Vesi virtaa kirkaspohjaisessa järvessä.
Julkaistu 26.11.2025
Päivitetty 26.11.2025

Metalleja käytetään laajasti tavanomaisissa tuotteissa, ja kriittisten mineraalien ja metallien kysyntä kasvaa nopeasti, koska sähköistyminen ja verkkoyhteydet lisääntyvät. Chileläinen Oscar Marín Cortés on tutkinut väitöskirjassaan LUT-yliopistossa strategioita ja menetelmiä, jotka parantaisivat kaivostoiminnan kestävyyttä. Hän ehdottaa uusia ratkaisuja energian, veden ja jätteiden tehokkaaseen hallintaan. 

Vedenkäytön osalta Marín ehdottaa meriveden, muun suolaisen veden tai jäte-suolaliuoksen käyttöä kaivannaisten jalostuksessa. Tutkimustulosten mukaan suolapitoiset liuokset vähentävät liuotusprosessin päästöjä lisäämällä kuparin talteenottoa ja vähentämällä happojen ja hapettavien kemikaalien kulutusta. 

left

Tilaa Curious People -uutiskirje

right

 

Curious People -uutiskirje kertoo ratkaisuista, joilla autamme yhteiskuntaa, teollisuutta ja liiketoimintaa uudistumaan sekä raivaamme tietä energiasiirtymässä ja luonnonvarojen kestävässä käytössä.

Jätteenkäsittelyn parantamiseksi Marín tutki kaivosjätteen hyödyntämistä hiilidioksidin sitomiseen ja kriittisten raaka-aineiden talteenottoon. Tulokset osoittavat, että karbonointikäsittely on käyttökelpoinen ratkaisu kaivostoiminnan hiilijalanjäljen pienentämiseksi. Jätteen hyödyntäminen auttaisi myös vastaamaan kriittisten raaka-aineiden suureen kysyntään, pienentäisi jätemäärää, alentaisi kustannuksia ja vähentäisi kaivettavan malmin tarvetta. 

Tutkimuksen tuloksena syntyi myös ratkaisu, jossa yhdistetään merivesipumppuvoimala ja käänteisosmoosijärjestelmä, joiden avulla kaivoksessa voitaisiin tuottaa makeaa vettä ja puhdasta energiaa. Se mahdollistaisi uusiutuvan energian ympärivuorokautisen tuotannon, pienentäisi vesivarojen kulutusta sekä kasvihuonekaasupäästöjä, ja vähentäisi suolaliuoksen mereen päästämisen vaikutuksia. Ratkaisu soveltuu kaivostoimintaan rannikkoseuduilla ympäri maailmaa. 

Lisätietoja:

left

Oscar Marín Cortés 
oscar.marin.cortes@student.lut.fi 

right

Lue seuraavaksi: