LUT-yliopiston tohtoripromootion perinteiset juhlallisuudet koostuvat seuraavista tilaisuuksista:

Perjantai 27.5.2022

Klo 17.00 Promootioaktiharjoitus, Sibeliustalo, Ankkurikatu 7, Lahti
Harjoituksessa käydään läpi seuraavan päivän promootioaktin tarkkaan määritellyt vaiheet. Kaikkien nuorten tohtorien, kunniatohtorien ja promoottorien tulee osallistua harjoituksiin.

Klo 19.00 Miekanhiojaiset, Sibeliustalo, Ankkurikatu 7, Lahti
Miekanhiojaiset on get together tilaisuus nuorille tohtoreille (avec), kunniatohtoreille (avec) ja heidän isännilleen (avec) sekä promootiotoimijoille.

Tohtorinmiekkaan liittyvässä symboliikassa miekka koetaan hengen aseena totuuden etsimisessä ja puolustamisessa. LUT-yliopistosta väitelleistä tohtoreista miekkaa kantavat kauppatieteiden tohtorit ja filosofian tohtorit. Tilaisuudessa hiotaan nuorten tohtorien sekä kauppatieteiden kunniatohtorien miekat asiaankuuluvin menoin tahkon ja kuohuviinin avulla. Hionta tapahtuu siten, että promovoitava tohtori pitelee miekkaa ja kuohuviiniä miekalle kaataa hänen seuralaisensa ja tahkoa pyörittää airut.

Lauantai 28.5.2022

Klo 12.00 Promootioakti, Sibeliustalo, Ankkurikatu 7, Lahti
Promootioakti käynnistyy kello 12.00 akateemisen juhlakulkueen saapumisella juhlasaliin. Juhlayleisö on asettunut saliin paikolleen viimeistään klo 11.45. Ohjelmaan kuuluu promovendien ja kunniatohtorien promovoinnin lisäksi myös rehtorin tervehdys, musiikkiesityksiä ja juhlapuhe.  Orkesterin esityksen ja rehtorin tervehdyksen jälkeen ohjelmassa on juhlapuhe. Promovointi tapahtuu eri tieteenalojen (tekniikka, kauppatiede ja filosofia) promoottorien johdolla. Promoottori ojentaa promovendille todistuksen (ja miekan) ja painaa hänen päähänsä tohtorinhatun.

Promovoinnin jälkeen esitetään kysymys priimustohtorille. Priimustohtori on saanut väitöskirjastaan arvosanan kiittäen hyväksytty, ja hän on suorittanut opintonsa kiitettävästi. Priimustohtorin henkilöllisyys paljastuu vasta tilaisuudessa.

Tilaisuuden päättää Maamme-laulu, jonka jälkeen juhlakulkue poistuu salista.

Noin klo 15.00 Akateeminen juhlakulkue
Sibeliustalolta on järjestetty kuljetus kulkueeseen osallistuville (kunniatohtorit ja heidän isäntänsä, promovoidut tohtorit, professorikunta) ja heidän aveceilleen Lahden kaupungintalon puistoon, jossa järjestäydytään kulkueeseen. Kaupungintalon puistosta kulkue siirtyy Ristinkirkonmäen sankarihautausmaalle, jossa lasketaan seppele Vapauden Hengetär-patsaalle. Akateemisen kulkueen toteutumisajankohtaa emme valitettavasti voi ilmoittaa tarkalleen mutta arvioitu lähtöaika kaupungintalon puistosta on noin klo 15.00. 

Kutsuvieraat ovat tervetulleita mukaan akateemiseen kulkueeseen tai  vaihtoehtoisesti he voivat siirtyä seuraamaan kulkuetta reitin (Harjukatu-Rautatienkatu-Aleksanterinkatu-kauppatori-Mariankatu-Kirkkokatu) varrelle. Kutsuvieraille ei ole järjestetty kuljetusta vaan heidän tulee siirtyä kaupungintalon puistoon tai reitin varrelle omatoimisesti.  
 

Klo 19.00 Promootioillallinen ja -tanssiaiset, Sibeliustalo, Ankkurikatu 7, Lahti
Illallisen ohjelmaan kuuluu ruokailun lomassa pidettäviä juhlapuheita: puhe kunniatohtoreille ja kunniatohtorin vastaus puheeseen.

right

Tohtoripromootio 2022

LUT-yliopisto järjestää seitsemännen juhlallisen tohtoripromootion Lahdessa 28.5.2022.
left

Ota yhteyttä 

Voit kysyä lisätietoja kaikissa mieltäsi askarruttavista asioista:
promootio22@lut.fi

Promootion yleiset järjestelyt:
Kaija Ryösö
kaija.ryoso@lut.fi
p. 040 565 3615