Näkymä opiskelija-asunnon keittiöstä
Julkaistu 14.6.2023
Päivitetty 14.6.2023

Tällä sivulla

Opiskelija-asuntoja Lappeenrannassa vuokraa Lappeenrannan seudun opiskelija-asuntosäätiö LOAS ja Lahdessa Lahden Talot. Tässä jutussa keskitymme Lappeenrantaan muuttamiseen, sillä kaikki LUTin suomenkieliset kandidaattiohjelmat järjestetään Lappeenrannan kampuksella.

Mitä muuttaessa tulee ottaa huomioon?

1. Kuukausibudjetti

Opiskelijan kuukausibudjetti koostuu pääasiassa opintorahasta ja -lainasta, asumistuesta sekä mahdollisista tuloista. Menoista suurimman osuuden muodostavat vuokra ja ruoka.

Mitä tukia opiskelija voi saada?

  • Opintoraha 279,38 €/kk (opiskelukuukausille, oletus syys–toukokuu, yhteensä 9 kk)
  • Opintolaina 650 €/kk (opiskelukuukausille)
  • Asumistuki 357,60 €/kk (enimmäistuki vuokra-asunnolle Lappeenrannassa – asumistuki voi olla korkeintaan 80 prosenttia asumismenoista)
  • Yhteensä 1 286,98 €/kk, ilman opintolainaa 636,98 €/kk

Opintorahaa, opintolainan valtiontakausta ja asumistukea haetaan Kelalta. Opintolaina haetaan erikseen pankista Kelan myöntämällä takauksella, mutta muut tuet Kela maksaa suoraan tilillesi.

Voit laskea Kelan laskurien avulla tarkan summan tuista, joita voit saada. Esimerkiksi asumistukeen ja opintorahaan vaikuttavat myös opiskelijan omat tulot, kuten kesä- tai osa-aikatyöt.

Hyödyllisiä Kelan laskureita:

Opiskelijoita keskustelemassa opiskelija-asuntojen edessä

2. Vuokra-asunto ja -sopimus

Asunnon etsintä kannattaa aloittaa heti, kun opiskelupaikka on varmistunut. LOASin asuntokannassa on noin 3 000 opiskelija-asuntoa, joista lähes puolet on yksiöitä. Vuokra-asuntoa voi myös etsiä yksityisiltä vuokranantajilta. Yksiöiden hintataso Lappeenrannassa on noin 350–600 euroa kuukaudessa. LOASin yksiöt ovat yleensä edullisempia kuin yksityisten vuokraamat asunnot. Suurimmassa osassa LOASin kohteita vuokraan sisältyvä käyttömaksu kattaa sähkön, veden, pesutuvan ja lenkkisaunan käytön.

Yksityisten vuokraamia asuntoja voi etsiä netistä, kuten Oikotieltä, Torista ja Facebook-ryhmistä. LOAS-asuntoa haetaan puolestaan verkkolomakkeella.

Koska oman asunnon etsiminen on monelle uusi asia, voi asuntonäyttöön ottaa tueksi kokeneemman henkilön. Lisäksi vuokrasopimus kannattaa lukea huolellisesti ennen sen allekirjoittamista. Sopimuksen läpikäymiseen on hyvä kysyä neuvoa esimerkiksi vanhemmilta.

Usein asunnon vuokraamiseen liittyy myös vuokravakuus eli takuuvuokra, joka toimii vakuutena siitä, että vuokralainen huolehtii velvollisuuksistaan. Vuokravakuus on yleensä 1–3 kuukauden vuokran suuruinen, ja se maksetaan vuokrasuhteen alussa. Vakuudesta kannattaa siis tiedustella hyvissä ajoin.

LOAS perii kaikilta asukkailta toimistomaksun asuntotarjouksen hyväksymisen yhteydessä. Lisäksi LOAS voi edellyttää vakuusmaksua esimerkiksi asunnonhakijoilta, joilla on maksuhäiriömerkintä. Vakuusmaksu palautetaan, jos kaikista vuokralaiselle kuuluvista velvoitteista on huolehdittu.

