LUT University Professor of Practice Jamie Hyneman at JHC
Julkaistu 8.2.2022
Päivitetty 10.5.2023

Keksijä ja tuotekehittäjä Jamie Hyneman aloitti LUT-yliopiston työelämäprofessorina suuren julkisuuden saattelemana 15.11.2021. Moni tuntee hänet nimenomaan Myytinmurtajat-tv-sarjasta (2002–2016), mutta harva kuitenkaan tietää, mitä hän on tehnyt työkseen viime vuosina.

"Nykyisin teen ihan mitä vain haluan. Se on oikeastaan ilo. Voin toimia sen mukaan, mikä kiinnostaa. Myytinmurtajien jälkeen olen toteuttanut itseäni 'oikeassa maailmassa' suunnittelemalla ja rakentamalla innovatiivisia prototyyppejä," Hyneman tiivistää.
 

left

Jamie Hyneman

  • kasvoi maatilalla
  • on valmistunut Indianan yliopistosta pääaineenaan venäjän kieli
  • on työskennellyt tv-juontajana, eloonjäämistaitojen asiantuntijana, tilauslaivan kapteenina, sukeltajana, lemmikkieläinkaupan omistajana, kokkina, betonintarkastajana ja kansainvälisen työjärjestön (ILO) slaavilaisen kokoelman kirjastonhoitajana
  • on kansainvälisen räjähdeteknikoiden ja -tutkijoiden järjestön elinikäinen kunniajäsen
  • on koulutettu sijaisnäyttelijä sekä stuntti-ajaja
right
LUT University Professor of Practice Jamie Hyneman at JHC

San Franciscossa asuva Hyneman omistaa M5 Industries -tuotekehitysyrityksen. Viime aikoina hän on suunnitellut työryhmänsä kanssa esimerkiksi etäohjattavan tankin metsäpalojen sammuttamiseen ja dronen, jolla voidaan ottaa turvallisesti kiinni terroristien ohjaamia droneja tapahtumissa. Molemmissa projekteissa Hyneman vastasi ideoinnista ja idean esittelystä asiakkaalle sekä etsi myös parhaat asiantuntijat työryhmäänsä.

"Keksin työkseni laitteita, joita kukaan ei ole koskaan aiemmin valmistanut. Silti minun täytyy ymmärtää kaikki, mitä laitteen tekemiseen liittyy: esimerkiksi hahmottaa kulut ja se, kuinka paljon työtä tuotanto vaatii. Lopulta projektista täytyy saada myös voittoa, mutta minun täytyy myös olla veloittamatta niin paljon, ettei minua palkata. Kuinka se tehdään, jos laitetta ei ole olemassakaan eikä sellaista ole aiemmin tehty? Se vaatii vähän taikuutta", Hyneman kuvaa työskentelyään.

right

Tavallinen työpäivä: salitreeni ja 8–10 tuntia työpajalla

Hynemanin tyypillinen työpäivä alkaa kuntosalitreenillä. Sen jälkeen Hyneman menee työpajaansa, laittaa teknomusiikkia kuulokkeisiinsa ja vaipuu ikään kuin transsiin, jossa kaikki muu paitsi käsillä oleva työtehtävä katoaa. Työntouhussa häviää myös ajantaju.

"Tekno on minulle kuin metronomi, joka pitää minut liikkeessä. Kutsun olotilaani "zombimoodiksi", jossa pusken vain eteenpäin, kunnes en jaksa enempää. Minun pitää hillitä itseäni, jotten pala loppuun. Tällä tavoin voi kulua kokonainen viikko, kuukausi tai vuosi. Se on ikään kuin tanssimista koneiden kanssa tuon koko ajan."

Hyneman ratkoo ongelmia ennen kaikkea tekemällä ja kokeilemalla. Työpajassaan hänellä on apunaan erilaisia helppo- ja monikäyttöisiä työkaluja hitsauskoneista jyrsimiin ja 3D-tulostimiin. Vaikka työpaja on tuttu Myytinmurtajista, ei siellä ole Hynemanin mukaan mitään eksoottista, päinvastoin. Monimutkaiset ja erityisosaamista vaativat laitteet vain hidastaisivat toimintaa ja kasvattaisivat myös kustannuksia. Toiminnan joustavuus on avainasia.   

