Autumn image
Julkaistu 31.10.2023
Päivitetty 31.10.2023

Suomen akatemia julkaisi lokakuun lopussa neljä uutta lippulaivahanketta. LUT-yliopiston laskennalliseen tekniikkaan liittyvä soveltavan matematiikan tiimi on mukana matemaattisen mallinnuksen, havainnoinnin ja kuvantamisen FAME-lippulaivassa, jota koordinoi Itä-Suomen yliopisto.

Hankkeen tavoitteena on parantaa maailmanlaajuista hyvinvointia kehittämällä sovelletun matematiikan ja fysiikan menetelmiä, jotka tarjoavat ratkaisuja terveydenhuoltoon, puhtaaseen teollisuuteen ja ympäristön kestävyyteen. Sovellettua matematiikkaa ja fysiikkaa hyödynnetään hankkeessa esimerkiksi lääketieteelliseen kuvantamiseen, teollisten prosessien seurantaan tai satelliittidatan tulkintaan

”Kahdeksanvuotinen rahoitus mahdollistaa tutkimuksemme pitkäjänteisen kehittämisen. Voimme esimerkiksi laajentaa teollisuusyhteistyötämme sekä parantaa entisestään matematiikan opetuksen ja tutkimuksen kehitysyhteistyötä Afrikassa”, toteaa hanketta LUTissa johtava soveltavan matematiikan professori Tapio Helin

left

Tilaa Curious People -uutiskirje

right

 

Tilaamalla uutiskirjeemme saat sähköpostiisi noin 1–2 kertaa kuukaudessa luettavaa tutkimuksestamme puhtaaseen energiaan, ilmaan ja veteen sekä kestävään liiketoimintaan liittyen.

Helinin mukaan lippulaivahankkeen rahoitus kertoo soveltavan matematiikan nopeasti kasvavasta roolista yhteiskunnassamme ja tarjoaa LUTille erinomaisen alustan kehittää edelleen koulutusta ja tutkimusta tällä ratkaisevalla alalla. 

"Lippulaivahankkeen kautta meillä on ainutlaatuinen tilaisuus muuttaa asenteita myönteisemmiksi tiedettä ja matematiikkaa kohtaan. LUT on sitoutunut edistämään matemaattisia taitoja ja kannustamaan nuoria innostumaan tieteestä. Pyrimme myös edistämään taloudellista kehitystä aktiivisella teollisuusyhteistyöllä, asiantuntijakoulutuksilla ja innovatiivisten startupien lanseeraamisella.”

  

Suomen Akatemia rahoittaa neljää uutta lippulaivaa lähes 90 miljoonalla eurolla kahden peräkkäisen neljän vuoden jakson aikana. Akatemian lippulaivaohjelma tukee korkeatasoista tutkimusta ja sen laajaa taloudellista ja yhteiskunnallista vaikuttavuutta. Lippulaivoissa yhdistyvät vahva yhteistyö elinkeinoelämän ja muun yhteiskunnan kanssa, muuntautumiskyky sekä taustaorganisaatioiden vahva sitoutuminen. 

 

Lisätietoja:

left

Lue myös: