Summer image
Julkaistu 14.9.2023
Päivitetty 14.9.2023

Itä-Suomen yliopiston rehtori Jukka Mönkkönen, Jyväskylän yliopiston rehtori Jari Ojala ja LUT-yliopiston rehtori Juha-Matti Saksa ilmaisevat huolensa siitä, että merkittävät koulutusta ja tutkimusta järjestävät yliopistokaupungit Lahti, Jyväskylä ja Kuopio on jätetty pois pääministeri Petteri Orpon johtaman hallituksen strategisesta kaupunkiallianssista.

Suurista yli 120 000 asukkaan kaupungeista ryhmään on kutsuttu mukaan Helsinki, Espoo, Tampere, Vantaa, Oulu ja Turku. Allianssiin valittujen kaupunkien tavoitteena on vastata muun muassa osaavan työvoiman saatavuuteen ja osaamisen vahvistamiseen liittyviin haasteisiin. 

left

Tilaa Curious People -uutiskirje

right

 

Tilaamalla uutiskirjeemme saat sähköpostiisi noin 1–2 kertaa kuukaudessa luettavaa tutkimuksestamme puhtaaseen energiaan, ilmaan ja veteen sekä kestävään liiketoimintaan liittyen.

Rehtoreiden mukaan yhteistyömallissa unohdetaan yliopistojen panos Suomen talouden ja yhteiskunnan kehityksessä. Koulutusta ja tutkimusta tarvitaan ratkomaan keskeisiä haasteita, kuten ilmastonmuutosta, osaajapulaa ja maahanmuuttoa. On selvää, että allianssissa tehdyt valinnat vaikuttavat jatkossa myös yliopistojen asemaan.

”Jyväskylässä joka kolmas vastaantuleva on opiskelija. Sen lisäksi, että koulutamme merkittävän osan maahamme valmistuvista opettajista ja psykologeista, olemme myös Suomen toiseksi suurin IT-alan kouluttaja”, Jyväskylän yliopiston rehtori Jari Ojala painottaa. 

”Ainoana liikuntatieteellisenä tiedekuntana ja suurena sote-kouluttajana meiltä valmistuu joka vuosi paljon tulevaisuuden asiantuntijoita niin hyvinvointi-, terveys- kuin sosiaalialalle”, Ojala jatkaa. 

Itä-Suomen yliopiston rehtori Jukka Mönkkönen ja LUT-yliopiston rehtori Juha-Matti Saksa pitävät hallituksen mallia eriarvoistavana. Vaikka itäisen Suomen haasteet ovat tiedossa, hallitus on tipauttanut keskisen ja itäisen Suomen suunnitelmiensa ulkopuolelle. 

”Lahdessa rakennetaan merkittävää sähköisen liikenteen kasvutarinaa yhteistyössä paikallisten yritysten kanssa. Vihreän siirtymän eteen töitä paiskivat toimijat, kuten Kempower, tarvitsevat kumppanikseen kehityksen kärjessä olevan ja kasvavan kotikaupungin sekä vankan valtakunnallisen tuen”, LUT-yliopiston rehtori Juha-Matti Saksa painottaa. 

Myös Kuopion turvallisuusosaamiskeskittymän painoarvo kasvaa tulevaisuudessa. Terveys- ja hyvinvointiteknologiaa tarvitsee koko ikääntyvä Eurooppa. 

”Kuopion Savilahden kampukselle on muodostunut kansainvälisesti ainutlaatuinen terveyden ja hyvinvoinnin tutkimuksen, koulutuksen ja yritystoiminnan keskittymä. Koulutusohjelmistamme valmistui viime vuonna yli 3 000 korkeakoulutettua, jotka sijoittuvat erittäin monialaisesti niin itäisen Suomen kuin muunkin Suomen työelämätarpeisiin”, Itä-Suomen yliopiston rehtori Jukka Mönkkönen sanoo. 

Lisätietoja:

left
right

Jukka Mönkkönen

rehtori, Itä-Suomen yliopisto

jukka.monkkonen@uef.fi

040 728 8057

 

Jari Ojala

rehtori

Jyväskylän yliopisto

jari.ojala@jyu.fi

0400 247 387 

 

Lue myös: