Metsä360 logo in forest
left

LUTin, Kollin Säätiön sekä LAB-ammattikorkeakoulun edustajista koostuva asiantuntijaryhmä on kartoittanut kevään 2022 aikana metsän jalostusarvon nostoon merkittävästi vaikuttavia ehdokkaita. Kolme finalistia esitellään tämän syksyn aikana

Lopullisen voittajavalinnan tekee ulkopuolisista asiantuntijoista kokoon kutsuttu palkintoraati, joka nimetään kulloisenakin palkintovuonna erikseen.

left
Metsä360 logo

Raadin jäsenet vuonna 2022

Metsä360 logo in forest

Biotekniikan startup eniferBio voitti Metsä360-tunnustuspalkinnon

Voiton toi maailman tehokkain mykoproteiinin valmistusprosessi, jossa voidaan hyödyntää teollisuuden sivujakeita. Marjatta ja Eino Kollin Säätiön rahoittaman palkinnon arvo on 30 000 euroa. Merkittävä tunnustuspalkinto jaettiin jo kolmatta kertaa.

eniferBio – proteiinia teollisuuden sivutuotteista

left

eniferBio on biotekniikan startup, joka kehittää PEKILO®-teknologiaa – maailman tehokkainta mykoproteiinin valmistusprosessia. PEKILO® on sieni, jonka rihmastoa yritys kasvattaa bioreaktoreissa jatkuvatoimisena prosessina. Suodatetusta ja kuivatusta sienirihmastosta syntyy erittäin proteiinipitoista kuivattua jauhetta.

Prosessissa voidaan hyödyntää muiden teollisuudenalojen, kuten metsä-, biopolttoaine- tai elintarviketeollisuuden sivujakeita, jotka voidaan muuntaa prosessin avulla lisäarvon tuotteeksi.

 

right

Ramboll – vähähiilistä puurakentamista ja -suunnittelua

left

Ramboll on kansainvälinen suunnittelu- ja konsultointialan yritys, joka on erikoistunut myös kestävään puurakentamiseen. Rakentamisen ratkaisuja mietittäessä Ramboll ottaa huomioon niin elinkaariajattelun kuin eri materiaalien vahvuudet erilaisissa kohteissa ja toteutuksissa. Hiilineutraalisuuden tavoittelu on tärkeä osa Rambollin strategiaa, ja puulla nähdään merkittäviä vaikutuksia tavoitteiden saavuttamisessa.

Suomessa julkiselle puurakentamiselle on asetettu todella kunnianhimoiset tavoitteet. Vuoteen 2025 mennessä jopa 45 prosenttia uusista julkisista rakennuksista tulisi olla puurakenteisia. Myös Rambollilla on havaittu, että puurakentaminen kasvaa jatkuvasti ja että alalle tarvitaan paljon uusia osaajia.

right

Metsä Spring ja Kuura – tekstiilejä paperisellusta

left

Kuura on Metsä Springin uudenlainen, paperisellusta valmistettava tekstiilikuitu. Vielä tutkimus- ja kehitysvaiheessa oleva Kuura on fossiiliton, biohajoava ja biopohjainen tuote. Tulevaisuudessa sitä voidaan käyttää tekstiilien valmistuksessa sellaisenaan tai sekoitteena yhdessä muiden tekstiilikuitujen kanssa. Metsä Spring on Metsä Groupin innovaatioyritys.

Tekstiilikuituja tuotetaan maailmassa vuosittain yli 100 miljoonaa tonnia, joten kysyntä kestävästi tuotetulle tekstiilikuidulle on valtava. Tällä hetkellä tekstiilien pääraaka-aineita ovat öljy- ja maakaasupohjaiset synteettiset kuidut. Niistä irtoaa käytössä ja pesussa ympäristölle ja ihmisille haitallisia mikromuoveja. Tekstiilejä valmistetaan paljon myös puuvillasta, jonka tuotannossa on merkittäviä keinokasteluun, lannoitukseen ja torjunta-aineiden käyttöön liittyviä ongelmia.

right

Lue seuraavaksi:

Tilaa uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeemme pysyt ajan tasalla tutkimuksestamme puhtaaseen energiaan, ilmaan ja veteen sekä kestävään liiketoimintaan liittyen.