Työelämän matematiikkaa -verkkokurssi lukiolaisille

[Työelämän matematiikkaa -kurssiesite.pdf] [Opiskelijan ohjeet kurssille ilmoittautumisesta.pdf]

Työelämän matematiikkaa -verkkokurssilla lasketaan lukion matematiikan kursseihin liittyviä todellisia työelämän laskutehtäviä, jotka voivat yhdistellä useamman kurssin asioita. Tehtävien aiheet käsittelevät tekniikkaa, liike-elämää, sosiaali- ja terveysalaa sekä matkailua ja ravitsemusta. Kurssi auttaa ymmärtämään, minkälaista matematiikkaa eri aloilla ja työtehtävissä tarvitaan. Lisäksi kurssi vahvistaa laskurutiinia ja auttaa siten valmistautumaan myös ylioppilaskirjoituksiin, vaikka tehtävät eivät suoraan edustakaan kirjoituksissa vastaan tulevia tehtäviä.

TyöMAA - Mathematics of Working Life is an online course for upper secondary school students. In the course students have an opportunity to calculate computational tasks in different fields and to gain a broad view of the usefulness of mathematics competence, while at the same time familiarize themselves with different fields. The assignments are divided separately for short and long syllabus, but a student can choose tasks from both sections according to their level and interest. See more information and enrollment instructions in English.

Kurssin tavoitteet

Kurssin suoritettuaan opiskelija:

 • hahmottaa, minkälaista matematiikkaa työelämässä tarvitaan
 • ymmärtää matematiikan tarpeellisuuden eri alojen jatko-opinnoissa
 • osaa ratkoa eri ammattialoille tyypillisiä perustason matemaattisia ongelmia ja laskutehtäviä

Kurssin suorittaminen

Kurssi on verkkokurssi eli se ei ole aikaan eikä paikkaan sidottu. Kurssia voi suorittaa koko lukioajan oman aikataulun mukaan.

Kurssi muodostuu A-osasta ja B-osasta. A-osa käsittelee lukion 1. vuoden matematiikan kurssien aiheita ja B-osa painottuu 2. ja 3. vuoden aiheisiin. A-osan tehtävät jakaantuvat mekaanisiin ja soveltaviin. Mekaanisilla tehtävillä voi harjoitella laskurutiinia. Soveltavat tehtävät havainnollistavat työelämässä vastaan tulevia tehtäviä. Lyhyen ja pitkän matematiikan oppimääriin liittyvät tehtäväpaketit on selkeyden takia jaettu omille alasivuilleen. Tehtäviä saa laskea vapaasti sekä lyhyen että pitkän matematiikan osioista.

Kurssiosioiden hyväksytty suorittaminen edellyttää 60 suorituspisteen keräämistä per osio (A tai B). Soveltavista tehtävistä saa enemmän pisteitä kuin mekaanisista ja pitkän matematiikan tehtävistä enemmän pisteitä kuin lyhyen matematiikan tehtävistä. Voit itse valita, mitä tehtäviä teet, mutta tehtävistä riippuen pisteet kertyvät hieman eri tahtiin. Läpäisyyn tarvittavat pisteet saat nopeimmin kerättyä keskittymällä pitkän matematiikan soveltuviin tehtäviin, mutta voit läpäistä kurssin myö tekemällä pääsääntöisesti lyhyen matematiikan mekaanisia tehtäviä. Jälkimmäisessä tapauksessa sinun tosin täytyy laskea suurempi määrä tehtäviä. Molempien osien (A ja B) hyväksytystä suorituksesta voit saada kurssimerkinnät ainakin Lappeenrannan lyseon, Kimpisen, Savitaipaleen ja Luumäen lukioissa. Jos opiskelet jossain muussa lukiossa, tiedustele matematiikan opettajalta tai opinto-ohjaajalta mahdollisuutta hyväksilukea kurssisuoritus osaksi lukio-opintojasi. Lisäksi sinulle kirjataan LAB-ammattikorkeakoulun opintorekisteriin 1,5 AMK-opintopistettä / osio, jotka voit mahdollisesti myöhemmin saada sisällytettyä jatko-opintoihisi.

Kurssille ilmoittautuminen ja kirjautuminen

Pääset mukaan kurssille toimimalla tämän ohjeen mukaisesti:

 1. Täytä ilmoittautumislomake osoitteessa https://elomake.lab.fi/lomakkeet/900/lomakkeet.html. Näillä tiedoilla sinulle aktivoidaan LAB-ammattikorkeakoulun avoimen opiskelijan tunnukset ja pääset kirjautumaan moodleen. Lomake toimii parhaiten Firefox- tai chrome-selaimella, ei lainkaan explorerilla.
   
 2. Aktivoi sähköpostitse saamasi tunnukset verkkopalvelussa https://id.lut.fi. Helpoiten aktivointi tapahtuu pankkitunnuksilla.Tarkemmat ohjeet tunnuksen aktivointiin löydät täältä: https://elab.lab.fi/fi/opiskelun-sahkoiset-tyokalut/kayttajatunnukset-salasanat. Jos sinulla ei ole verkkopankkitunnuksia, lähetä sähköposti osoitteeseen studenthelpdesk@lut.fi, ja pyydä käyttäjätunnus ja salasana sieltä. Mainitse viestissä, että olet LABin opiskelija ja tietosi ovat Peppi-järjestelmässä.
   
 3. Täytä aloituslomake. Kysy opettajalta, toimittaako koulu lomakkeet kootusti eteenpäin. Jos ei, niin ota yhteyttä Päiviin (paivi.porras@lab.fi). HUOM! Aloituslomake täytyy olla alkuperäinen eli skannatut ja kopioidut eivät kelpaa. Aloituslomake löytyy tulostusta varten myös kurssin moodle-alueelta tai täältä (ks. myös aloituslomakkeen täyttöohje).
   
 4. Kirjaudu Moodleen osoitteessa https://moodle.lut.fi. Jos Työelämän matematiikka ei näy omissa kurssissasi, laita Päiville viestiä. Varsinaisia kurssitehtäviä pääset laskemaan, kun a) aloituslomake on toimitettu ja b) Stack-harjoittelupaketista on suoritettu 80 % oikein. Stack-harjoittelupaketissa tarkoituksena ei vielä ole laskea matematiikkaa vaan harjoitella oikea tapaa kirjoittaa vastaus.
   
 5. Moodle -kurssin Tiedotteet, luennot, keskustelu -sivulta löydät zoom-linkin. Sen kautta pääset osallistumaan aloitusinfoon, jossa voidaan yhdessä katsoa Stack-kirjoitusta, kurssin yleisiä toimintaperiaatteita ja jutella kaikesta. mikä mieltänne tämän kurssin suhteen askarruttaa. Seuraavan aloitusinfon ajankohta kerrotaan Moodlessa.

 

Ota yhteyttä

Päivi Porras / LAB
Yliopettaja, koko hankkeen koordinaattori
paivi.porras@lab.fi
p. +358 40 568 4704

Johanna Naukkarinen / LUT
Tutkijatohtori, LUT-osahankkeen koordinaattori
johanna.naukkarinen@lut.fi
p. +358 40 685 3134