Curious Alumni Pasi Vainikka
Julkaistu 7.5.2024
Päivitetty 13.5.2024

Tällä sivulla

Uusien innovaatioiden luominen vaatii rohkeutta, uteliaisuutta ja ongelmanratkaisukykyä. Näin toteaa energiatekniikan alumni ja Solar Foodsin toimitusjohtaja Pasi Vainikka.

Vainikka palkittiin LUTin historian ensimmäisessä Homecoming Day -alumnitapahtumassa uudella Curious Alumni -tunnustuksella. Yli 2 000 alumnia Lappeenrannan kampukselle kerännyt tapahtuma järjestettiin 13.4.2024.

“LUTin tutkimuksesta ponnistavan yrityksen edustajana on suuri kunnia saada ensimmäinen Curious Alumni -palkinto. Meissä LUTin alumneissa on valtava potentiaali”, Vainikka kertoo.

left

 

Curious Alumni Pasi Vainikka ja rehtori Juhis Saksa Homecoming Dayssa
Rehtori Juhis Saksa palkitsi Pasi Vainikan Curious Alumni -tunnustuksella Homecoming Dayssa 13.4.2024.
right

LUTissa on rennon täsmällinen rock 'n roll -kulttuuri

Jotta innovaatioita voidaan luoda, on Vainikan mukaan tärkeintä saada ihmiset loistamaan omalla osaamisalueellaan. Kun eri alojen osaajat tuodaan tämän jälkeen yhteisen ongelman äärelle, on ainekset koossa jonkin merkittävän aikaansaamiseen. Prosessit ovat harvoin ennustettavissa tai määriteltävissä etukäteen, mutta tieteen ja toimialojen kohtaamiset synnyttävät yllättäviä, uusia ratkaisuita ja mahdollisuuksia.

”Oma matkani ei olisi ollut tällaisenaan mahdollinen muualla kuin LUTissa. LUT elää ja hengittää nykyistä maailmaa ja katsoo vahvasti tulevaan. LUT-yliopisto on uniikki ympäristö innovaatiotyölle”, hän sanoo.

Vainikka korostaa LUTin ainutlaatuisen ympäristön ja kokonaisvaltaisen asenteen merkitystä innovaatioiden sekä paremman tulevaisuuden rakentamisessa.

”Minun kokemukseni perusteella LUTin strategia perustuu virallisesti neljään, mutta epävirallisesti viiteen asiaan: ilma, vesi, energia ja kestävä liiketoiminta – viides on rock ’n roll. Tarkoitan rock ’n rollilla LUTissa vallitsevaa rennon täsmällistä ja rikastavaa kulttuuria, joka ammentaa tavoitteensa yliopiston strategiasta ja ruokkii samalla innovaatiotyötä. Raporteilla, kalvoilla tai sanoilla ei voi muuttaa toimintakulttuuria, koska se perustuu ihmisistä välittyvään fiilikseen ja tunnelmaan. Hyvä kulttuuri joko on tai ei ole, sitä ei voi määrätä”, Vainikka summaa.

Hän painottaa myös poikkitieteellisen yhteistyön merkitystä.

”LUTissa tehdään asioita yhdessä eri tieteenalojen kesken. Mitä hullumpi idea, sen parempi. Ei tarvitse pelätä raja-aitoja tai rajoittua niihin, on vapaus ajatella ja epäonnistua. Soletair-projekti ja Solar Foods ovat konkreettisia esimerkkejä siitä, miten eri tutkimusalojen rajapinnoista nousee uutta ja miten oleellista on tehdä yhteistyötä eri tieteenaloja edustavien ihmisten kesken.”

left

Ruokaa ilmasta – Vainikan matka VTT:ltä Solar Foodsiin

Ennen Solar Foodsin perustamista Vainikka toimi pitkään tutkijana VTT:llä ja oli mukana power-to-x-teknologiaan perustuvan Soletair-pilottilaitoksen tutkimusyhteistyössä vuosina 2014–2017. Yhteistyön osapuolina olivat LUT-yliopisto ja VTT. 

”Lähdimme reilut kymmenen vuotta sitten selvittämään sitä, miten aurinko- ja tuulivoima tuottaisivat joskus kaikkein edullisinta sähköä Suomessa ja mitä sitten tapahtuisi. Mielestäni matka tieteen teoriasta mallinnukseen ja käytäntöön on äärettömän kiinnostava”, Vainikka tiivistää.

