemme yhdessä, vaatteeni ja minä”, Sykkö sanoo ja nauraa.

Opiskelijahaalareitakin Sykkö aikanaan kokeili, vaikka hänellä oli niiden kanssa ongelma.

”Muut ympärilläni kohkasivat haalareista, vaihtoivat innoissaan lahkeita ja hihoja eri kiltojen väreihin tai ompelivat haalareihin merkkejä. Itse käytin niitä vain kerran, koska en halunnut pukeutua kuten kaikki muut!”

Julkisuus on avannut uusia mahdollisuuksia

Vaikka Sykkö on lähtöjään tavallisesta perheestä, hänen ympärillään leijuu luksusta ja vähän tähtipölyä – Italian lomallakin hänet pysäytettiin pariin otteeseen ja kysyttiin, olenko nähnyt sinut jossain tv-ohjelmissa.

On toki nähty, muttei Italiassa. Sykkö on ollut Linnan juhlien muotikommentaattori, Say Yes to the Dress Suomi -sarjan muotiasiantuntija, Levyraadin vieraileva tuomari, hääsuunnittelijan roolissa Salatut Elämät -sarjassa, Minun tyylilläni -ohjelman vetäjä, Anoppi-deittiohjelmassa juontajana ja kilpailijana Tanssii tähtien kanssa -ohjelmassa. Sykkö on monelle suomalaiselle tuttu myös lukuisista lehtijutuista ja teksteistä, joita hän on kirjoittanut parin vuosikymmenen ajan esimerkiksi Helsingin Sanomiin ja Annaan.

”En ajattele, että julkisuudesta olisit ollut elämässäni mitään haittaa. Ehkä jopa päinvastoin, julkisuus on avannut uusia mahdollisuuksia.”

left

Sykön Instagram-kuvissa takinhelmat liehuvat näyttävästi, värisävyt ovat täydellisessä harmoniassa ja laadukkaat kankaat laskeutuvat moitteettomasti ylle. Sykkö miettii pukeutumistaan aina, ja häneltä kysytään usein pukeutumisneuvoja. Sykkö ei kuitenkaan halua liittyä ikiaikaiseen lauluun suomalaisten surkeasta tyylitajusta.

”Kun istun kahviloissa tai kävelen kadulla, huomaan muiden onnistumiset ja hienot tyylit, ja iloitsen niistä. En halua keskittyä miettimään, onko jonkun tyyli vähän poskellaan.”

Viimeksi Sykköön teki vaikutuksen hänen ystävänsä, taiteilija Jorma Uotisen kesätyyli. Uotisella oli heidän tapaamisessaan oranssi kesähattu ja liehuvat lahkeet housuissaan. Sykkö kertoo, että Uotinen kääntää katseet missä liikkuukin, myös ulkomailla.

Sykkö on vaikuttunut myös ystävänsä persoonasta.

”Jorma sanoo joka tapaamisella jotakin yllättävää tai sellaista, mikä jää mieleen. Minuun tekee ylipäätään vaikutuksen se, että joku osaa puhua tai kirjoittaa siten, miten itse en osaa tai älyä ajatella. Se avartaa omaa maailmaa”, Sykkö sanoo.

Osa Sykön viehätysvoimaa on epäilemättä hänen suhtautumisensa elämään, jota tämä Instagram-päivitys Caprin saarelta kesällä 2022 kuvaa hyvin:

”Ravintoloita enemmän nautin – kaikille ilmaisista – auringonlaskuista. Yksi tuttu totesi, että mitä ihmeellistä niissä on, että ainahan ne ovat samanlaisia. Mutta eivät ne ole. Caprilla auringonlaskutkin ovat nähtävyys ja elämys. Yhtenä iltana aurinko painuu Ischian saaren taakse suurena ja punaisena, toisena taivaanranta on pastellia, kolmantena kultaa. Joskus kun ilma on oikein kuuma ja kostea, meri höyryää, ja koko maisema on niin usvassa, ettei Napolin tuhansia iltavaloja meinaa näkyä ollenkaan. Silloin Caprilla eletään –  ja uidaan – kuin pumpulissa.

right
LUT University Professor of Practice Sami Sykkö

Sami Sykkö Italiassa Caprin saarella.
Kuva: Sami Sykön Instagram-tili @samisykko

Sami Sykkö

  • Muotiin, sisustukseen, muotoiluun ja kulttuuriin erikoistunut toimittaja, juontaja, konsultti, kommentaattori sekä kirjailija
  • LUT-kauppakorkeakoulun työelämäprofessori 1.9.2022–31.12.2025
  • Muotikaupan yhdistys Fashion Finlandin liiketoimintajohtaja ja päätoimittaja
  • Erikoiskaupan liitto Edun päätoimittaja
  • Kauppatieteiden maisteri, kansainvälinen markkinointi (Vaasan yliopisto, 1996), opiskellut myös Parsonsin muoti- ja designkoulussa New Yorkissa
  • Toimi pari vuotta Glorian päätoimittajana
  • Kirjoittanut kolme kirjaa: Sisäänkäyntejä ainutlaatuisiin suomalaisiin koteihin, huoneisiin ja huviloihin (2008) ja Avaimia ajattomiin suomalaisiin sisustuksiin (2014) sekä toimittanut Didrichsenin taidemuseolle muotitaiteilija Jukka Rintalan elämäntyönäyttelykirjan (2017)
  • MM-kilpailuissakin luistellut taitoluistelija, voitti junioreiden taitoluistelun Suomen mestaruuden vuonna 1984
  • Entinen lapsimalli
  • Oli nuoruudessaan töissä tarjoilijana risteilyaluksilla
  • Käy vapaa-ajallaan kahviloissa, konserteissa ja teatterissa, mutta mieluiten matkustaa
  • Syntynyt ja asuu Helsingissä

Työelämäprofessuurin mahdollistivat OP Päijät-Häme, OP Järvi-Häme, OP Orimattila ja OP Kärkölä. Päijäthämäläiset osuuspankit tukevat professuuria yhteensä 140 000 eurolla.

Lue seuraavaksi:

Tilaa uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeemme pysyt ajan tasalla tutkimuksestamme puhtaaseen energiaan, ilmaan ja veteen sekä kestävään liiketoimintaan liittyen.