Tutustu osaajiimme

Christian Breyer

Aurinkotalouden professori
LUT School of Energy Systems

Päätös muuttaa koko perhe Berliinistä Lappeenrantaan ei tietenkään ollut helppo. On jätettävä tuttu ja turvallinen ja sopeuduttava uuteen.


Aurinkotaloutta kehittämään

Vahva kansainvälinen osaaja, saksalainen tekniikan tohtori Christian Breyer, muutti perheineen Lappeenrantaan, koska LUT tarjosi ainutlaatuisen mahdollisuuden.

"Miksi LUT? Siksi, että yliopisto tarjosi tilaisuuden aloittaa uuden ja erilaisen professuurin. Aurinkotalouden, erityisesti uusiutuvan energian tulevaisuudentutkimuksen, professuuri on uutta jopa maailmanlaajuisesti.

Professuuri tarjoaa loistavan mahdollisuuden toimia tutkijana ja opettajana siirryttäessä kohti kestävää energiataloutta.

Päätös muuttaa koko perhe Berliinistä Lappeenrantaan ei tietenkään ollut helppo. On jätettävä tuttu ja turvallinen ja sopeuduttava uuteen. Se, että Suomessa on hyvä koulutusjärjestelmä, oli meille hyvin tärkeää.

Vaimoni, joka on koulutukseltaan sosiaalityöntekijä ja lastentarhanopettaja, aloitti kolmevuotisen ammatillisen ohjelman. Siihen kuuluu työssäoppimista ja kielen opiskelua. Lapset pääsivät heti päiväkotiin, mikä on ratkaisevaa kielitaidon ja kotoutumisen kannalta.

Viisivuotias poikani puhuu kuulemma jo kaunista karjalan murretta. Meille aikuisille suomen kieli on ollut vaikeampaa. Pystyn jonkin verran ymmärtämään lukemaani ja selviydyn ruokakaupassa. Puheen ymmärtäminen ja puhuminen on paljon haastavampaa.

Olen viihtynyt LUTissa. School of Energy Systems on hyvin edistyksellinen. Ajattelu on 10, jopa 20 vuotta edellä aikaansa, niin kuin sen yliopistossa pitääkin olla. Myös yhteistyötä tehdään laajasti eri alojen asiantuntijoiden kanssa.

Opiskelijajoukko on hyvin kansainvälinen. Tällä hetkellä tiimissäni on 11 jäsentä 9 eri maasta ja 4 eri mantereelta. Yhdessä olemme vahvempia.

Uuden professuurin aloittaminen vaatii paljon työtä. Kaikki, kuten kurssit ja tutkimusprojektit, on rakennettava tyhjästä. Työni vaatii myös paljon esillä oloa. Kaikessa tässä on sekä hyvät että huonot puolensa.

Työhöni kuuluu paljon matkustamista. On vaan harmi, ettei Lappeenrannasta ole enää päivittäisiä lentoja Helsinkiin ja Riikaan. Kaupungin pitäisi saada lentokenttä taas rullaamaan mahdollisimman pian."

 • Christian Breyer
 • Aurinkotalouden professori, LUT School of Energy Systems
 • Tekniikan tohtori
 • Syntynyt vuonna 1977 Kemptenissa Baijerissa
 • Ennen LUTin professuuria työskenteli Reiner Lemoine Institutissa ja Q-Cells -yhtiössä
 • Perheeseen kuuluvat vaimo sekä 3- ja 5-vuotiaat lapset
 • Harrastaa ulkoilua luonnossa

 

Paavo Ritala

Strategian ja innovaatioiden professori
LUT School of Business & Management

Tutkijalta vaaditaan ennen kaikkea innostuneisuutta ja intohimoa.Intohimona tutkimus

Strategian ja innovaatioiden professori Paavo Ritala innostuu uuden etsimisestä ja löytämisestä. LUT tarjoaa entistä paremmat mahdollisuudet laadukkaan työn tekemiseen.

