Julkaistu 14.5.2025
Päivitetty 14.5.2025

Väestönkehitys, julkisen talouden paineet ja nopeasti muuttuvat osaamistarpeet edellyttävät uudistuksia, jotka lisäävät koulutuksen vaikuttavuutta, laatua ja kansainvälistä kilpailukykyä. Opetus- ja kulttuuriministeriön käynnistämä korkeakoulutuksen visiotyö tähtää vastaamaan näihin haasteisiin ja luomaan suuntaa vuoteen 2040 saakka.

LUT-yliopiston rehtori Juha-Matti Saksan ja LAB-ammattikorkeakoulun rehtori Turo Kilpeläisen mukaan on selvää, että nykyinen korkeakoulumalli ei vastaa kansainvälisiä vaatimuksia tilanteessa, jossa ikäluokat pienenevät ja julkiset menot kasvavat.

”Vaikka LUT-korkeakouluissakin voimassa oleva konsernirakenne tarjoaa jo paljon mahdollisuuksia, sen täysi sisällöllinen, toiminnallinen ja taloudellinen potentiaali on vielä hyödyntämättä”, rehtorit sanovat.

LUTissa ja LABissa nähdään, että seuraava, luonteva askel olisi yksi korkeakoulu, käytännössä yliopisto, joka tarjoaisi saman katon alta ammattikorkeakoulu- ja yliopistotutkintoja sekä toteuttaisi tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnan (TKI) kaikkia osa-alueita. Tällöin nykyistä isompi osuus korkeakoulujen rahoituksesta pystyttäisiin ohjaamaan yliopisto- ja ammattikorkeakoululain edellyttämiin toimintoihin sekä koulutustason nostamiseen.

Rehtoreiden mukaan uudistuksen toteuttaminen edellyttäisi lainsäätäjien ratkaisuja, jotta yksi korkeakoulu voisi hoitaa sekä yliopiston että ammattikorkeakoulun lakisääteisiä tehtäviä. Korkeakoulutuksen tulevaisuuden kannalta ratkaisevaa on, miten vahvistetaan kansainvälistä kilpailukykyä, rakennetaan kestävä perusrahoitus, parannetaan koulutuksen laatua ja lisätään TKI-toiminnan sekä aluekehityksen vaikuttavuutta.

"Viime kädessä kyse on halustamme kasvattaa suomalaisten korkeakoulujen akateemista ja yhteiskunnallista vaikuttavuutta hyödyntämällä kaikki käytettävissä olevat keinot – yhdessä", Saksa ja Kilpeläinen painottavat.