Lappeenranta – opiskelijakaupunki hyvien kulkuyhteyksien päässä

Lappeenranta on todellinen opiskelijakaupunki: joka kymmenes kaupungin noin 73 000 asukkaasta on korkeakouluopiskelija. Yliopisto on kaupungille ja alueen elinkeinoelämälle tärkeä vetovoimatekijä ja sen opiskelijat korvaamaton osa kaupungin identiteettiä.

Lappeenrannassa yhdistyvät urbaani kaupunkikulttuuri ja kaunis, rauhoittava luonto. Rajan läheisyys on luonut kaupunkiin kokoansa paremman tarjoaman erilaisia palveluita ja kauppoja. Lukuisat ravintolat ja shoppailumahdollisuudet vetävät vertoja suurillekin kaupungeille.

Lappeenrannan eteläinen sijainti ja läheisyys pääkaupunkiseutuun yllättää monet, sillä matka Helsinkiin taittuu junalla alle kahdessa tunnissa. Hyvien kulkuyhteyksien ansioista Lappeenrantaan on helppo tulla muualta Suomesta junan lisäksi myös bussilla tai autolla. Pietariin ajelee Allegro-junalla 1,5 tunnissa.

Saimaa on iso osa Lappeenrannan identiteettiä, ja sen ympäristö tarjoaa runsaat mahdollisuudet viihtyä ja harrastaa. Luontoa sekä sen läheisyyden tuomia etuja arvostetaan ja siitä pidetään hyvää huolta. Lappeenrannan kaupunki jakaakin LUTin vision kestävän kehityksen ratkaisuihin panostamisesta. 

Opiskelijatapahtumia järjestetään Lappeenrannassa runsaasti ympäri vuoden ja ne erottuvat myös kaupunkikuvassa opiskelijahaalareiden väriloistolla. Tapahtumia löytyy joka lähtöön, niin juhlimisesta kuin esimerkiksi liikunnasta kiinnostuneille. Erityisen ylpeitä Lappeenrannan opiskelijat ovat Suomen pisimmästä vapusta, jota juhlitaan noin kolmen viikon ajan. Vapun ajan tapahtumiin sisältyy erilaisten juhlien lisäksi esimerkiksi yliopiston omia bändejä esittelevä festari.

Kampusalue Skinnarilan kaupunginosassa

 

 

Lappeenranna kampuksen muodostavat LUT-yliopisto ja LAB-ammattikorkeakoulu. Pelkästään LUTin opiskelijat edustavat lähes 80 eri kansallisuutta ja neljännes kaikista yliopiston opiskelijoista on ulkomaalaisia, joten kampus on kuin maapallo pienoiskoossa.

Kampusalue sijaitsee aivan Saimaan rannalla. Kampusalueelta ja sen lähistöltä löytyy monipuolinen kattaus palveluita, esimerkiksi useita opiskelijahintaisia ravintoloita, kauppa, baari, kampaamo, YTHS:n (Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön) terveyspalvelut, kirjakauppa ja ryhmäliikuntatunnit. Lisäksi kaksi ruokakauppaa ja apteekki löytyvät 20 minuutin kävelymatkan päästä. Matkaa Lappeenrannan keskustaan on noin 7 kilometriä, ja bussiyhteys sinne kulkee vartin välein.

Iso osa opiskelijoista nauttii Lappeenrannassa lyhyistä koulumatkoista. Tulevat diplomi-insinöörit ja kauppatieteiden maisterit voivat asua aivan koulun läheisyydessä: lähimmät opiskelija-asunnot sijaitsevat 20 metrin päässä yliopiston luentosaleista. 

Asuminen Lappeenrannassa on edullista moniin suurempiin kaupunkeihin verrattuna, mikä tarkoittaa sitä, että opiskelijoilla jää rahaa myös elämiseen ja harrastamiseen. Lappeenrannan kaupunki, yhteistyössä yliopiston, ammattikorkeakoulun ja opiskelija-asuntosäätiö LOAS:n kanssa, lupaa ettei yhdenkään yliopisto- ja ammattikorkeakouluopiskelijan tarvitse jättää opiskelupaikkaa vastaanottamatta asunnon puuttumisen takia.

Kampusalue tarjoaa jokaiselle opiskelijalle mahdollisuudet viihtyä ja harrastaa myös opiskelujen ulkopuolella. Kattavat liikunta- ja muut harrastusmahdollisuudet niin Skinnarilassa kuin koko Lappeenrannan alueella tarjoavat hyvää vastapainoa opiskeluille. 

Iso osa yliopiston tiloista on opiskelijoiden käytettävissä henkilökohtaisten avaimien ansiosta 24/7 ja ne löytyvät kaikki saman katon alta. Opiskeluun ja harrastamiseen tarkoitetut tilat pitävät sisällään muun muassa kirjaston, ryhmätyötiloja, kunto- ja liikuntasaleja, sauna- ja kerhotiloja sekä esimerkiksi bändikämpän ja valokuvausstudion.

Kaikkien toimiessa saman kampuksen tiloissa, eivät etäisyydet rajoita myöskään opiskelua. LUTissa opiskelijoiden on mahdollista suorittaa kursseja yli koulutusohjelmien rajojen. Kursseja on suunniteltu myös yhdessä suoritettaviksi. Tiederajat ylittävä opiskelijoiden välinen yhteistyö opettaa tärkeitä taitoja työelämää varten.

Skinnarilan henki

Lappeenrannassa opiskelijat otetaan vastaan hyväntuulisella karjalaisella asenteella ja se tarttuu: avoimuus ja yhteishenki opiskelijoiden joukossa ovat vuosien saatossa jalostuneet Skinnarilan hengeksi. 

Kampuksella tehdään töitä, harrastetaan, pidetään hauskaa sekä jaetaan ilot ja surut yhdessä. Kaveria ei jätetä, olipa hän sitten teekkari, kylteri tai ammattikorkeakoulun opiskelija. Ilmapiiri kampuksella on rento ja hyväksyvä, kaikkia autetaan ja kaikille ollaan ystävällisiä. Keskinäistä kilpailua ei meilläpäin tunneta.

Skinnarilan henki on oleellinen osa kampuksen identiteettiä ja se yhdistää niin uudet kuin vanhatkin opiskelijat yhdeksi opiskelijakansaksi.