"Tutkijan ura on kiinnostanut minua siitä lähtien, kun tulin yliopistoon opiskelemaan ja tutustuin akateemisiin tutkimuspapereihin. Lapsuuden haaveeni oli kirjailijan ammatti – sitäkin pääsen tutkijan työssäni jonkin verran toteuttamaan.

Tutkimuksessa minua kiehtoo uuden luominen, uusien ilmiöiden hahmottaminen, uuden tiedon tuottaminen sekä tutkimustyön kansainvälinen luonne. Tutkijalta vaaditaan ennen kaikkea innostuneisuutta ja intohimoa. Vaikka tulee pettymyksiä, on jaksettava yrittää uudestaan ja etsiä lisää avauksia.

Olen LUTin kasvatti. Aloitin kauppatieteiden opinnot vuonna 2002, maisteriksi valmistuin 2006 ja tohtoriksi väittelin 2010. 2000-luvun puolivälissä olin töissä kilpailuvirastossa Helsingissä, ja olisin voinut jopa jäädä pääkaupunkiseudulle.

Mutta sitten LUTissa avautui mielenkiintoinen tutkimusprojekti. Halusin ehdottomasti mukaan.

Tutkin liike-elämän verkostoja ja innovaatioita. Mietin sitä, miten yritys voi verkostoitumalla ja innovaatioilla luoda arvoa asiakkaalle ja yhteiskunnalle. Erityisesti olen keskittynyt kilpailijoiden väliseen yhteistyöhön ja siihen, miten rakentaa yhteistyöstä menestyksekästä.

Tällä hetkellä minua kiinnostaa myös kestävä arvonluonti ja se, miten yritys voi sen avulla luoda kilpailuetua.

Professorin työnkuvaani kuuluu tietysti myös opetus ja yhteiskunnallinen vaikuttaminen. Lisäksi minusta tuli esimies organisaatiomuutoksen myötä – johdan strategian, johtamisen ja laskentatoimen osaamisaluetta LUT School of Business & Managementissa.

LUT on muuttunut viimeisen vuosikymmenen aikana todella paljon. Tavoitteet ovat korkeammalla ja samoin vaatimukset työn laadun ja määrän suhteen. Samalla myös mahdollisuudet tehdä laadukasta työtä ovat kasvaneet.

On huimaa, kun ihmiset ja organisaatiot kehittyvät. Kun itse seuraa tilannetta läheltä, sitä ei välttämättä rekisteröi. Muutoksen huomaavat parhaiten ne, jotka ovat olleet välillä poissa ja palaavat."

 • Paavo Ritala
 • Strategian ja innovaatioiden professori, LUT School of Business & Management
 • Kauppatieteiden tohtori
 • Syntynyt 1982 Turussa  
 • Kasvanut Lappeenrannassa
 • Perheeseen kuuluvat vaimo ja 2-vuotias tytär
 • Harrastaa maratonjuoksua, kitaransoittoa ja lukemista

 

Jouni Sampo

Matematiikan yliopisto-opettaja
LUT School of Engineering Science

Uusien ratkaisujen ja optimaalisten toimintatapojen miettiminen on karkkia aivoilleni.


Opettamista uusiksi

Matematiikan opettaja Jouni Sampo haluaa saada opiskelijat viihtymään ja oppimaan. Opetuksen painopisteitä olisi hyvä ravistella rohkeasti.

"Matematiikan opettaminen on viimeisen parin vuoden aikaan ollut päätyöni. Suurin osa opetustyöstäni on luennoimista. Vaikka itse luennot ovat pitkälti yksinpuhelua, kursseja pitäessä saa olla yllättävänkin paljon tekemisissä opiskelijoiden kanssa.

Parasta opettamisessa ovat varmaankin ne hetket, kun huomaan lähtötasoltaan heikomman opiskelijan pärjänneen mukavasti, tai kun joku opiskelija suoriutuu paremmin kuin itse koskaan omissa opinnoissani suoriuduin.

