

Tutkintojen yhteenlaskettu opintopistemäärä on 300 op ja suoritusaika 5 vuotta kokopäiväistä opiskelua.
LUT-yliopiston yhteiskuntatieteiden koulutus tarkastelee yhteiskunnan ja ihmisten toimintaa suhteessa maailmanlaajuisiin kestävyysongelmiin, joihin luomme ratkaisuja yhteiskuntatieteiden, tekniikan ja liiketoiminnan yhteistyöllä.
LUTin yhteiskuntatieteet sopivat sinulle, jos olet kiinnostunut kestävyyskysymyksistä, teknologiasta ja taloudesta, mutta et ole innostunut matemaattisista kaavoista ja intensiivisestä laskemisesta. Olet ensisijaisesti kiinnostunut ihmisten toiminnasta yhteiskunnassa.
Yhteiskuntatieteet on yksi LUT School of Engineering Science (LENS) tutkimusaloista.
Tilaa hakijan uutiskirje
Saat tietoa yliopistoon hakemisesta ja opiskelusta LUTissa.
Mitä yhteiskuntatieteiden kandidaattiohjelmassa oppii?
Video: Yhteiskuntatieteet LUT-yliopistossa.
Mikäli video ei näy, voit katsoa sen täältä.
Yhteiskuntatieteiden koulutuksessa opit ymmärtämään ihmisten ja yhteisöjen toimintaa, odotuksia ja päätöksenteon mekanismeja sekä analysoimaan vaikutussuhteita. Perehdyt yhteiskuntatieteiden menetelmiin ja työkaluihin ja omaksut tavan tarkastella maailmaa kokonaisuutena.
Opintojesi aikana opit ymmärtämään yhteiskunnan ja organisaatioiden toimintaa systeemisestä näkökulmasta. Opit analysoimaan järjestelmiä ja niiden keskinäisiä riippuvuussuhteita. Samalla hankit työnantajien kaipaamia monipuolisia ongelmanratkaisutaitoja.
Opinnoissasi tutkit uuden teknologian mahdollisuuksia, ihmisten ja teknologian suhdetta ja esimerkiksi uusien ideoiden kaupallistamista. Opit suunnittelemaan kestäviä prosesseja, tuotteita ja palveluja, jotka huomioivat ihmiset, kulttuurin ja yhteiskunnan. Saat valmiuksia toimia kansainvälisessä, jatkuvasti muuttuvassa toimintaympäristössä.
Kun yhteiskunnallinen ajattelu yhdistetään yliopiston vankkaan teknologian ja kauppatieteiden osaamiseen, rikotaan perinteisiä rajoja yritysten ja yhteiskuntatieteilijöiden välillä ja parannetaan kilpailukykyä. Elinkeinoelämä, julkiset organisaatiot ja kansalaistoimijat tulevat sinulle tutuksi vierailijoiden ja erilaisten projektitöiden kautta.
Miksi opiskella yhteiskuntatieteitä juuri LUTissa?
Yhteiskuntatieteiden opintojen sisältö ja rakenne
Yhteiskuntatieteiden kandidaatin tutkinto (3 v, 180 op) muodostuu kaikille pakollisista yleisopinnoista ja monitieteellisistä yhteiskunnan kriittisten järjestelmien opinnoista. Opinnoissa suuntaudut yhteiskuntatieteiden teorioihin, tutkimusaiheisiin, käytäntöihin ja menetelmiin.
Kandidaatin tutkinnon jälkeen osaamista syvennetään yhteiskuntatieteiden maisterin tutkinnossa (2 v, 120 op).
Pienet muutokset tutkintorakenteeseen mahdollisia.
Mitä yhteiskuntatieteissä opiskellaan?

Yhteiskuntatieteiden opiskelun sisältöjä
- Yhteiskunnalliset prosessit, suhteet ja käytännöt
- Instituutiot ja organisaatiot
- Systeemit ja järjestelmät
- Kulttuuriset merkitykset
- Politiikat ja päätöksenteko
- Teoriat ja tutkimusmenetelmät
Yhteiskuntatieteet eivät vaadi erityistä matemaattista osaamista, mutta kandidaatin tutkielmaan kuuluu 10 opintopistettä tilastollisia eli kvantitatiivisia menetelmiä. Tilastollisia menetelmiä käytetään yleisesti ihmistieteissä, ja niiden ymmärtäminen on tärkeää, vaikket erikoistuisikaan tilastollisiin menetelmiin.
Yhteiskuntatieteiden maisteriohjelmat
Yhteiskuntatieteiden kandidaatin tutkinto antaa erinomaiset valmiudet jatkaa opintoja maisteriohjelmassa.
Yhteiskuntatieteiden maisteriohjelmat kytkeytyvät LUTin tutkimusalueisiin. Niissä syvennetään osaamista, jonka avulla ratkaistaan globaaleja kestävyysongelmia muuttuvassa, monimutkaistuvassa ja monikulttuurisessa maailmassa. Maisteriohjelmassa voit erikoistua esimerkiksi digitaaliseen yhteiskuntatieteeseen tai yhteiskunnalle kriittisten järjestelmien resurssikestävyyteen.
Ensimmäiset yhteiskuntatieteiden maisteriohjelmat käynnistyvät vuonna 2024. Tarjolla on kaksi englanninkielistä ohjelmaa:


Mihin ohjelmasta valmistuu?
LUTin yhteiskuntatieteiden opinnoissa painottuu yhteistyö tekniikan, kauppatieteiden ja yrityselämän toimijoiden kanssa. Koulutuksesta valmistuu asiantuntijoita hiilineutraaliin ja resurssikestävään tulevaisuuteen. LUTista valmistuvat yhteiskuntatieteilijät ymmärtävät poliittista päätöksentekoa sekä yhteiskunnan toimintaa erityisesti vihreän siirtymän, kestävyyden ja teknologian näkökulmasta.
LUTista valmistuvat yhteiskuntatieteiden maisterit osaavat ratkaista yhteiskunnallisia haasteita monissa eri työtehtävissä. Koulutus antaa erinomaiset valmiudet asiantuntija-, viestintä-, suunnittelu-, kehitys- ja johtotehtäviin. Yhteiskuntatieteilijät työllistyvät esimerkiksi yrityksiin, kansainvälisiin järjestöihin ja julkisiin organisaatioihin. Osaamisella on kysyntää myös kansainvälisillä työmarkkinoilla.
Yhteiskuntatieteiden maisterin ammattinimikkeitä
- yhteiskuntasuhdejohtaja
- toiminnanjohtaja
- henkilöstöhallinnon johtotehtävät
- HR-asiantuntija
- liiketoimintayksikön johtaja
- projektijohtaja
- konsultti
- palvelupäällikkö
- toimittaja
- viestintäsuunnittelija/-päällikkö
- tiedottaja
- kaupunginjohtaja/kunnanjohtaja
- poliitikko, esimerkiksi kansanedustaja
- muut poliittiset tehtävät esimerkiksi puolueissa