Valintakoe A: rakenne ja pisteytys
Valintakoevalinnassa pisteesi muodostuvat yliopistojen valintakokeessa A saamistasi pisteistä. Valintajärjestys määräytyy valintakoepisteiden perusteella.
Valintakoe koostuu kolmesta osiosta:
- yhteisestä osiosta, joka sisältää matematiikan sekä loogisen päättelyn ja ongelmanratkaisun tehtäviä
- matematiikan syventävästä eriytyvästä osiosta
- fysiikan ja kemian eriytyvästä osiosta.
Sinun tulee suorittaa kaikki koeosiot.
Fysiikan ja kemian eriytyvässä osiossa on kaksi fysiikan tehtävää ja kaksi kemian tehtävää. Sinun tulee vastata kahteen näistä neljästä tehtävästä. Saat vapaasti valita, mihin kahteen tehtävään vastaat valintakokeessa. Kustakin tehtävästä voi saada yhtä paljon pisteitä.
Sinun on mahdollista tulla hyväksytyksi vain, jos saat vähintään:
1/3 yhteisen osion matematiikan tehtävien ja loogisen päättelyn ja ongelmanratkaisun tehtävien yhteenlasketuista maksimipisteistä
ja
1/3 yhteisen osion matematiikan tehtävien ja matematiikan syventävän eriytyvän osion tehtävien yhteenlasketuista maksimipisteistä.

Materiaali- ja valmistautumisohjeet hakijalle
Valintakokeen yhteinen osio perustuu kokeessa olevaan aineistoon sekä sellaisiin matematiikan sisältöihin, jotka sisältyvät lukiossa sekä matematiikan lyhyeen että pitkään oppimäärään (Lukion opetussuunnitelman perusteet 2019). Tässä osiossa riittää siis, että hallitset joko lukion matematiikan pitkän tai lyhyen oppimäärän sisällöt. Kokeessa oleva aineisto voi olla englanninkielistä.
Matematiikan syventävä eriytyvä osio perustuu lukion matematiikan pitkän oppimäärän sisältöihin (Lukion opetussuunnitelman perusteet 2019).
Fysiikan ja kemian eriytyvässä osiossa on kaksi fysiikan tehtävää ja kaksi kemian tehtävää. Sinun tulee vastata kahteen näistä neljästä tehtävästä. Saat vapaasti valita, mihin kahteen tehtävään vastaat valintakokeessa. Kustakin tehtävästä voi saada yhtä paljon pisteitä. Fysiikan tehtävät perustuvat lukion fysiikan pakollisten ja valtakunnallisten valinnaisten opintojen sisältöihin. Kemian tehtävät perustuvat lukion kemian pakollisten ja valtakunnallisten valinnaisten opintojen sisältöihin. (Lukion opetussuunnitelman perusteet 2019)
Lue lisää valintakoe A:n sisällöstä yliopistovalinnat.fi-sivulta.
Ohjeet digitaaliseen valintakokeeseen 2025
Valintakoe järjestetään digitaalisena Vallu-valintakoepalvelussa. Tarvitset mukaan henkilöllisyystodistuksen sekä kannettavan tietokoneen. Ilman näitä et voi osallistua valintakokeeseen. Tutustu etukäteen digitaalisen valintakokeen ohjeisiin (yliopistovalinnat.fi-sivustolla) ja varmista, että tietokoneesi on vaatimusten mukainen.
Sinulle ei lähetetä erillistä kutsua kokeeseen, mutta saat saapumisohjeen noin viikkoa ennen valintakoetta sähköpostitse ja tekstiviestitse.

Vinkkejä tekniikan valintakokeisiin
1. Laske paljon matematiikan harjoitustehtäviä. Voit halutessasi käyttää harjoitteluun vanhoja valintakokeita: https://dia.fi/aiemmat-diplomi-insinoorikoulutuksen-valintakoetehtavat
Huomaa kuitenkin, että yliopistojen valintakokeet uudistuvat kesälle 2025.
2. Opettele myös digitaalisen valintakokeen laskimen ja kaavaeditorin käyttö huolella.
Valintakoejärjestelmään sekä koejärjestelmän funktiolaskimeen on mahdollista tutustua etukäteen osoitteessa https://testikoe.korkeakouluun.fi/.
3. Löydä oma tapasi oppia. Jokainen meistä oppii omalla tavallaan. Mikä toimii kaverille, ei välttämättä toimi sinulle. Keskity siis opiskelutyyliin, joka sopii itsellesi parhaiten. Kirjoita esimerkiksi muistiinpanoja, äänitä ja kuuntele oppimaasi tai tee ajatuskarttoja.
4. Suunnittele aikataulu ja opiskele tunnin sykleissä. Aseta puhelimeesi hälytys, ja laita häiriötekijät (kännykkä) pois näköetäisyydeltä. 45 minuuttia tiivistä lukemista tai laskemista ja loput 15 minuuttia jotain aivan muuta, kuten vaikka happihyppelyä ulkona.
5. Jätä aikaa myös vapaa-ajalle, jolloin voit rentoutua. Muista tehdä asioita, joista pidät – silloin aivosi pääsevät palautumaan. Pidä myös huolta päivärytmistäsi: nuku, syö ja liiku, niin jaksat myös opiskella paremmin.
6. Hanki lukukaveri ja tee lukemisesta mielekästä. Laskujen laskeminen kaverin kanssa on paljon mukavampaa kuin yksin. Lisäksi kaverilta voi saada uusia ideoita ja näkökulmia. Aikataulussakin on helpompi pysyä, kun sovitte yhdessä ajat, jolloin luette. Myös itsensä motivoiminen on sallittua, joten tee hyvät lukueväät tai osta vaikka irtokarkkeja, jos mieli tekee.
7. Ole huolellinen! Pääsykoetilanne on monelle jännittävä, ja siihen kannattaa valmistautua hyvin. Nuku pitkät yöunet, syö hyvä aamupala ja luota siihen, että olet tehnyt kaikkesi onnistuaksesi h-hetkellä!

Tekniikan alan yhteisvalinta 2025
Todistusvalinnan kiintiö on kaikissa tekniikan alan koulutusohjelmissa 80 prosenttia aloituspaikoista. Loput aloituspaikat eli 20 prosenttia paikoista jaetaan valintakoepisteiden perusteella.
Todistusvalinnan (= valinta ylioppilastodistuksen arvosanojen perusteella) tulokset ovat tiedossa viimeistään 26.5.2025. Hyväksymistieto näkyy Oma Opintopolku -palvelussa. Muussa tapauksessa tulee hakijan osallistua pääsykokeeseen, joka pidetään 2.6.2025. Valintakoepaikkakunta valitaan Opintopolun hakulomakkeella.
Valintakoevalintojen tulokset julkaistaan viimeistään 3.7. ja opiskelupaikka tulee vastaanottaa 10.7.2025 klo 15 mennessä Oma Opintopolku -palvelussa.