Yhteistyön tuloksena rakentui ainutlaatuinen Soletair-pilottilaitos, joka käyttää hiilidioksidia uusiutuvien polttoaineiden ja kemikaalien tuottamiseen. Samalla Vainikka tutustui Solar Foodsin synnyn kannalta oleellisiin henkilöihin. 

”VTT:n johtava tutkija Juha-Pekka Pitkänen onnistui tekemään ensimmäisen teelusikallisen vetyfermentoitua biomassaa kesällä 2017, ja lopulta päädyimme pitchaamaan visiomme pääomasijoittajille Slushissa vielä saman vuoden aikana. Siitä käynnistyi Solar Foodsin tarina”, Vainikka muistelee.

Vainikan luotsaama, LUTin ja VTT:n tutkimuksen pohjalta syntynyt Solar Foods kehittää hiilidioksidista sähköenergian avulla tuotettavaa ravintoproteiini soleiinia.  

Tällä hetkellä yhtiöllä on elintarvikelupa Singaporessa ja lupaa on haettu myös Eurooppaan. Yhdysvallat on seuraavana markkina-alueena yhtiön tähtäimessä. Teknologian skaalautuvuutta testataan parhaillaan Vantaan Vehkalaan käynnistetyssä ruokatehtaassa.

right
Pasi Vainikka
"LUTista sai kolmessa vuodessa hyvän osaamispohjan, jolla pystyi ponnistamaan myös kansainvälisessä ohjelmassa priimuksen arvosanoihin."
Pasi Vainikka
energiatekniikan alumni ja Solar Foodsin toimitusjohtaja

Perhetausta vei LUTiin ja vaihto-opiskeluvuosi Englantiin

Kun Vainikka palaa ajassa ja muistoissa opiskeluaikoihin, ensimmäisenä mieleen nousevat LUT-perhetausta ja opiskelijavaihto Englannissa. 

”Olin kiinnostunut fysiikasta ja siitä, miten sen teorioista päästään konkretiaan. Perheessämme on myös vahva LUT-traditio – lähipiirissäni on useampi LUT-alumni, joten päätös hakeutua opiskelemaan LUTiin oli lopulta helppo”, Vainikka kertoo.

Opiskelijavaihtovuosi Englannissa Cranfieldin yliopiston maisteriohjelmassa opetti hänelle puolestaan tiiviin työnteon merkityksen ja antoi perspektiiviä siihen, että LUTin osaamispohjalla pärjää mainiosti myös kansainvälisessä ympäristössä. 

”Tein maisteriohjelman ja diplomityön vuodessa vaihdossa ollessani. Vaihtovuosi oli rankkuudestaan huolimatta arvokas, koska silloin ymmärsin, mitä pystyn työnteolla saavuttamaan. LUTista sai kolmessa vuodessa hyvän osaamispohjan, jolla pystyi ponnistamaan myös kansainvälisessä ohjelmassa priimuksen arvosanoihin”, Vainikka painottaa.

left

Palkintolahjoitus saimaannorppien suojelutyöhön

Curious Alumni -palkintoon kuuluu 500 euron lahjoitus palkittavan osoittamaan hyväntekeväisyyskohteeseen. Vainikka haluaa ohjata lahjoituksen Saimaan Norppaklubi ry:lle. 

”Joskus pitää kohdistaa katse kauas ennen kuin voi nähdä lähelle. Meillä on täällä alueella uniikki hylje, joka ansaitsee huomiota ja suojelua, ja näin ollen haluan osoittaa palkintoon kuuluvan lahjoituksen saimaannorppien suojelutyön hyväksi”, Vainikka sanoo.

Saimaan Norppaklubi ry:n tavoitteena on edistää saimaannorpan suojelua ja tutkimusta sekä edistää Saimaan elinkelpoisuutta ihmisen ja norpan parhaan mahdollisen yhteiselon saavuttamiseksi. 

right

Pasi Vainikka

  • energiatekniikan alumni, valmistunut tuplatutkinnolla (Cranfieldin yliopisto ja LUT-yliopisto) diplomi-insinööriksi vuonna 2002
  • väitellyt tekniikan tohtoriksi Åbo Akademista vuonna 2011
  • Solar Foodsin perustaja ja toimitusjohtaja vuodesta 2017-
  • työskennellyt 2017 asti VTT:llä johtavana tutkijana ja ollut perustajana Soletair Powerissa
  • vaikuttanut LUTESissa start-up-mentorina
  • toiminut LUT-yliopiston dosenttina vuodesta 2014

Katso seuraavaksi: