LUMA-keskus Saimaa

LUMA-keskus Saimaa on LUT-yliopiston ja LAB-ammattikorkeakoulun yhteinen organisaatio, jonka tarkoituksena on tukea ja edistää luonnontieteiden, matematiikan ja teknologian opetusta ja oppimista kaikilla asteilla sekä lasten ja nuorten luonnontieteellistä, matemaattista ja teknologista harrastuneisuutta. 

LUMA-keskus Saimaan kantavana ajatuksena on toimia yhteyskanavana yliopiston, ammattikorkeakoulun ja muiden alueen oppilaitosten (lukiot, ala- ja yläkoulut sekä ammattiopistot) välillä. Keskus etsii yhteyksiä myös alueen yrityksiin ja muihin toimijoihin, jotka haluavat tukea tulevien osaajien koulutuksen kehittämistä.

LUMA-keskus Saimaa on osa LUMA-keskus Suomea. Verkosto, johon kuuluu 13 LUMA-keskusta, vahvistaa ja edistää eri LUMA-keskusten toimintaa ja keskinäistä yhteistyötä Suomessa ja kansainvälisesti. Verkoston yhteinen ilmiöpohjaista oppimista tukeva StarT-ohjelma toimii LUMA-toiminnan sateenvarjona, tärkeänä osana LUMA-keskusten valtakunnallista tehtävää.

Kevään 2021 virtuaalisilla StarT-festareilla lanseerattiin Skinnarilan kampuksen uusi Tiedeluokka Polku, joka tarjoaa mahdollisuuden monenlaiseen tiedetekemiseen: työpajoihin ja kerhoihin. Toimintaa käynnistellään syksyllä 2021 koronatilanteen ehdoilla. Ota yhteyttä, jos kiinnostaa tuoda pieni (max. 10 oppilaan) ryhmä testaamaan luokan toimintoja!

LUMA-keskus Saimaa toimii tiiviissä yhteistyössä LUTin sähkötekniikan ABB-luokan eli kokeellisen fysiikan laboratorion kanssa.  Muita toiminnallisia tutustumiskohteita ovat mm. kemian laboratorio, Arduino-ohjelmointityöpaja, sähkötekniikan pop up -pakohuone, fysiikan demolaboratorio sekä LAB-amk:n 3D-mallinnustyöpaja ja biomekaniikan laboratorio.