"Kaikki työkalut ovat melko tavanomaisia. Erikoista kyllä pajassa oli ennen laatikoittain höyheniä, pukukoruja ja paljon savea, jotka olivat jäänteitä sadoista elokuvista ja mainoksista. Ajan myötä hankkiuduin valtaosasta eroon, koska kiinnostuksenkohteeni muuttuivat", Hyneman jatkaa.

right

Hynemanin työpajasta löytyy:

  • hitsaus-, puuntyöstö-, koneistus-, 3D- ja sähkötyöpaja
  • tietokonelaboratorio
  • välineitä veistämiseen, valamiseen, maalaamiseen, hydrauliikkaan, pneumatiikkaan ja moneen muuhun
  • 40 vasaraa, joille ei ole erityistä käyttöä
left
LUT University Professor of Practice Jamie Hyneman
Samaistun suomalaisten mielenlaatuun: älä pidä itsestäsi meteliä, tee työsi ja juo paljon kahvia."
right

Ennen Myytinmurtajia Hyneman työskenteli pitkään erikoistehosteasiantuntijana. Elokuva- ja tv-kokemus opetti hänelle nopeutta ja tehokkuutta, joista on ollut sittemmin suurta hyötyä.

"Laitteiden valmistustaitoni sekä ymmärrykseni materiaalien ja prosessien toiminnasta kasvoivat räjähdysmäisesti, koska hankkeet olivat niin intensiivisiä. Hollywood-elokuvan tai -mainoksen tuotannossa jokainen minuutti saattoi maksaa tuhansia dollareita. Paineet olivat kovat, ja ratkaisu piti keksiä nopeasti. Lisäksi piti osata myös pysähtyä ja kokeilla jotakin aivan muuta, jos ensimmäinen ratkaisu ei toiminut."

Myytinmurtajien aikaan Hynemanin työpajassa oli välineitä esimerkiksi auton nostamiseen ja pudottamiseen korkealta sekä työkaluja, joilla sai varustettua suurenkin kuvausryhmän ulkokuvauksiin.

"On aika hassua, että minulla on kaapissa 40 vasaraa. Mitä ihmettä edes teen niillä? Hyneman naurahtaa.

Menestykseen tarvitaan luovuutta, paperitöitä – ja sisua

Nyt Hynemanin työarkeen on tullut uutta sisältöä LUTin työelämäprofessuurista. Osa-aikainen pesti kestää viisi vuotta marraskuuhun 2026 saakka. Hyneman aikoo opettaa opiskelijoille sekä luovaa innovointia että liiketoiminnan pyörittämiseen liittyviä käytännön asioita, kuten ideoiden esittelyä, budjetointia sekä projektien ja ihmisten johtamista.

"Sekä liike-elämä että tylsä perusraadanta ovat minulle tuttuja. Olen myös rajattoman luova. Kyky tehdä teknisiä töitä, innovoida ja hoitaa paperitöitä – siinä on se ainutlaatuinen viesti, jonka haluan LUTin opiskelijoille välittää. Jonkun on maksettava laskut, mutta jonkun täytyy myös painaa töitä. Menestys vaatii molempia."

