LUMA-keskus Saimaa

LUMA-keskus Saimaa on LUT-yliopiston ja LAB-ammattikorkeakoulun yhteinen organisaatio, jonka tarkoituksena on tukea ja edistää luonnontieteiden, matematiikan ja teknologian opetusta ja oppimista kaikilla asteilla sekä lasten ja nuorten luonnontieteellistä, matemaattista ja teknologista harrastuneisuutta. 

LUMA-keskus Saimaan kantavana ajatuksena on toimia yhteyskanavana yliopiston, ammattikorkeakoulun ja muiden alueen oppilaitosten (lukiot, ala- ja yläkoulut sekä ammattiopistot) välillä. Keskus etsii yhteyksiä myös alueen yrityksiin ja muihin toimijoihin, jotka haluavat tukea tulevien osaajien koulutuksen kehittämistä.

LUMA-keskus Saimaa on osa LUMA-keskus Suomea. Verkosto, johon kuuluu 13 LUMA-keskusta, vahvistaa ja edistää eri LUMA-keskusten toimintaa ja keskinäistä yhteistyötä Suomessa ja kansainvälisesti. Verkoston yhteinen ilmiöpohjaista oppimista tukeva StarT-ohjelma toimii LUMA-toiminnan sateenvarjona, tärkeänä osana LUMA-keskusten valtakunnallista tehtävää.

LUMA-keskus Saimaa toimii tiiviissä yhteistyössä LUTin sähkötekniikan ABB-luokan eli kokeellisen fysiikan laboratorion kanssa. Valtaosa LUMA-keskuksen koululaisvieraista osallistuu työpajatoimintaan ABB-luokassa.

Muita toiminnallisia tutustumiskohteita ovat mm. kemian laboratorio, LUMA-keskuksen teekkariohjaajien Arduino-ohjelmointityöpaja, sähkötekniikan pop up -pakohuone, fysiikan demolaboratorio sekä LAB-amk:n 3D-mallinnustyöpaja ja biomekaniikan laboratorio.