Olen opettanut LUTissa toisesta opiskeluvuodestani asti, eli vuodesta 1998. Opiskeluni olikin pitkälti työn ja tutkimuksen ohella opiskelua. Vuonna 2005 valmistuin diplomi-insinööriksi tietotekniikan koulutusohjelmassa ja vuonna 2010 väittelin.

Opettajan työn lisäksi teen tutkimusta ja hallinnollisia töitä School of Engineering Sciencessa. Hyvä puoli työssäni on suuri vapaus sen suhteen, kuinka jaan aikaani eri tehtäviin. Tosin välillä se johtaa siihen, että on turhankin monta rautaa tulessa.

Tutkimus kiinnostaa minua, koska siinä ei työskennellä valmiiden ratkaisujen parissa. Uusien ratkaisujen ja optimaalisten toimintatapojen miettiminen on karkkia aivoilleni. Samaa luomisen ja löytämisen iloa haluaisin tuoda matematiikan opetukseen ja oppimiseen.

Matematiikan opetuksessa on tietyt standardit ja kansainväliset kurssikirjat, joiden mukaan on ollut tapana opettaa viimeiset 25 vuotta. Opetuksen painopisteitä pitäisikin miettiä rohkeasti uusiksi. Valmiiden yhtälöiden pyörityksen sijaan opiskelijat voisivat rakentaa yhtälöitä itse enemmän. Tietotekniikka taas tarjoaa uusia mahdollisuuksia, mutta sen käyttö on kuitenkin vielä turhan vähäistä.

Opettajan näkökulmasta haasteena on myös se, että opiskelijat ovat hyvin heterogeenisia taidoiltaan ja tavoitteiltaan. Mikä toimii yhdelle, ei välttämättä toimi toiselle. Uusia ratkaisuja, opetustapoja ja kepin ja porkkanan suhdetta joutuu optimoimaan porukan mukaan."

 • Jouni Sampo
 • Matematiikan yliopisto-opettaja, LUT School of Engineering Science
 • Tekniikan tohtori
 • Syntynyt 1978
 • Kotoisin Lappeenrannasta
 • Perheeseen kuuluvat vaimo sekä 5- ja 12-vuotiaat lapset
 • Harrastaa kaikkea pelaamista, kun ehtii

 

Opiskelijasta henkilökunnaksi

Työllistämme myös opiskelijoitamme esimerkiksi osa-aikaisiksi tutkimusapulaisiksi ja kesätyöntekijöiksi.

Kauppatieteen opiskelijat Liisa Valvisto ja Maxim Goreansky viettivät kesän 2020 töissä LUT-kauppakorkeakoulussa. Maxim työskenteli tutkimusapulaisena.

"On tosi motivoivaa, kun huomaa, että sinuun luotetaan", Maxim kertoo.

Liisa hyppäsi henkilökunnan puolelle johdon assistentiksi. Hän kertoo, että LUTissa työskentely on mukavaa, ihmisten kanssa on helppo tehdä töitä ja apua saa aina tarvittaessa.

Lue lisää kesätyöntekijöidemme kokemuksista LUTin blogista.

Työelämäprofessorit

Professor of Practicen tehtävä on kansainvälinen käytäntö. Tehtävään valitaan tyypillisesti korkeatasoinen käytännön osaaja, kuten elinkeinoelämän tai julkisen sektorin johtaja, jolla on asiantuntemusta ja vaikuttavuutta yliopiston kannalta merkittävillä aloilla. Kaikki työelämäprofessorien tehtävät ovat osa-aikaisia.

Katso täältä LUT-yliopiston työelämäprofessorit.

LUT-yliopisto

Lappeenrannan kampus
Yliopistonkatu 34
53850 Lappeenranta
Puh. 029 446 2111

Lahden kampus
Mukkulankatu 19
15210 Lahti
Puh. 029 446 2111

Katso kaikki yhteystiedot