Hynemanin mukaan työryhmän ja alihankkijoiden kokoaminen monimutkaisen projektin ääreen on aivan yhtä tärkeää kuin itse luomistyö. Lisäksi menestykseen tarvitaan uteliaisuutta. Samoin ajatellaan myös LUT-yliopistossa, jossa uteliaisuus on yksi keskeisimmistä ajattelutavoista. Siihen kannustetaan myös Hynemanin mukaan nimetyssä J. Hyneman Center (JHC) -protopajassa, joka sijaitsee Lappeenrannan kampuksella. Sen tarkoituksena on luoda opiskelijoille lämmin ja leikkisä ilmapiiri. Aluksi Hyneman harkitsi työpajaan jopa trampoliinia ja keinua, jotta tunnelma olisi oikea.

left

"Meillä kaikilla on jo syntymästä saakka tietty määrä uteliaisuutta. Leikkiessämme opimme eli periaatteessa tyydytämme uteliaisuuttamme. Sitä lapset tekevät, ja olen kai itsekin vain isokokoinen lapsi. Onneksi uteliaisuuteni on rajatonta", Hyneman hymyilee.

Pelkkä leikkisyys ei kuitenkaan riitä keksintöjen tekemiseen, vaan siihen tarvitaan myös tietoa, kurinalaisuutta – ja suomalaista sisua. Hyneman tietää omasta kokemuksestaan, ettei vaikeuksia ja epäonnistumisia voida välttää, kun ratkotaan ongelmia, joita kukaan ei ole ratkaissut aiemmin. Silloin pitää vain jatkaa sinnikkäästi eteenpäin. Sisu ei ole kuitenkaan ainoa syy siihen, miksi Hyneman tulee niin hyvin toimeen monien suomalaisten kanssa.

"Suomalaisten tapaan olen suorasukainen ja vakava. Pystyn samastumaan monien suomalaisten mielenlaatuun: älä pidä itsestäsi meteliä, tee työsi ja juo paljon kahvia."

    right
    LUT University Professor of Practice Jamie Hyneman at JHC

    Ympäristöprojekteja ja etäyhteyksiä robotin välityksellä

    Hyneman piti ensimmäisen luentonsa prototyypeistä LUT-yliopistolla marraskuussa. Jatkossa Hyneman aikoo tavata opiskelijoita suurimmaksi osaksi etäyhteydellä. Yhteydenpitoa varten on rakennettu avatar-robotti, jonka sisar sijaitsee Hynemanin luona San Franciscossa.

    Kierrätysmateriaaleista rakennetun robotin avulla Hyneman voi liikkua JHC-pajassa, keskustella ja tutustua opiskelijoiden projekteihin. Vastaavasti opiskelijat voivat ohjata robottia oman tietokoneensa nuolinäppäimillä ja puhua suoraan Hynemanille verkko-osoitteen kautta. Koska etäyhteydet toimivat, Hyneman aikoo vierailla Suomessa vain harvoin.

    "Jos asia on hankala tehdä tai sitä ei ole ikinä tehty, se on minun vahvuusaluettani."

    "En halua kasvattaa lentomatkustamisella turhaan hiilijalanjälkeäni, kun voin sen sijaan kehittää uutta tekniikkaa yhteydenpitoon. Viihdyn myös hyvin Kaliforniassa, jossa minulla on merenrantatalo yhdessä vaimoni kanssa. Robotit ovat minulle ja opiskelijoille jatkuva koe, jossa testaamme, kuinka pitkälle voimme kehittää virtuaalista viestintää sekä säästää samalla aikaa ja matkustamisesta aiheutuvia päästöjä."

    Vaikka etäyhteys ei aja koskaan täysin samaa asiaa kuin kasvokkain kohtaaminen, Hyneman on kannustanut LUTin opiskelijoita miettimään, mitä muuta hyödyllistä teknologialla voisi tehdä. Mitä sellaista robotit osaavat, mitä ihmiset eivät?

    left

    Tällä hetkellä Hyneman on kiinnostunut varsinkin ympäristöprojekteista, joissa kehitetään ratkaisuja esimerkiksi merien muoviongelmaan ja jätteiden kierrätykseen. Lisäksi hän on innostunut puusta rakennetuista pilvenpiirtäjistä, jotka voisivat olla paitsi ilmastoystävällisempiä myös kevyempiä ja kestävämpiä kuin betonista rakennetut.

