Aurinkovoimala

Kampuksen aurinkovoimalassa tehoa 508,5 kW

Green Campukselle Lappeenrannassa ympäristöystävällistä energiaa saadaan tuulesta ja auringosta.

LUTin kampuksella aurinkosähköä on käytetty jo vuosien ajan. Vuosina 2013-2014 rakennettu runsaan 200 kWp:n aurinkovoimala oli aikanaan yksi Suomen suurimmista. Kampuksen kiinteistöjen peruskorjauksen yhteydessä avautui mahdollisuus laajentaa aurinkovoimalaa.

Uusi älykäs aurinkovoimala on teholtaan 300 kWp. Paneelit asennettiin pääosin peruskorjattavien kiinteistöjen katoille sekä uuden varastorakennuksen julkisivuun. Älykkään aurinkovoimalan toimintaa optimoidaan paneelitasolla. Tällä saavutetaan useita etuja perinteisiin järjestelmiin verrattuna, kuten: sähkö- ja paloturvallinen toiminta ja alhaiset elinkaarikustannukset. Lisäksi aurinkovoimalan toimintaa pystytään seuraamaan paneelitasolla.

Aurinkovoimala tekee osan kampuksen tarvitsemasta sähköstä, mutta sillä on muitakin funktioita. Energiantuotantoa havainnollistetaan reaaliajassa esittämällä voimalan tietoja sekä infografiikkaa kampuksen näyttöruuduilla. Kampuksella voidaan hyödyntää aurinkovoimalaa myös opetuksessa sekä tutkimus- ja kehitystoiminnassa. LUT toivoo panostuksen älykkääseen aurinkosähköjärjestelmään johtavan uusiin oivalluksiin ja lisäävän sekä opiskelijoiden että henkilökunnan ympäristötietoutta.

"Vihreänä kampuksena haluamme suosia uusiutuvaa energiaa. Aurinkovoimalan laajentaminen modernilla aurinkovoimalalla on luonnollinen jatkumo tekemillemme panostuksille. Kehitys on ollut nopeaa ja nyt olemme taas sen etulinjassa", sanoo LUTin kiinteistöjohtaja Tuomo Tamper.

Aurinkovoimalla korvataan yliopiston ostosähköä

Osa aurinkopaneeleista on asennettu aurinkopaneeleiden kääntölaitteeseen, joka suuntaa paneelit kohti aurinkoa. Vuositasolla paneelien keräämä energiamäärä lisääntyy kääntölaitteen ansiosta 20–40 prosenttia.

"Paneelit ovat pitkäikäisiä laitteita. Valmistajat takaavat, että 25 vuoden käytön jälkeen paneeleiden nimellistehosta on jäljellä yli 80 prosenttia. Aurinkosähköjärjestelmät ovat asennuksen jälkeen lähes huoltovapaita, vain paneelien puhdistus ajoittain on tarpeellista."

Paneelien hankkimisen ja asentamisen jälkeen aurinkoenergian tuottaminen on ilmaista: aurinkoa riittää, sen hyödyntäminen ei saastuta eikä synnytä melua.

"Suomi on lähes Keski-Euroopan veroinen alue aurinkoenergian tuotannon kannalta. Pimeitä talvia kompensoi valoisa kesä, jolloin aurinkoa riittää lähes vuorokauden ympäri."

Lisäksi Suomen etuna on matala ympäristön lämpötila, joka parantaa aurinkokennojen hyötysuhdetta. Aurinkopaneelit toimivat sitä paremmin, mitä kylmempää on.

20 kW aurinkovoimaa osa yliopiston omaa smart gridiä

Yliopiston edustalle, Tervahaudanpuistoon asennettu aurinkopaneeleiden kääntölaite, jossa on 22 piikidepaneelia, on osa yliopiston älykästä sähköverkkoa, smart gridiä. Yhteensä kääntölaitteessa olevien paneelien teho on 5 kW. Kääntölaitteen korkeus on noin kuusi metriä ja leveys noin kahdeksan metriä.

Lisäksi yliopiston katolle on asennettu toiset 5 kW (22 kpl) piikidepaneeleita, jotta saadaan reaaliaikaista vertailutietoa kiinteän kattoasennuksen ja kääntölaitteen tuotantojen välillä.

Katso aurinkovoimalan reaaliaikaiset tuotantolukemat.