AJANKOHTAISTA:
Opiskelijavalinta tehdään valintakokeen, tutkintotodistuksen sekä yrittäjyyskokemuksen ja -näyttöjen yhteispisteiden (enintään 100 pistettä) perusteella. Voidakseen tulla valituksi hakijalla on oltava vähintään 50 % mahdollisista enimmäispisteistä.
Opiskelijat hyväksytään suorittamaan diplomi-insinöörin (120 op) tutkintoa tuotantotalouden koulutusohjelmaan tutkinto-ohjelmassa Yrittäjyys, Lahti.
ED. HAKUKIERROKSESTA: Alin pistemäärä, jolla ohjelmaan tuli hyväksytyksi, oli 50,0 (max 100 pistettä).
Valintakoe (enintään 60 pistettä)
Kaikki määräaikaan hakemuksensa tehneet, hakukelpoisuuden täyttävät hakijat voivat osallistua valintakokeeseen, joka järjestetään
VALINTAKOEKIRJALLISUUS 2023
- Viitala, Riitta, ja Jylhä, Eila. "Johtaminen: Keskeiset käsitteet, teoriat ja trendit", Helsinki: Edita (2019 tai uudempi painos), Painetun kirjan ISBN: 978-951-37-7519-3
Valintakoe voi sisältää sekä essee- että monivalintatehtäviä.
Valintakoe järjestetään fyysistä läsnäoloa vaativana kokeena, jossa vastaukset kirjoitetaan paperiseen vastausvihkoon.
Valintakokeeseen ei lähetetä varsinaista kutsua, ohjeet kylläkin. Ohjeet yrittäjyyden valintakokeeseen osallistuvalle on lisätty myös tälle verkkosivulle valintakoe-otsikon alle.
Emme julkaise vanhoja yrittäjyyden valintakokeita.
Valintakokeen yksilölliset järjestelyt
Valintakokeeseen osallistuva voi hakea vammansa, sairautensa tai vastaavan erityisen syyn perusteella erityisjärjestelyjä valintakokeeseen. Kirjallinen hakemus yksilöllisistä järjestelyistä valintakokeeseen tulee jättää LUT-yliopiston hakupalveluihin 15.12.2022 klo 15.00 mennessä. Hakemukseen tulee liittää lääkärin tai muun asiantuntijan lausunto vamman/sairauden laadusta sekä lausunto asiantuntijan suosittelemista yksilöllisistä järjestelyistä - ohjeet turvasähköpostin lähettämiseen osoitteeseen hakijapalvelut@lut.fi.
Tutkintotodistus (enintään 25 pistettä)
Pisteytetään hakukelpoisuuden perusteena olevan tutkinnon aritmeettinen keskiarvo (ei painotettu ka). Keskiarvo lasketaan kaikista numeerisesti arvostelluista, tutkintotodistukseen merkityistä opintosuorituksista mukaan lukien opinnäytetyö.
Keskeneräisellä tutkinnolla haettaessa keskiarvo on aritmeettinen keskiarvo kaikista hakuajan päättymiseen mennessä suoritetuista, numeerisesti arvostelluista opintosuorituksista mukaan lukien mahdollinen opinnäytetyö.
Keskiarvot pisteytetään seuraavasti, kun todistuksen asteikko on 5-portainen ja hakijan todistuksen keskiarvo on välillä 3,00-5,00:
- keskiarvo 3,00 - 3,40 = 5 pistettä
- keskiarvo 3,41 - 3,80 = 10 pistettä
- keskiarvo 3,81 - 4,20 = 15 pistettä
- keskiarvo 4,21 - 4,60 = 20 pistettä
- keskiarvo 4,61 - 5,00 = 25 pistettä
Muut kuin 5-portaiset asteikot suhteutetaan tähän pisteytystapaan.
Hakijan on ilmoitettava hakemuksessa tutkinnon arvosteluasteikko ja pyydetty keskiarvo. Keskiarvo lasketaan yksittäisten suoritusten arvosanoista, ei aineryhmistä tms. suurista opintokokonaisuuksista ja se ilmoitetaan kahden desimaalin tarkkuudella.
Tutkintotodistuksessa kirjaimin merkityt arvosanat, kuten S (suoritettu), H (hyväksytty) tai K (korvattu/hyväksiluettu), jätetään keskiarvolaskusta kokonaan pois.
Laskuohje:
- Aritmeettinen keskiarvo on numeeristen arvosanojen summa jaettuna arvosanojen määrällä.
HUOM! Voit hakea vaikka keskiarvosi jäisi alle 3,00 - et vain saa siitä pisteitä tässä opiskelijavalinnassa. Opintosuoritusotteilla näkyy pääsääntöisesti opintojen painotettu keskiarvo, joten muista laskea keskiarvosi yllä olevan ohjeen mukaisesti.
Kokemus ja näytöt yrittäjyydestä (enintään 15 pistettä)
Yrittäjyyskokemuksen pisteytyksessä huomioidaan monipuolisesti kokemus yrittäjyydestä ja liikkeenjohdosta, mutta pisteitä annetaan myös yrittäjyyttä tukevasta toiminnasta. Yrittäjyyspisteiden arvioimiseksi sinua pyydetään vastaamaan hakulomakkeella oleviin kysymyksiin, perustelemaan lyhyesti antamasi vastaukset sekä todentamaan ne hakemukseen liitteillä.
Pisteitä saa vain niistä vastauksista, jotka ovat liittein todennettavissa.
Todentamiseen käyvät esimerkiksi:
- Kaupparekisteriotteet, patentti- ja rekisterihallituksen ote, osakassopimus, yhtiöjärjestys, hallituksen pöytäkirja, perustamispöytäkirja, yhtiökokouksen pöytäkirja, verotodistus, vakuutusote tai jokin muu dokumentti, josta käy ilmi omistussuhde kyseiseen yritykseen tai valinta esim. hallitukseen tai hallituksen puheenjohtajaksi
- Työtodistus/väliaikainen työtodistus tai jokin muu dokumentti, joka todentaa työsuhteen/hallituksen puheenjohtajuuden/hallitusjäsenyyden olemassaolon
Jotta pisteiden saaminen on mahdollista, todistus tai todentamistapa on löydyttävä myös muista kuin osakeyhtiömuotoisista yrityksistä sekä yrityksistä, joiden toiminta on lakannut sekä positioista, jotka ovat päättyneet.
Vastuullinen tehtävä on lähtökohtaisesti tehtävä, jossa joko taloudellinen vastuu ja/tai alaisten määrä on merkittävä ja henkilö on päättävässä asemassa.
HUOMIOI: Yrittäjyyskokemuksen soveltuvuudesta emme pysty antamaan lausuntoja etukäteen. Annetut pisteet ilmoitetaan sinulle opiskelijavalinnan tuloksen julkaisun yhteydessä.
Muuta huomioitavaa
Samalla hakukierroksella voit hakea enintään kahteen LUTin suomenkieliseen DI-ohjelmaan ja enintään kahteen englanninkieliseen DI-ohjelmaan. Hakulomakkeella sinun ei tarvitse ilmoittaa hakutoivejärjestystä. Mikäli tulet hyväksytyksi useampaan koulutukseen voit vastaanottaa niistä yhden. Valinnassa ei käytetä varasijoja.