    "Ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi tehtävä työ ei saa moniakaan innostumaan, mutta työtä on silti tehtävä. Uusilla ratkaisuilla on omat tekniset haasteensa, ja siinä vaiheessa minä astun kuvioihin mukaan. Jos asia on hankala tehdä tai sitä ei ole ikinä tehty, se on minun vahvuusaluettani."

    Suomessa vieraillessaan Hynemanista oli jännittävää nähdä Lahden opiskelijoiden jauhavan ja kierrättävän käytettyä puuta lastulevyä tai komposiitteja varten. Hän haluaisi osallistua juuri sellaiseen toimintaan.

    "Haluaisin esimerkiksi tietää, voiko muovien ja puun kierrätystä yhdistää, koska niillä on paljon yhtäläisyyksiä. Muovin ja puun sisältämä hiilidioksidi voidaan sitoa kestäviin tuotteisiin, kuten rakennuksiin ja huonekaluihin. Näin ollen niitä ei päästetä ilmakehään ja valtameriin. Se on mielestäni win-win-tilanne."

      right
      LUT University Professor of Practice Jamie Hyneman at JHC talking to students
        left

        Tätä et tiennyt Jamie Hynemanista:

        1. Hynemanilla on venäjän kielen tutkinto Indianan yliopistosta. Opiskelumetodina oli raskaiden klassikkoromaanien lukeminen sanakirjan kanssa.
        2. Hyneman on tavannut USA:n entisen presidentin Barack Obaman neljä kertaa. Hän vaikuttui Obaman vertaansa vailla olevista viestintätaidoista.
        3. Hyneman on taitava ruoanlaittaja, ja hän nauttii erityisesti erilaisten kasvisruokien kokeilemisesta.
        4. Hynemanin suosikkimyytti on lyijypallon saaminen ilmaan.
        5. Hyneman veisi Suomesta Yhdysvaltoihin ja muuallekin maailmaan rehellisyyden ja ympäristövastuullisen, kestävän toiminnan.
        right

        LUTin ja Hynemanin yhteinen sävel löytyi helposti

        Moni miettii, miksi Hyneman tekee yhteistyötä suomalaisyliopiston kanssa. Vastaus on yksinkertainen: koska häntä pyydettiin. Sen jälkeen kumppanuus on syventynyt nopeasti: vuonna 2017 Hyneman nimitettiin kunniatohtoriksi, ja jo seuraavana vuonna vietettiin JHC-protopajan avajaisia. Yhteinen sävel löytyi helposti, koska LUT-yliopistolla ja Hynemanilla on paljon yhteisiä kiinnostuksenkohteita. Molemmat arvostavat aitoa tekemisen meininkiä ja ratkaisukeskeistä asennetta – huumoria ja pientä pilkettä silmäkulmassa unohtamatta

        "Yhteistyö LUTin kanssa on ollut rikkaus. Kun yhteys syntyi, olen tehnyt innokkaasti töitä syventääkseni sitä, koska olen nauttinut suomalaisiin tutustumisesta sekä työskentelystä luttilaisten kanssa. Olen tyytyväinen siihen, etten ole enää pelkkä kunniatohtori vaan myös työelämäprofessori. Se on oikea työ, joka vaatii aktiivisen roolin ottamista yliopiston toiminnassa."

        Vielä muutama vuosi sitten Hyneman ei tuntenut Suomesta ketään. Nyt hän on vieraillut Suomessa jo kolmesti ja ystävystynyt LUT-yliopiston JHC-tiimin eli tutkijaopettaja Markku Ikävalkon, projektipäällikkö Terhi Virkki-Hatakan ja kehittämispäällikkö Marko Kasurisen kanssa. Viime vuosina he ovat pitäneet toisiinsa yhteyttä viikoittain.

        "Ikinä ei tiedä, minne elämä johtaa", Hyneman sanoo.

        Lue seuraavaksi:

        Tilaa uutiskirje

        Tilaamalla uutiskirjeemme pysyt ajan tasalla tutkimuksestamme puhtaaseen energiaan, ilmaan ja veteen sekä kestävään liiketoimintaan liittyen.