Opiskelija-asunnon olohuone

3. Muuttoilmoitus

Kun muutat uuteen kotiin, sinun tulee tehdä muuttoilmoitus. Ilmoituksen voi tehdä aikaisintaan kuukautta ennen muuttopäivää ja viimeistään viikon kuluttua muutosta. Uuden osoitteen voi ilmoittaa samalla kertaa Digi- ja väestötietoviraston valtakunnalliseen väestötietojärjestelmään sekä Postin osoiterekisteriin. Muuttoilmoituksen myötä postit tulevat uuteen osoitteeseesi ja olet esimerkiksi oikeutettu käyttämään kunnan palveluja.

Muuttoilmoituksen voi tehdä Digi- ja väestötietoviraston ja Postin yhteisessä asiointipalvelussa.

4. Sähkösopimus

Sähkösopimus kannattaa tehdä hyvissä ajoin. Sähköä voi ostaa miltä tahansa sähkönmyyjältä, mutta sähkön siirto ostetaan aina paikalliselta jakeluverkkoyhtiöltä. Lappeenrannassa sähkön siirrosta vastaa Lappeenrannan Energiaverkot, joka laskuttaa sähkön siirrosta kulutuksen mukaan. Suurimmassa osassa LOASin kohteita vuokraan sisältyvä käyttömaksu kattaa myös sähkön käytön.

Sähkönmyyjien tarjoamia määräaikaisia ja toistaiseksi voimassa olevia sopimuksia voi vertailla esimerkiksi Energiaviraston nettisivuilla.

Opiskelija istuu sängyllä tietokone sylissä

5. Vesimaksu

Vuokran ja sähkön lisäksi asukas maksaa käyttämästään vedestä. Vesimaksu vaihtelee sopimuksen mukaan: osassa vesi sisältyy vuokraan, osassa se maksetaan vuokran päälle.

Jos vesimaksu on erillinen, se voi olla joko kiinteä tai kulutukseen pohjautuva, kuten uudemmissa kerrostaloissa. Kiinteä maksu on yleensä 15–20 euroa kuukaudessa, mutta myös kulutuksen mukainen maksu on samaa suuruusluokkaa. Suurimmassa osassa LOASin kohteita vuokraan sisältyvä käyttömaksu kattaa myös veden käytön.

6. Kotivakuutus

Kotivakuutus antaa turvaa erilaisten vahinkojen varalta, ja usein vuokranantaja edellyttää sen ottamista. Vakuutuksen hinta riippuu muun muassa asunnon koosta, sijainnista ja vakuutuksen laajuudesta. Hintaa ja sisältöä kannattaa kysyä useammasta eri vakuutusyhtiöstä.

7. Nettiyhteys

Nettiyhteyttä tarvitaan niin opiskeluun kuin vapaa-ajan surffailuunkin. Sen hankkimiseen on monia eri ratkaisuja: osa ostaa reitittimen, toiselle riittää mokkula tai vaikka puhelimen netin jakaminen. LOASin asuntojen vuokra sisältää nettiyhteyden.

Yksityiskohtia opiskelija-asunnon keittiöstä

8. Mitä uuteen kotiin tarvitaan?

Hankittavien huonekalujen määrä riippuu siitä, muutatko kalustettuun vai kalustamattomaan asuntoon. Esimerkiksi LOASilla ja joskus myös yksityisillä vuokranantajilla on tarjolla valmiiksi kalustettuja asuntoja.

LOASilla kalustettujen asuntojen perusvarusteisiin kuuluvat muun muassa sänky, kirjoituspöytä, työtuoli, kirjahylly, kattovalaisin sekä ruokapöytä ja tuolit. Kalustamattomaan asuntoon on monta tapaa hankkia tarvittavia kalusteita: käytettynä sukulaisilta, kirpputoreilta ja kierrätyskeskuksista tai uutena kivijalkamyymälöistä ja nettikaupoista. Kalusteiden lisäksi tarvitset muun muassa kodintekstiilejä, valaisimia, kokkaus- ja ruokailuvälineitä sekä siivoustarvikkeita.

Sinua saattaisi kiinnostaa myös:

left

Tilaa hakijan uutiskirje

Saat sähköpostiisi noin 1–2 kertaa kuukaudessa luettavaa yliopistoon hakemisesta ja opiskelusta LUTissa.
right