Yliopistojen digitaalinen valintakoe F perustuu kokeessa annettuun aineistoon sekä lukion taloustiedon (YH2- moduuli) ja tilastomatematiikan (MAA8- tai MAB5-moduuli) sisältöihin. Riittää, että hallitset joko lukion matematiikan pitkän oppimäärän MAA8 -moduulin tai lyhyeen oppimäärän MAB5-moduulin sisällöt.
Valintakoe sisältää automaattitarkisteisia valintatehtäviä ja valintakokeessa on käytössä valintakoejärjestelmän funktiolaskin.
Valintakoejärjestelmään sekä koejärjestelmän funktiolaskimeen on mahdollista tutustua etukäteen osoitteessa https://testikoe.korkeakouluun.fi/.
Lue lisää valintakokeesta F yliopistovalinnat.fi-sivustolta
Ohjeet digitaaliseen valintakokeeseen
Valintakoe järjestetään digitaalisena Vallu-valintakoepalvelussa. Tarvitset mukaan henkilöllisyystodistuksen sekä kannettavan tietokoneen. Ilman näitä et voi osallistua valintakokeeseen.
Tutustu etukäteen digitaalisen valintakokeen ohjeisiin ja varmista, että tietokoneesi on vaatimusten mukainen: https://yliopistovalinnat.fi/valintakokeet/ohjeet-digitaaliseen-valintakokeeseen-vallu-valintakoepalvelu
Sinulle ei lähetetä erillistä kutsua kokeeseen, mutta saat saapumisohjeen noin viikkoa ennen valintakoetta sähköpostitse ja tekstiviestitse.

Vinkkejä valintakokeisiin lukemiseen
1. Suunnittele aikataulusi huolellisesti ja pysy siinä. Fiksuinta on tehdä opiskelusta rutiini ja suunnitella toimiva lukujärjestys etukäteen. Hyvä tahti voi olla esimerkiksi arkisin kello 9–16 tai 8–15 sisältäen ruokatauon. Muista pitää myös lepopäiviä!
2. Lue paikassa, jossa pystyt keskittymään. Toiset keskittyvät paremmin kirjastossa ja toiset kotosalla. Etsi itsellesi paras paikka lukea. Myös opiskelupaikan vaihtelu silloin tällöin voi parantaa oppimista.
3. Käytä opiskeluaika tehokkaasti. Kännykkä kannattaa viedä opiskelun ajaksi vaikka viereiseen huoneeseen ja laittaa äänettömälle. Näin minimoit halun vilkuilla puhelimen ilmoituksia opiskelemisen sijaan.
4. Muista pitää myös taukoja. Tauot kannattaa ajoittaa niin, että kahden tunnin ajan keskittyy tehokkaasti opiskeluun, jonka jälkeen pitää pienen taukojumpan tai somen selaushetken.
5. Hanki motivoiva lukukaveri. Yhdessä lukeminen on hauskempaa ja motivaatiota on helpompi pitää yllä, kun tavoitteisiin pyritään yhdessä.
6. Opiskele sen mukaan millainen oppija olet. Yo-kokeiden jälkeen jokaiselle on muotoutunut omanlainen tapa opiskella. Jos se on muistiinpanot, tee niitä. Jos se on preppauskurssit, mene valmennuskurssille. Jos opit parhaiten lukemalla ääneen, opeta asioita kuvitteelliselle kuuntelijalle.
7. Keskity aluksi kokonaisuuksiin, sitten yksityiskohtiin. Ei riitä, että opettelet asioita ”hauki on kala” -menetelmällä. Tärkeää on, että opit hahmottamaan kokonaisuuksia ja asioiden yhteyksiä. Aloita opiskelu niin, että hahmotat kokonaisuudet ja paneudut vasta sitten yksityiskohtiin.

8. Ymmärrä valintakoemateriaali. Ulkoa muistamisella ei pötkitä pitkälle, joten materiaalien ymmärtämisellä on suuri rooli valintakokeisiin valmistautuessa. Kun ymmärtää, mitä kirjoissa oikeastaan tarkoitetaan, on helpompaa soveltaa opittua.
9. Älä ota paineita siitä, miten muut lukevat. Jokainen lukee eri tavoin, eikä ole yhtä oikeaa tapaa opiskella. Kavereiden kertomiin tai keskustelupalstoilla nähtyihin lukutunteihin kannattaa suhtautua kriittisesti, sillä jokainen oppii asioita eri tavalla ja nopeudella. Siksi onkin tärkeää tuntea itsensä oppijana – tiedät kyllä, milloin omaksut asioita oikeasti.
10. Näe kavereita, pidä hauskaa, nuku ja urheile. Valintakokeisiin lukiessa ei kannata vetää itseään piippuun. Lepo ja vapaa-aika ovat erityisen tärkeäitä, jotta lukeminen säilyy mielekkäänä ja itse koetilanteessa kykenee antamaan parhaan suorituksensa.
11. Harjoittele indeksien ja taulukoiden lukemista. Esimerkiksi aiempien vuosien valintakokeita voi hyödyntää harjoittelussa: https://www.kauppatieteet.fi/hakeminen/valintakokeita-ja-tilastoja-edellisilta-vuosilta/
12. Laatu korvaa määrän. Joskus kuulee tarinoita siitä, kuinka lähes kaikki hereillä oloaika on käytetty lukemiseen, mutta opiskelupaikka jäi silti saamatta. Oppimista ei mitata tunneissa vaan omaksumisessa. Jos et ymmärrä enää sanaakaan kahdeksan tunnin pänttäämisen jälkeen, anna olla ja jatka seuraavana päivänä.
13. Tee harjoituksia. Matematiikassa ei ole oikotietä onneen, vaan talousmatematiikan oppimäärä on hallittava koetta varten. Tässä hyvänä apuna toimivat kurssikirjojen harjoitukset. Tekemällä oppii!
14. Tutki vanhoja pääsykokeita. Voit halutessasi käyttää tietojesi kertaamiseen vanhoja pääsykokeita – huomaa kuitenkin, että yliopistojen valintakokeet uudistuvat kesälle 2025.
15. Usko itseesi ja luota, että pääset sisään. Asenteella on yllättävän paljon merkitystä. Kun tiedät, että kauppakorkeakoulu on tuleva opinahjosi, sinulla on myös todella hyvä syy hoitaa opiskelu kerralla pois alta.

Kauppatieteiden yhteisvalinta 2025
LUT-yliopistossa 60 prosenttia aloituspaikoista täytetään ylioppilastodistuksen ja loput 40 prosenttia valintakokeen perusteella.
Todistusvalinnan (= valinta ylioppilastodistuksen arvosanojen perusteella) tulokset ovat tiedossa viimeistään 26.5.2025. Hyväksymistieto näkyy Oma Opintopolku -palvelussa. Muussa tapauksessa hakijan tulee osallistua pääsykokeeseen, joka pidetään 4.6.2025. Valintakoepaikkakunta valitaan Opintopolun hakulomakkeella.
Valintakoevalintojen tulokset julkaistaan viimeistään 3.7. Opiskelupaikka tulee vastaanottaa 10.7.2025 klo 15 mennessä Oma Opintopolku -palvelussa.